Κόστος Ζωής

Εκτός του πακέτου στήριξης τα καύσιμα - Πόσο θα αυξηθεί η τιμή από 1η Απριλίου

Η αύξηση οφείλεται στον τερματισμό της κρατικής επιχορήγησης και όχι σε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, διευκρινίζουν οι πρατηριούχοι

Εκτός έβγαλε η Κυβέρνηση τον μειωμένο φόρο στα καύσιμα από το πακέτο μέτρων στήριξης, που ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη 28 Μαρτίου, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Παρά την ακρίβεια και τη γενικευμένη ανησυχία που επικρατεί στα νοικοκυριά, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός ανακοίνωσε στοχευμένα μέτρα προς τις ευάλωτες ομάδες, και όχι οριζόντια προς όλους τους καταναλωτές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς το ξημέρωμα της 1ης Απριλίου, μετά τον τερματισμό της κρατικής επιχορήγησης, να αυξηθούν οι τιμές στα καύσιμα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στη «Σ» ο εκπρόσωπος τύπου του Συνδέσμου πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου η τιμή στα καύσιμα κίνησης θα αυξηθεί κατά 8,6 σεντς και η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6 σεντς.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, η μέση τιμή ανά λίτρο χθες υπολογιζόταν ως εξής:

- Αμόλυβδη βενζίνη 95 στο 1,422 ευρώ

- Αμόλυβδη βενζίνη 98 στο 1,489 ευρώ

- Πετρέλαιο κίνησης στο 1,508 ευρώ

- Πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,067 ευρώ.

Με απλά λόγια, μετά τον τερματισμό της επιδότησης, δηλαδή από την 1η Απριλίου, η μέση τιμή μετά τις αυξήσεις θα μπορούσε να ανέλθει παγκύπρια ως εξής:

- Αμόλυβδη βενζίνη 95 στο 1,508 ευρώ

- Αμόλυβδη βενζίνη 98 στο 1,575 ευρώ

- Πετρέλαιο κίνησης στο 1,594 ευρώ

- Πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,127 ευρώ.

Για παράδειγμα, με βάση τις παραπάνω τιμές, εάν ένας οδηγός χρειάζεται 40 λίτρα καυσίμων για να γεμίσει με αμόλυβδη βενζίνη 95 το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου του, αυτό σημαίνει ότι, μετά τον τερματισμό του μειωμένου ΦΠΑ, θα χρειαστεί να δαπανήσει περίπου 60,32 ευρώ, σε αντίθεση με το ποσό των 56,88 ευρώ που ίσχυε μέχρι χθες. Δηλαδή, υπολογίζεται μια αύξηση της τάξης των 3,44 ευρώ ανά 40 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης 95.

Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε ακόμη τη μέση τιμή των καυσίμων που θα είναι σε ισχύ από τη Δευτέρα 1η Απριλίου για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε την ακριβή αύξηση, καθώς καθημερινά οι τιμές καυσίμων παρουσιάζουν αυξομειώσεις.

Για να δείτε τις τιμές που ισχύουν σήμερα παγκύπρια αλλά και ανά επαρχία επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://eforms.eservices.cyprus.gov.cy/MCIT/MCIT/PetroleumPrices