Παραπολιτικά

Ερντογάν, ο Αττίλας 3

Αν το 1974 Πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν ο Ερντογάν, αυτήν τη στιγμή εγώ είτε θα ήμουν μακαρίτης είτε θα αναγκαζόμουν να εγκαταλείψω την Κύπρο είτε, αν έμενα, θα ονομαζόμουν Μουσταφά Κυπροφρένογλου. Διότι ο ισλαμοφασίστας θα έφθανε μέχρι την Πάφο και τη Λεμεσό. Το είπε ο ίδιος μιλώντας σε Τούρκους στρατιωτικούς: «Στην πραγματικότητα, ίσως αν είχαμε πιέσει προς τα νότια (το 1974), να μην υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος να ήταν εντελώς δική μας».

Τώρα, γιατί έκανε αυτήν τη δήλωση ο Ερντογάν; Τι ήθελε να πει; Ότι αυτό που δεν έκαναν οι Αττίλες το 1974, δηλαδή να «πιέσουν προς τα νότια», μπορεί να το επιχειρήσει ο ίδιος κάποια στιγμή μελλοντικά, αν του δοθεί η ευκαιρία; Ή αν δημιουργήσει ο ίδιος την ευκαιρία;

Το άλλο που συμπεραίνεται από την παρέμβαση του Ερντογάν είναι ότι ακόμα και αν υποχωρήσουμε και δεχθούμε λύση δύο κρατών, στο τέλος ο νεο-οθωμανός θα εκπληρώσει το όραμά του, να γίνει η Κύπρος «εντελώς δική τους».

Να δείτε που στην επόμενη ομιλία του ο σουλτάνος θα πάει χρονολογικά πιο πίσω από το 1974, στο 1570-71, όταν ο Λαλά Μουσταφά κατέκτησε με τις ορδές του την Κύπρο, και θα πει ότι το νησί έπρεπε να επιστραφεί στην Τουρκία μετά την αποχώρηση των Άγγλων. Μη σας πω ότι θα θυμηθεί και το τέμενος Χαλά Σουλτάν, στη Λάρνακα, ένα από τα ιερότερα προσκυνήματα των μουσουλμάνων, που φιλοδοξεί να το πιάσει κι αυτό για να έρχεται και να προσεύχεται ελεύθερα.

Η ελληνική Κυβέρνηση αντέδρασε χλιαρά στις προκλητικές αναφορές του Τούρκου δικτάτορα, με απλή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για «πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων». Προφανώς δεν θέλουν να χαλάσουν το «καλό κλίμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Τουρκία τον Μάιο. Επιθυμούν να διατηρήσουν τα σορόπια, τη στιγμή που ο Ταγίπ θέλει να καταβροχθίσει την Κύπρο σαν μπακλαβά!

Δεν ξέρω αν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διατηρεί ακόμη ελπίδες ότι κάποια στιγμή θα τον καλέσει ο Ερντογάν στην Άγκυρα για να τα πούνε. Το πιθανότερο είναι να έρθει ο ίδιος ο Ερντογάν στη... Γεροσκήπου. Με τανκ.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ