Αναλύσεις

Μεγάλη Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Στήθος με στήθος ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, τρίτο κόμμα το ΕΛΑΜ - «Μαύρο» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πριν καν εφαρμοστεί (ΚΑΡΤΕΣ)

Σκληρές μάχες για την πρωτιά, αλλά και τις υπόλοιπες θέσεις – Οι πέντε παράμετροι που μπορεί παράμετροι που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη μάχη κυρίως του πρώτου και του δεύτερου

Δύο περίπου μήνες πριν από τις Εκλογές που θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα (Δημοτικές & Ευρωεκλογές) η νέα μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ, δίνει τον τόνο και τον παλμό των πολιτών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι προμηνύονται σκληρές μάχες στις Ευρωεκλογές για σχεδόν όλες τις θέσεις, με την κυριότερη μάχη να δίνεται μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για την πρώτη θέση. Την ίδια ώρα, η δημοσκόπηση παρουσιάζει σημαντικά ευρήματα και για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους πολίτες να την καταδικάζουν πριν καν εφαρμοστεί.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η δημοσκόπηση παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στη εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές» με τον Γιάννη Καρεκλά. Μέσα από Παγκύπρια κάλυψη, η τυχαία στρωματοποιημένη πολυσταδιακή δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της εταιρείας Prime Consulting απέφερε δείγμα 1086 επιτυχημένων συνεντεύξεων. Η περίοδος συλλογής δεδομένων εκκίνησε την 14η Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 23 του ίδιου μήνα με το στατιστικό σφάλμα να τοποθετείται στο +/-3%.

Μάχη για την πρώτη θέση

Με μία πρώτη ανάγνωση, αρκετά είναι τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν σε ότι αφορά τουλάχιστον την τάση των ψηφοφόρων. Στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ βαδίζουν χέρι-χέρι λαμβάνοντας ποσοστό 19%, ενώ τρίτο κόμμα παρουσιάζεται το ΕΛΑΜ με 10% και ακολουθεί το ΔΗΚΟ με 9%. Η ΕΔΕΚ συγκεντρώνει το 3%, ενώ ΔΗ.ΠΑ, Οικολόγοι και Volt από 2%. Σημαντικό το ποσοστό που ακόμα δεν έχει αποφασίσει (17%) ενώ ένα 6% δεν θα ψηφίσει καν. Παρόμοια και η εικόνα στην πρόθεση ψήφου στα έγκυρα με ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να βρίσκονται σε απόλυτη ισοπαλία (20,5%) ενώ ακολουθεί το ΕΛΑΜ με 11%. Ποσοστό ύψους 10% λαμβάνει το ΔΗΚΟ, 3% η ΕΔΕΚ και από 2% ΔΗΠΑ, Οικολόγοι, VOLT και η απάντηση «Άλλο».

Οι μεταβλητές που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα

Ο εκλογολόγος Νάσιος Ορεινός μιλώντας στη «Σημερινή» και κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της μεγάλης του «Σίγμα», ανέφερε πως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην κάρτα με την πρόθεση ψήφου, προσθέτοντας ότι όπως φαίνεται δείχνει ότι υπάρχουν διάφορες μάχες εν εξελίξει. «Μάχη θα δοθεί για την πρώτη και τη δεύτερη θέση, για την τρίτη και την τέταρτη, αλλά και για την Πέμπτη με την έκτη, ακόμα και την έβδομη με την όγδοη. Αυτό δεν ίσχυε το 2019 και είναι κάτι που διαφοροποιεί την κατάσταση φέτος», εξηγεί ο κ. Ορεινός. Περαιτέρω, αναφέρει πως η κυριότερη μάχη είναι η μάχη για την πρώτη με τη δεύτερη θέση όπου τα δύο μεγάλα κόμματα αυτή τη στιγμή είναι ισόπαλα.

Υπάρχουν, βέβαια, όπως λέει, κάποιοι παράμετροι που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη μάχη κυρίως του πρώτου και του δεύτερου, χωρίς να λέμε ότι και οι υπόλοιπες μάχες δεν έχουν τη σημασία τους. «Η πρώτη μεταβλητή η οποία έχει σημασία είναι οι αναποφάσιστοι, το δεύτερο είναι οι συσπειρώσεις των κομμάτων, το τρίτο είναι οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι, από τους οποίους στις εκλογές του 2019 ευνοήθηκε κυρίως το ΑΚΕΛ με ένα ποσοστό ύψους του 1,5%. Άλλη παράμετρος είναι η αποχή η οποία θα επηρεάσει σίγουρα και ακόμα μια μεταβλητή είναι η λεγόμενη κρυφή ψήφος η οποία είναι πολύ μειωμένη φέτος σε σχέση με το 2019, όπου ήταν στο 19% και τώρα στο 9%, άρα πολλά παραπάνω άτομα φαίνεται ότι εκφράζονται πιο εύκολα σε αυτή την εκλογική διαδικασία, κάτι που είναι θετικό. Παρόλο όμως που είναι μειωμένη η κρυφή ψήφος, πρέπει να πούμε ότι το 9% είναι σημαντικό ποσοστό που σίγουρα θα επηρεάσει». Αυτές, σύμφωνα με τον κ. Ορεινό, όλες οι μεταβλητές έχει σημασία πως θα συνδυαστούν και βεβαίως αναλόγως θα εμβολιάσουν και το εκλογικό τελικό αποτέλεσμα.

6.jpeg

7.jpeg

«Σταυρώνουν» την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στη δημοσκόπηση του «Σίγμα» ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η… «σταύρωση» του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που φαίνεται να τρώει άκυρο από τ’ αποδυτήρια. Η μεταρρύθμιση στην ΤΑ εξυπηρετεί… λέει η ερώτηση με την απάντηση «τις ανάγκες του πολίτη» να λαμβάνει μόλις 15% ενώ τα «κομματικά βολέματα / κομματικές συναλλαγές» ποσοστό 79% (38% και 41% αντίστοιχα). Αν αυτό δεν είναι αντιπροσωπευτικό να προσθέσουμε ότι το 62% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η Τ.Α. δεν θα είναι βιώσιμη, ενώ 76% πιστεύουν ότι το κράτος είναι ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις εκκρεμότητες από το νέο σχήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δείτε αναλυτικά όλες τις κάρτες της μεγάλης δημοσκόπησης του ΣΙΓΜΑ:

1.jpeg

2.jpeg

3.jpeg

4.jpeg

5.jpeg

6.jpeg

7.jpeg