Παραπολιτικά

Όταν το «θαυματουργό» μύρο... «κολύμπωνε»

«Θωρείς; Έτο. Εν ο Άγιος»! Με αυτήν τη φράση προσπαθούσε ο μοναχός της Μονής Οσίου Αββακούμ να πείσει δυο καλόγριες για τη «θαυματουργό» παρέμβαση του Αγίου, ώστε να αναβλύζει συνεχώς «μύρο» από σταυρό, στο εσωτερικό του οποίου είχαν φροντίσει προηγουμένως οι κοψονούρηδες μοναχοί να «κολυμπώσουν» το «μύρο» που έφτιαξαν οι ίδιοι.

Αυτές οι εικόνες που είδαμε υπήρξαν, πιστεύω, καταλυτικές και οδήγησαν στην κατάρρευση όλου του αφηγήματος που είχαν χτίσει με πολλές προσπάθειες, με την ευρεία χρήση των σόσιαλ μίντια και κυρίως με... σιεϊττανιλλίκκιν οι μοναχοί, για δήθεν θαύματα στο μοναστήρι.

Και μαζί κατέρρευσαν και οι ψευδαισθήσεις των ανθρώπων που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους, ακόμη και για (υποτιθέμενες) θεραπείες σοβαρών ασθενειών, στα χέρια νεαρών μοναχών.

Διότι φαίνεται να παρέσυραν πολλούς δυστυχισμένους και απελπισμένους, αλλά και ευτυχισμένους, πιστούς, που συνέρρεαν κατά χιλιάδες στο μοναστήρι για να πάρουν την ευλογία του Οσίου. Και τελικά έπαιρναν τα απατηλά κόλπα του ανοσίου. Και μαζί με τους πιστούς παρέσυραν και τα κανάλια, που μετέδιδαν ως πραγματικά γεγονότα τα ψευδοθαύματα και με τη σειρά τους παρέσυραν και άλλους πιστούς να οδεύσουν προς το Φτερικούδι.

Τώρα πιστεύεται ότι οι πιστοί, ακόμη και οι πιο ευκολόπιστοι, θα βλέπουν με καχυποψία κάθε γεγονός που θα παρουσιάζεται σαν θαύμα και κάθε ιερό (ή «ιερό») αντικείμενο που θα περιφέρεται για προσκύνημα. Και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για την πίστη των ανθρώπων.

Πάντως οι μοναχοί ήταν μάνες στο επικοινωνιακό κομμάτι. Προέβαλλαν όλα τα «προϊόντα» τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Από «θαύματα» μέχρι... πουρέκκια, φλαούνες, μελομακάρονα και τσουρέκια με γέμιση πραλίνας.

Εκτός των άλλων, κυκλοφορούσαν και λαχνούς οι μοναχοί. Φαίνεται ότι μπέρδεψαν τις έννοιες των λέξεων. Νόμιζαν ότι ο κλήρος (της κλήρωσης λαχνών) ταυτίζεται με τον... κλήρο της Εκκλησίας.

Μετά από όλα αυτά τα απίστευτα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος απηύθυνε έκκληση «να σταματήσουν οι διαρροές». Εντάξει, αλλά σκέφτομαι. Αν δεν υπήρχαν οι διαρροές, ίσως να μη μαθαίναμε ποτέ για τη διαρροή... μύρου από τον σταυρό που παρουσίαζαν οι μοναχοί σαν θαυματουργό και οι πιστοί θα συνέχιζαν να ζουν στην πλάνη τους. Σ’ αυτήν την περίπτωση ισχύει, πιστεύω, το... «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ