Διεθνή

Στο φουλ οι επαφές Τουρκίας - ΗΠΑ για τα F-16 - Πάει Λευκό Οίκο ο Ερντογάν

Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Άγκυρα

Οι αναφορές των Τούρκων αξιωματούχων στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο δεν εκλείπουν στον δημόσιο λόγο.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε δείπνο ιφτάρ με τις οικογένειες πεσόντων και ηρωικούς βετεράνους στην Αντιόχεια, στην ομιλία του σημείωσε ότι εκτός από τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εκπληρώνουν με επιτυχία πολλά καθήκοντα και δραστηριότητες ταυτόχρονα.

«Από τη διαφύλαξη της ασφάλειας των συνόρων μας έως την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Από τη σημαντική συμβολή μας στη διεθνή ασφάλεια, ειρήνη και σταθερότητα μέχρι τον εξοπλισμό του στρατού μας με εγχώρια, εθνικά και σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα».

Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Άγκυρα

Στο μεταξύ, σήμερα στην Άγκυρα βρίσκεται αντιπροσωπεία των ΗΠΑ για επαφές με θέμα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις στρατιωτικές σχέσεις.

Τα 4 μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Γιασάρ Γκιουλέρ, Τούρκο υπουργό Εθνικής Άμυνας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν στο τραπέζι οι διμερείς στρατιωτικές και αμυντικές σχέσεις και θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Mike Rogers, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο Adam Smith, τακτικό μέλος, και τα μέλη Salud Carbajal και Veronica Escobar.

Συνάντηση με Ιμπραχίμ Καλίν και Χουλουσί Ακάρ

Η επιτροπή συνάντηση είχε και με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ), Ιμπραχίμ Καλίν για θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Γάζα, την καταπολέμηση του ISIS και του PKK και θέματα σχετικά με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος Ερντογάν στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου.

Ακάρ: Κανένα πρόβλημα με τα F-16

Επίσης, ο Χουλουσί Ακάρ, πρώην υπουργός Άμυνας και νυν πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της τουρκικής βουλής, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ρότζερς, ο Ακάρ προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και δήλωσε ότι «τους μεταφέραμε τόσο τα στρατιωτικά όσο και τα γενικότερα θέματα, τις διαφωνίες μας, τις απόψεις μας. Τους μετέφερα τα όσα έχουμε κάνει, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του PKK, του YPG. Ότι το Ισραήλ αναγνωρίζεται από την Τουρκία, και πως δεν είμαστε σε καμία περίπτωση αντίθετοι με την ύπαρξη του Ισραήλ».

Ερωτηθείς για το αν τέθηκε το θέμα των F-16 στην ατζέντα, ο Ακάρ απάντησε πως το ζήτημα βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχουν γίνει οι απαραίτητες συμφωνίες. Ο υπουργός των Εξωτερικών μας έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον κ. Μπίλινκεν. Συνεχίζεται ως ένα συμφωνημένο σχέδιο που παρακολουθείται κανονικά».

Όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Ακάρ δήλωσε ότι επέστησε την προσοχή στη συνεργασία μαζί τους.

ΠΗΓΗ Έθνος