Αγία Ζώνη: Σχεδόν 300.000 πιστοί έσπευσαν να την προσκυνήσουν
Μετά από 34 χρόνια επανήλθε η Αγία Ζώνη της Παναγίας από το Άγιον Όρος στην Κύπρο και οι πιστοί έσπευσαν να την προσκυνήσουν και να παρακαλέσουν στη Χάρη Της
Με ένα «παρακαλώ» στα χείλη, ευλάβεια και υπομονή συγκεντρώθηκαν οι πιστοί της Κύπρου έξω από τους ιερούς ναούς της χώρας για να προσκυνήσουν την Αγία Ζώνη της Παναγίας. Ένα από τα ιερότερα κειμήλια της Ορθοδοξίας βρίσκεται από τις 5 Φεβρουαρίου στην Κύπρο και αναμένεται να επιστρέψει στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους στις 7 Μαρτίου. Όσοι πιστοί επιθυμούν, θα έχουν την ευκαιρία να προσέλθουν μέχρι αύριο Δευτέρα, 4 Μαρτίου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Θέκλας στον Συνοικισμό των Αγίων Αναργύρων, στη Λάρνακα, για να προσκυνήσουν τη Χάρη Της.
Μέχρι σήμερα η προσέλευση του κόσμου, και ιδιαίτερα των νέων, καταγράφεται τεράστια. Σε διάστημα ενός μήνα υπολογίζεται ότι συνολικά περίπου 300.000 άτομα θα έχουν προσκυνήσει την Αγία Ζώνη. Προσκύνημα που συνδέεται με την ίδια την Παναγία, την οποία ο κάθε πιστός παρακαλεί για προσωπική ευλογία. Η Αγία Ζώνη επανήλθε μετά από 34 χρόνια στην Κύπρο με τιμές Αρχηγού Κράτους. Συμβολικά, η άφιξη της Αγίας Ζώνης φέτος συνέπεσε με τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.
Λήψη ευλογίας
Η θαυματουργή Αγία Ζώνη χαρίζει ευλογία σε όσους προσέρχονται σε αυτή με πίστη, σεβασμό και καθαρή καρδιά. Η θρησκεία μας είναι ολοζώντανη και τα θαύματα αμέτρητα. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του εμπειρία σε αυτό, αφού η πίστη είναι βίωμα και δεν μπορεί να εξηγηθεί με όρους. Τα θαύματα γίνονται σε όσους έχουν βαθιά πίστη.
Όπως αναφέρει στη «Σ» ο Μητροπολίτης Ταμασσού, Ησαΐας, «η σημαντικότητα του κειμηλίου είναι ότι η ίδια η Παναγία το έπλεξε με τρίχες καμήλας και το κληροδότησε σ’ εμάς. Είναι μεγάλη τιμή και ευλογία, καθώς είναι το πιο κοντινό προσωπικό κειμήλιο της Παναγίας. Όποιος προσέρχεται με πίστη και ευλάβεια, λαμβάνει ευλογία. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί σε όλες τις πόλεις προσκύνησαν το ιερό κειμήλιο με σεβασμό προς το πρόσωπο, την Αγιότητά Της». Όπως τονίζει ο Πανιερότατος, «τα κειμήλια δεν ωφελούν αν δεν τα προσεγγίσεις με αγάπη, πίστη, σεβασμό, κατάλληλη προετοιμασία και καθαρή καρδιά, όπως όταν προσερχόμαστε για να λάβουμε τη Θεία Κοινωνία».
Θεολογική σημασία
Μιλώντας στη «Σ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων της Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ (Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου), Χριστάκης Ευσταθίου, ανέφερε ότι «η κοσμοσυρροή των προσκυνητών είναι κάτι το ξεχωριστό και δείχνει τη ζωντανή πίστη του κόσμου και την ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης. Τρέχει με τόσο ζήλο ο κόσμος και το απολαμβάνει πραγματικά». Όπως εξηγεί, αυτή η μεγάλη απήχηση του κόσμου «σημαίνει πολλά. Η Κύπρος είναι ένας πολυδοκιμαζόμενος τόπος σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο εθνικό θέμα. Από την παράδοσή μας η Κύπρος έχει μια στενή σχέση με την Παναγία. Υπάρχουν περίπου 36 εκκλησίες και μοναστήρια αφιερωμένα στην Παναγία. Διαχρονικά υπήρξαν δοκιμασίες στην Κύπρο και ο κόσμος ευλαβείτο ιδιαίτερα την Παναγία».
Ο κ. Ευσταθίου σημειώνει ότι πρόκειται για ένα «εξόχως θαυματουργό κειμήλιο, το οποίο συνδέεται με το πρόσωπο της Παναγίας και είναι αστείρευτη πηγή ιαμάτων. Η παρουσία της Θείας Χάριτος ευθύνεται για την υπερφυσική ευωδία της Αγίας Ζώνης και τα θαύματα στους πιστούς. Η Αγία Ζώνη έχει τεράστια σημασία γιατί διατηρήθηκε από την ίδια την Παναγία», συμπληρώνει. Σύμφωνα με την παράδοση, την Αγία Ζώνη την ύφανε η ίδια η Θεοτόκος από τρίχες καμήλας. «Είχε σημασία εκείνη την εποχή η ζώνη που φορούσε κάποιος. Ήταν ένα ένδυμα που συμβόλιζε την ανδρεία ή τη σωφροσύνη, την παρθενία, την εσωτερική καθαρότητα, την αρετή, την υπακοή, τόσο στον χριστιανικό όσο και στον εξωχριστιανικό κόσμο. Αποτελεί ένα σύμβολο ευρύτερης σημασίας και για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο», προσθέτει.
Όπως εξηγεί, «το κεντρικό σημείο είναι ότι συνδέεται με την ιερή μετάσταση της Παναγίας, όπου το ίδιο το σώμα Της ανέβηκε στους ουρανούς, σε αντίθεση με τους κοινούς θνητούς. Λέγεται ότι όταν ανέβαινε το σώμα Της με τη συνοδεία αγγέλων, μετά την Κοίμησή Της, έριξε το ιερό αυτό κειμήλιο στον Απόστολο Θωμά, ο οποίος το παρέλαβε στον κήπο της Γεθσημανής στα Ιεροσόλυμα». Η Αγία Ζώνη έφθασε στην Κωνσταντινούπολη από τα Ιεροσόλυμα τον 4ον αιώνα και το κομμάτι αυτής που διασώθηκε, φυλάσσεται στο Άγιον Όρος από τον 14ον αιώνα μέχρι σήμερα. «Το Θεομητορικό κειμήλιο μεταφέρεται ανέκαθεν εκτός του Αγίου Όρους για προσκύνηση και αγιασμό, από την εποχή της τουρκοκρατίας. Συντελεί στην απαλλαγή από λιμούς και ασθένειες. Ακόμα και οι αλλόθρησκοι Τούρκοι Σουλτάνοι προσκαλούσαν την Αγία Ζώνη σε δύσκολους καιρούς, ή και σε ατομικό επίπεδο», καταλήγει.