Αναλύσεις

Βρετανικά κόλπα και εκβιασμοί: Θέλουν αλλαγή ερωτημάτων στα δημοψηφίσματα

Έπιασαν δουλειά και γίνονται ο στενός κορσές της Ολγκίν - Πώς το Λονδίνο σχεδιάζει την κατάργηση των ψηφισμάτων 541 και 550 του Σ.Α.

Οι Βρετανοί συνεχίζουν να εργάζονται στο παρασκήνιο και να εξελίσσονται στους κύριους συμβούλους της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Ολγκίν Γκουεγιάρ. Ο στενός της κορσές. Προτού η κ. Ολγκίν συναντηθεί μαζί τους στο Λονδίνο, η βρετανική διπλωματία έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο επαφών με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Εκτός από την προώθηση της τουρκικής θέσης για κοινή επιτροπή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου (χωρίς το κέλυφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που παραπέμπει στην ισότιμη κυριαρχία), οι Βρετανοί άρχισαν να σκέφτονται ακόμη και τα ερωτήματα σε περίπτωση δημοψηφίσματος! Έχουν θίξει το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια επαφών τους στην εξής βάση: Θα πρέπει να είναι με τέτοιον τρόπο διατυπωμένο το ερώτημα του «ναι» και του «όχι», ώστε να γίνεται αντιληπτό ότι: Α) δεν θα υπάρχει άλλη ευκαιρία και Β) θα χαθούν τα όποια δικαιώματα έχουν οι Ελληνοκύπριοι στον βορρά εάν πουν όχι. Ως εκ τούτου, θα ανοίγει και ο δρόμος για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.