Κόμματα

Ψάχνουν σανίδα σωτηρίας μέσω Ευρωεκλογών τα συγκυβερνώντα κόμματα

Τα ψηφοδέλτια που «κλείδωσαν» και η ψιθυρολογία για όσα εκκρεμούν

Διέξοδο στις Ευρωεκλογές ψάχνουν να βρουν τα συγκυβερνώντα κόμματα, μετά από τη φθορά που υπέστη η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, έναν ακριβώς χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας.

Η πτώση της δημοφιλίας και αποδοχής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία επιβεβαιώθηκε μέσα από τη δημοσκόπηση του «Σίγμα», βάζει σε μπελάδες τα κόμματα που τον υποστήριξαν, τα οποία ψάχνουν κυρίως πρόσωπα που να μην είναι της πρώτης γραμμής για να συμπληρώσουν τα ευρωψηφοδέλτιά τους.

Απώτερος στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο, το οποίο θα συσπειρώνει το κόμμα αλλά και θα μαζεύει ψήφους και από άλλους πολιτικούς χώρους.

Μέχρι στιγμής, τα ψηφοδέλτια που «κλείδωσαν» είναι αυτά των ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και του νεοσύστατου Volt. Την ίδια ώρα, τις διεργασίες τους για τη συμπλήρωση των ευρωψηφοδελτίων συνεχίζουν τα υπόλοιπα κόμματα, με κάποια να βρίσκονται στο τελικό στάδιο και άλλα να θέτουν άλλες προτεραιότητες.

Στη σκιά της κρίσης

Σε μια περίοδο έντονης εσωστρέφειας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ρίχνεται στη μάχη κυνηγώντας το ποσοστό του 29,02% που εξασφάλισε στις προηγούμενες Ευρωεκλογές. Σήμερα το ψηφοδέλτιό του αποτελείται από τους Λουκά Φουρλά, Κωνσταντίνο Πετρίδη, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, Ελένη Σταύρου, Χριστιάνα Ξενοφώντος και Χρίστο Αγγελίδη. Την ώρα που ο ΔΗΣΥ αναζητεί την ταυτότητά του, η μάχη των Ευρωεκλογών θα είναι καθοριστική για την ηγεσία του κόμματος που θέλει να διατηρήσει την πρωτιά. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης μετά τις Ευρωεκλογές.

Εκεί ποντάρει

Το κόμμα της Αριστεράς επιδιώκει να αξιοποιήσει τις πιθανές απώλειες στις Ευρωεκλογές. Το ΑΚΕΛ αποφάσισε να μπει από νωρίς στην προεκλογική εκστρατεία χωρίς να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής. Στις προηγούμενες εκλογές το ΑΚΕΛ έλαβε ποσοστό 27,49% εκλέγοντας δύο ευρωβουλευτές, του οποίους διατηρεί ως φαβορί για επανεκλογή τους στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο διεκδικούν οι Γιώργος Γεωργίου, Νιαζί Κιζίλγκιουρεκ, Μέλανη Στέλιου, Άννα Θεολόγου, Σταύρη Καλοψιδιώτου και Άντρος Καραγιάννης.

Ο μεγάλος στόχος

Μεγάλο στοίχημα αποτελούν οι Ευρωεκλογές και για την ΕΔΕΚ προκειμένου να διατηρήσει την έδρα. Η ΕΔΕΚ «άγγιξε» το 10,58% στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, εκλέγοντας τότε τον Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος, παρόλο που στη συνέχεια θεωρήθηκε «ξένο σώμα» από την ηγεσία του κόμματος, διατήρησε την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο. Το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές απαρτίζεται από τους Νίκο Αναστασίου, Ανδρέα Αποστόλου, Παντελίτσα Γιόκκα, Βίβιαν Κανάρη, Ηλία Μυριάνθους και Νικόλα Φιλίππου.

Για μια θέση στον κομματικό χάρτη

Στα βαθιά ρίχνεται το νεοσύστατο Volt, αφού, λίγους μήνες από την επίσημη σύστασή του, μπαίνει στην προεκλογική εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές. Όπως ανέφερε το ίδιο το κίνημα, το ψηφοδέλτιο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τα μέλη και αποτελείται από την Ανδρομάχη Σοφοκλέους, τον Hulusi Kilim, τη Λύσια Δημητρίου, τον Μακάριο Δρουσιώτη, τον Νικόλα Κυριάκου και τη Σοφία Βασιλείου.

Μάχη για την τρίτη θέση

Το ΕΛΑΜ μπαίνει στη μάχη των Ευρωεκλογών με στόχο να εξασφαλίσει την τρίτη θέση στον πολιτικό χάρτη. Σίγουρα, η δυναμική της παράταξης θα εξαρτηθεί και από τη συσπείρωση του Δημοκρατικού Συναγερμού, αφού η πλειοψηφία των ψήφων που μπορεί να αντλήσει είναι από τη δική του δεξαμενή. Μέχρι στιγμής, δεδομένες είναι οι υποψηφιότητες του Γεάδη Γεάδη, του Πόλυ Ανωγυριάτη και του Λίνου Χατζηγεωργίου, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθούν και οι υπόλοιποι διεκδικητές.

Από την άλλη, αυτό που δεν θα ήθελε το στρατόπεδο του Νικόλα Παπαδόπουλου, είναι να χάσει για πρώτη φορά στην ιστορία του την τρίτη θέση στις Ευρωεκλογές. Στόχος του ΔΗΚΟ είναι να δημιουργήσει ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο που θα συσπειρώνει το κόμμα, αλλά και να μαζέψει ψήφους και από άλλους πολιτικούς χώρους. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Σ», δεδομένη είναι η υποψηφιότητα του Κώστα Μαυρίδη, ο οποίος θα διεκδικήσει μία τρίτη θητεία στην Ευρωβουλή, ενώ σίγουρη επίσης πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα της Κατερίνας Χριστοφίδου. Ανοιχτή άφησαν την πρόταση, Χρύσης Παντελίδης, Παύλος Μυλωνάς και Χρύσανθος Σαββίδης, ενώ για το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ προτάθηκε και ο Γιώργος Κέντας. Στο πολιτικό προσκήνιο επανήλθε και η Ελένη Θεοχάρους, η οποία προσεγγίστηκε από τον πρόεδρο του κόμματος και αναμένεται η απάντησή της. Όπως φαίνεται, το κόμμα δυσκολεύεται να βρει προσωπικότητες πρόθυμες να ριχθούν στη μάχη των Ευρωεκλογών. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στο ότι ο Κώστας Μαυρίδης είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Σε κάθε περίπτωση, το ευρωψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ θα ανακοινωθεί με το πέρας της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία έχει οριστεί για τις 20 Μαρτίου.

Σπαζοκεφαλιά η ΔΗΠΑ

Ανοικτό παραμένει το κεφάλαιο ευρωψηφοδέλτιο και για τη Δημοκρατική Παράταξη. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, η ηγεσία του κόμματος έδωσε βαρύτητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κι αφού κλείσει οριστικά το κεφάλαιο αυτό, τότε θα στρέψει την προσοχή της στις Ευρωεκλογές. Ήδη συζητιούνται κάποια ονόματα εντός του κόμματος, με το πιο γνώριμο να είναι αυτό του Αλέκου Τρυφωνίδη, χωρίς ωστόσο να θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητά του. Αυτό που μας λέχθηκε πάντως είναι ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες το θέμα με τις υποψηφιότητες θα κλείσει.

Προέχει το Πολιτικό Συνέδριο στους Οικολόγους

Σε εξέλιξη βρίσκονται και στο Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών οι διαβουλεύσεις για τις Ευρωεκλογές, με τον πρόεδρο του κόμματος να ανακοινώνει το ψηφοδέλτιο μετά το Συνέδριο που ορίστηκε στις 9 Μαρτίου. Το κίνημα προσβλέπει στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού ψηφοδελτίου, με στόχο να εξασφαλίσει μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα πρώτα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά της Μαρίας Κολά και του Άδωνη Γιάγκου, ενώ την Παρασκευή η επιθυμία των Οικολόγων να συμπεριλάβει Τ/κ υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο πήρε σάρκα και οστά. Το Κίνημα ανακοίνωσε ότι ο Οζ Καραχάν θα είναι μεταξύ των υποψηφίων του στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συνεχίζοντας εξήγησε πως «ο Οζ Καραχάν εκπροσώπησε την Ένωση Κυπρίων στη λίστα του Κινήματος Γιασεμί στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2019».

Συνεπώς, για όλα τα κόμματα τα πράγματα είναι ρευστά, αφού το καθένα έχει να αντιμετωπίσει και μια πρόκληση. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ βρίσκονται σώμα με σώμα για την πρώτη θέση, ΕΛΑΜ και ΔΗΚΟ διεκδικούν την τρίτη θέση, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιδιώκουν την εξασφάλιση του 7% που χρειάζονται για μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ενδιαφέρον θα έχει τις επόμενες μέρες, ποια από τα πιθανά πρόσωπα θα ανακοινωθούν επίσημα και θα μπουν στον προεκλογικό αγώνα, αλλά και το πώς θα διαμορφωθεί σε τρεις μήνες το πολιτικό σκηνικό της Κύπρου.