Κόστος Ζωής

Μαύρες προβλέψεις για την τσέπη του καταναλωτή: Πάνω από €1,70 το λίτρο η βενζίνη εντός του 2024

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις τιμές των καυσίμων, καθώς η βενζίνη αναμένεται να ξεπεράσει το €1,70 το λίτρο, εντός του 2024.

Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι, ο Εκπρόσωπος Τύπου και Γραμματέας του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ανέφερε τα εξής:

Δεδομένου ότι ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα θα καταργηθεί στο τέλος Μαρτίου, κάτι που συνεπάγεται αύξηση στην τιμή της βενζίνης κατά 8 σεντ το λίτρο, αλλά και λόγω της επιβολής πράσινου φόρου 5 σεντ το λίτρο εντός του 2024, και των αυξήσεων κατά 6 σεντ στη βενζίνη που παρατηρήθηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο, η τιμή της βενζίνης αναμένεται να φτάσει ή να ξεπεράσει το €1,70 το λίτρο εντός του 2024.

Με τα δεδομένα αυτά, είπε, και λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως, αναμένεται η τιμή να εκτοξευθεί, γι’ αυτό και επεσήμανε την αναγκαιότητα να παραταθεί το μέτρο του μειωμένου φόρου κατανάλωσης, κάτι που, στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει αποκλείσει.

Περαιτέρω αύξηση αναμένεται τις επόμενες χρονιές, καθώς ο πράσινος φόρος θα αυξηθεί κατά 7 σεντ το λίτρο εντός του 2025 και μέρος του φόρου θα επιβληθεί και το 2026, προκαλώντας περαιτέρω αύξηση.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, «θα σπρώξουμε τους πολίτες προς τα κατεχόμενα», σημειώνοντας ότι «και η κυβέρνηση ζημιώνει και όλοι ζημιώνουμε».

Κάθε ένα σεντ που ανεβαίνει η βενζίνη, είπε, ο πρατηριούχος θέλει €1000 ευρώ για να εξυπηρετήσει τους πελάτες του.

«Τα πρατήρια δεν επιβιώνουν, πάνε τα λεφτά προς τα κατεχόμενα», κατέληξε ο κ. Χριστοδούλου.

Σημειώνεται ότι οι μέσες τιμές καυσίμων σήμερα, διαμορφώνονται ως εξής:

Αμόλυβδη 95: €1,383

Αμόλυβδη 98: €1,442

Πετρέλαιο θέρμανσης: €1,075

Πετρέλαιο κίνησης: €1,512

Κηροζίνη: €1,138