Πολιτισμός

ART AERI: Ίαν Φλέμινγκ

Από την ηλικία των 6 ετών ο Ίαν Φλέμινγκ κλείστηκε στο εσωτερικό Σχολείο Durnford στο Ντόρσετ

Ο Ίαν Λάνκαστερ Φλέμινγκ γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1908 και πέθανε στις 12 Αυγούστου 1964, μόλις 56 ετών, από καρδιακή προσβολή. Ήταν μανιακός καπνιστής και είχε προβλήματα με την καρδιά του. Παρόλα αυτά συνέχισε να καπνίζει και να πίνει. Ήταν Άγγλος συγγραφέας. Έγινε διάσημος για τη σειρά κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων του θρυλικού Τζέιμς Μποντ, με το πρώτο, το Casino Royale, να κυκλοφορεί το 1953 και το τελευταίο, Octopussy and The Living Daylights, το 1966. Έχει πωλήσει πέραν των εκατόν εκατομμυρίων αντίγραφα η σειρά βιβλίων του Τζέιμς Μπόντ. Ο Φλέμινγκ είχε υπηρετήσει στην υπηρεσία αντικατασκοπίας του βρετανικού πολεμικού ναυτικού.

Από την ηλικία των 6 ετών ο Ίαν Φλέμινγκ κλείστηκε στο εσωτερικό Σχολείο Durnford στο Ντόρσετ. Το 1921 εγγράφηκε στο Κολέγιο Ήτον. Παρότι στα ακαδημαϊκά μαθήματα δεν είχε ιδιαίτερες επιδόσεις, διακρίθηκε στον αθλητισμό και κατείχε τον τίτλο Victor Ludorum για δύο διαδοχικές χρονιές. Μετά εγγράφηκε στο Βασιλικό Στρατιωτικό Κολέγιο στο Σάντχερστ.

Το 1927, η μητέρα του τον έστειλε στο Τένερχοφ, στο Κιτσμπίελ της Αυστρίας, ένα μικρό ιδιωτικό σχολείο. Φοίτησε για λίγο στα Πανεπιστήμια του Μονάχου και της Γενεύης. Τον Οκτώβριο του 1931 ο Φλέμινγκ εξασφάλισε μία θέση δημοσιογράφου στο πρακτορείο “Reuters”. Το 1933 το πρακτορείο τον έστειλε στη Μόσχα. Ενώ βρισκόταν εκεί, ο Φλέμινγκ έκανε αίτηση για μία συνέντευξη με τον Ιωσήφ Στάλιν και προς έκπληξή του έλαβε απάντηση με υπογεγραμμένο από τον Σοβιετικό ηγέτη σημείωμα, που ζητούσε συγγνώμη για το ότι δεν μπορούσε να προσέλθει σε αυτή.

Ο Φλέμινγκ υπέκυψε σε οικογενειακές πιέσεις τον Οκτώβριο του 1933 και μεταπήδησε στον τραπεζικό-οικονομικό κλάδο και αργότερα σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία ως χρηματιστής. Απέτυχε και στις δύο θέσεις. Στις αρχές του 1939 άρχισε μία σχέση με την Ανν Ο' Νιλ, με την οποία απέκτησε ένα γιο.

Τον Μάιο του 1939 ο Φλέμινγκ επιστρατεύθηκε από τον υποναύαρχο Τζον Χ. Γκόντφρεϊ, διοικητή της Αντικατασκοπίας του Βασιλικού Ναυτικού, ως προσωπικός του βοηθός, με πλήρη απασχόληση από τον Αύγουστο του 1939 με το κωδικό όνομα «17F». Ως μέρος της αποστολής του, κατατάχθηκε στο Σώμα Εθελοντών Εφέδρων Αξιωματικών του Ναυτικού τον Ιούλιο του 1939, αρχικώς ως υποπλοίαρχος και λίγους μήνες αργότερα με προαγωγή ως αντιπλοίαρχος. Είναι από τις εμπειρίες αυτές που δημιούργησε τον μυθικό μυστικό πράκτορα 007. Ο Φλέμινγκ κατατάσσεται στην 14η θέση στον κατάλογο των 50 μεγαλύτερων Βρετανών συγγραφέων της μετά το 1945 εποχής. Ήταν νυμφευμένος και είχε ένα γιο τον Caspar, ο οποίος το 1975 αυτοκτόνησε σε ηλικία μόλις 23 ετών από υπερβολική κατανάλωση ναρκωτικών. Τάφηκε με τον πατέρα του.

Ζούσε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην παραθαλάσσια έπαυλή του στην Ιαμαϊκή. Το 2011 ο πρωθυπουργός της χώρας σε ειδική τελετή μετονόμασε το αεροδρόμιο της χώρας σε Ian Fleming International Airport τιμώντας τη μνήμη του.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.