Αναλύσεις

Αυτή είναι η Τουρκία, που εκλιπαρείτε για συνομιλίες, κ. Πρόεδρε

Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι εσείς θα κατορθώσετε να αλλάξετε τα επεκτατικά σχέδιά τους και επιμένετε σε συνομιλίες; Και ακόμα πιο ανησυχητικό ότι περιμένετε συνομιλίες σε «ανώτατο επίπεδο και στο επίπεδο Ερντογάν»!

Κύριε Πρόεδρε,

Οι πρόσφατες δηλώσεις σας: «Eπιδίωξη επαφών σε ανώτατο επίπεδο – ακόμη και στο επίπεδο Ερντογάν» (Φilenews, 27/2/2024) είναι άκρως ανησυχητικές.

Πιστεύω ότι είστε πλήρως ενημερωμένος για τα τουρκικά σχέδια για την Κύπρο, τα ελληνικά νησιά, το Αιγαίο, τη Θράκη και γενικά για την ούτω καλούμενη «Γαλάζια Πατρίδα» και τους στόχους που περιλαμβάνει. Τον όρκο του τουρκικού κοινοβουλίου το 1920. Τα γραφόμενα του Νιχάτ Ερίμ (1956) και πρόσφατα στο βιβλίο του Νταβούτογλου, όπου έχει αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφαλαίοι για την Κύπρο και επισημαίνει: «Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί (στην Κύπρο), η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα». Πιο ξεκάθαρα δεν μπορεί να είναι.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στην Επτάνησο Πολιτεία, εισήλθε στη ρωσική διπλωματία, συνέβαλε προσωπικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελβετίας, διετέλεσε δεύτερος Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, μαζί με τον Νέσσελροντ και ορκίστηκε Α’ Κυβερνήτης της Ελλάδας το 1828! Μέχρι σήμερα πολύ λίγοι άλλοι στον κόσμο μπορούν να περηφανευτούν για τέτοια διαπιστευτήρια. Ο Καποδίστριας είπε τα εξής για τους Τούρκους:

«Το να ελπίζωμεν ότι δυνάμεθα να παρωθήσωμεν διά διαπραγματεύσεων τούς Τούρκους να συμπεριφέρονται κατά έναν τρόπο ανθρώπινον και λογικόν, σημαίνει ότι περιφρονούμεν την πείραν αιώνων και αγνοούμεν και την δικήν μας πείραν».

Λυπούμαι, αλλά αυτό κάνετε εσείς, κύριε Πρόεδρε. Περιφρονείτε την πείραν αιώνων και θεληματικά αγνοείτε τα πενήντα χρόνια αποτυχημένων συνομιλιών και διαπραγματεύσεων με τους Τούρκους.

Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι εσείς θα κατορθώσετε να αλλάξετε τα επεκτατικά σχέδιά τους και επιμένετε σε συνομιλίες; Και ακόμα πιο ανησυχητικό ότι περιμένετε συνομιλίες σε «ανώτατο επίπεδο και στο επίπεδο Ερντογάν»!

Πρώτον, πολύ αμφιβάλλω για θετική απάντηση για συνομιλίες σε οποιοδήποτε επίπεδο. Δεύτερον και σημαντικότερο. Ας υποθέσουμε ότι ο σουλτάνος δεχτεί να μιλήσετε. Σκεφτήκατε καθόλου με ποιαν ιδιότητα θα σας δεχτεί; Σίγουρα όχι αυτήν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία επισήμως έχει δηλώσει ότι η ΚΔ είναι «εκλιπούσα» (defunct)! Άρα θα σας δεχτεί ως «κοινοτάρχη της ε/κ κοινότητας», όπως αρκετοί προκάτοχοί σας παρακάθισαν σε συνομιλίες αποδεχόμενοι τον τίτλο του «κοινοτάρχη» και απούσας της Κυπριακής Δημοκρατίας! Είστε έτοιμος να το δεχτείτε αυτό; Αν ναι, λυπούμαι, αλλά δεν θα έχετε κανένα κύρος. Εκτός του γεγονότος ότι υποτιμάτε το αξίωμα του Προέδρου, γελοιοποιείτε το όλο θέμα. Καιρός να σοβαρευτούμε, κύριε Πρόεδρε και να αλλάξετε πορεία, ίσως δούμε καλή μέρα.

Αναφέρατε, επίσης, ότι «…επεξεργαζόμαστε ιδέες, κίνητρα…»! Ας ελπίσουμε ότι δεν σκέφτεστε γι' ακόμη περισσότερα ΜΟΕ μετά την πρόσφατη ψυχρολουσία από τους Τούρκους. Αν και, βάσει των μέχρι σήμερα πεπραγμένων, δεν θα με εκπλήξει.

Και συνεχίζουν οι δηλώσεις σας ότι «…εκείνος που πρέπει να εμπλακεί περισσότερο είναι η Τουρκία…». Να εμπλακεί σε ΤΙ η Τουρκία; Στις συνομιλίες; Δηλαδή επιμένετε ότι υπάρχει πιθανότητα να πεισθεί η Τουρκία να ξεχάσει τα επεκτατικά της προγράμματα και να φύγει από την Κύπρο; Αφέλεια ή… απλώς κουβέντα για δημόσια κατανάλωση;

Και προσθέτετε: «…τη φάση που προσπαθούμε για να αρχίσουν οι συνομιλίες απ’ εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά!». Δηλαδή της ΔΔΟ που ως αποτέλεσμα θα έχει τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την πλήρη τουρκοποίηση της πατρίδας μας!

Ο Ευριπίδης (480-406 π.Χ.) στο έργο του «Αντιόπη» γράφει: «Όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν», δηλαδή, «ευτυχής όποιος διδάχθηκε ιστορία». Η γνώση της ιστορίας μιας χώρας είναι σημαντική για την άσκηση πολιτικής και την προστασία των εθνικών συμφερόντων.

Ας δούμε σε συντομία ποια είναι η Ιστορία της Τουρκίας, την οποίαν εκλιπαρείτε για συνομιλίες, κύριε Πρόεδρε. Ως Οθωμανική Αυτοκρατορία επέδειξε σε όλους τους υποταγμένους λαούς βαρβαρότητα, βία και επεκτατισμό. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τουρκία αρέσκεται να παίζει τον ‘’Νταή’’, εισβάλλοντας στις γειτονικές και αδύναμες χώρες όπως Κύπρο, Συρία, επιτίθεται εναντίον των Κούρδων της ανατολικής και νοτιοανατολικής Τουρκίας και των Κούρδων εντός του Ιράκ και της Συρίας. Απειλές εναντίον της Ελλάδας, με συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου και γενικά επίδειξη δυνάμεως στο Αιγαίο, απαιτήσεις στην υφαλοκρηπίδα των νησιών και την ΑΟΖ και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών!

Απλώς η Τουρκία είναι η ιστορική προσωποποίηση της βαρβαρότητας και της βίας. Ο Βίκτωρ Ουγκώ (1802-1885) είπε: «Όπου βλέπετε την καταστροφή, τον θάνατο, τη ληστεία, τη βία, ξέρετε ότι οι Τούρκοι πέρασαν από εκεί». Αυτούς παρακαλείτε να συνομιλήσετε, κύριε Πρόεδρε; Και πράγματι πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να αλλάξετε την από αιώνων τουρκική βουλιμία και επεκτατισμό; Μεγάλες προσδοκίες!

Και για να μη νομίζετε, κύριε Πρόεδρε, ότι με ευχαριστεί να γράφω κριτικές, θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην αναφερθώ και να σας συγχαρώ για την επεξήγηση που δώσατε στον Ιταλό Πρόεδρο για τις σχέσεις μας με τους συμπατριώτες Τουρκοκυπρίους ότι «… το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ οι σχέσεις Ε/κ – Τ/κ, το πρόβλημα είναι η Τουρκία».

Συνεχίστε, παρακαλώ, σε αυτόν τον τόνο. Και σταθείτε με θάρρος στο βάθρο του ΟΗΕ και της ΕΕ, και πέστε το αυτό και πολλά άλλα σε όλους του συνέδρους. Χρησιμοποιήστε τα Διεθνή ΜΜΕ για να μάθει ο κόσμος τι ακριβώς συμβαίνει στην πατρίδα μας και ποια είναι η Τουρκία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δούμε μια Κύπρο ΕΛΕΥΘΕΡΗ. Όχι με παρακλήσεις και ΜΟΕ. Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στα σοφά λόγια του Σωκράτη: «Δεν χρειάζεται να λες τι ξέρεις, αλλά να ξέρεις τι λες!».

*Μόνιμος κάτοικος Μελβούρνης