Η Δύση και οι χώρες του Νότου

Οι λεγόμενες «χώρες του Νότου» (Global South) απέκτησαν με την πάροδο του χρόνου τη σημαντικότητά τους και οι Δυτικές χώρες δεν πρέπει πλέον να αναμένουν τυφλή υπακοή στα κελεύσματά τους. Αυτά, τουλάχιστον, ισχυρίζονται ορισμένοι αναλυτές (βλ. π.χ. Catherine Ashton, “Rise of the Global South”, The World To-day, February-March, 2024, p.p. 26-28).

Αυτό φάνηκε πολλές φορές τελευταία, όπως με τον πόλεμο στην Ουκρανία και γενικά με τη στάση των αφρικανικών χωρών νότια της Σαχάρας, των ασιατικών χωρών και αυτών της Νοτίου Αμερικής («the Global South»).

Στο θέμα της Ουκρανίας, είναι αξιοσημείωτο ότι περισσότερες από 40 χώρες ήταν εναντίον των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που καταδίκαζαν τις πράξεις της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εκτός από τη Δύση, ο κόσμος έχει σήμερα κι άλλες μεγάλες Δυνάμεις.

Η Ρωσία και η Κίνα είναι μεταξύ αυτών. Πολλές Δυνάμεις από το Global South ακολουθούν τη Ρωσία και την Κίνα, αφήνοντας πίσω τη Δύση.

Η Ινδία, η μεγαλύτερη Δημοκρατία του κόσμου, αφήνει την τεράστια επιρροή της να φαίνεται στον Πλανήτη. Κι ας μην ξεχνάμε το Πρόεδρο της Βραζιλίας.

Οι χώρες του Νότου προοδεύουν και θέτουν την πολιτική τους στην παγκόσμια σκηνή. Η Ρωσία φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο στη δημιουργία των BRICS (Brazil, Russia, India, China, South Africa), που παίζουν ένα ρόλο-κλειδί στη σημερινή πολιτική και οικονομική ζωή. Οι χώρες του Νότου προσπαθούν να ενεργήσουν, ούτως ώστε οι σημερινές πραγματικότητες να φαίνονται στη σύγχρονη διεθνή πολιτική. Το θέμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι πάντα στην ατζέντα. Χώρες, όπως η Ινδία, η Νιγηρία, η Βραζιλία, θέλουν μια μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο.

Η Δύση, για το δικό της επίσης καλό, συμβουλεύεται να μην παραγνωρίζει τις χώρες του Global South.

*Διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής