Επανέρχονται οι Δούρειοι Ίπποι

Στη δίνη της οικονομικής κρίσης που διέρχεται ο τόπος και βιώνει ο πολίτης, είναι φυσιολογικό εν μέρει, να ατονίζει το ενδιαφέρον, για άλλα, ακόμα και για σημαντικά ζητήματα, έστω και αν πρόκειται για το εθνικό θέμα. Και σήμερα ζούμε ακριβώς σ’ ένα περιβάλλον που η προσοχή των πάντων έχει στραφεί στα οικονομικά προβλήματα και λίγοι και για λίγο μόνο ρίχνουν ένα βλέμμα και στο μέγα θέμα που ονομάζουμε Κυπριακό. Αν αυτό συμβαίνει με τους ημεδαπούς παράγοντες δεν συμβαίνει το ίδιο με κάποιους ξένους και ιδιαίτερα Βρετανούς που δεν έπαψαν στιγμή να βυσσοδομούν κατά της Κύπρου και να απεργάζονται τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες που έχουμε και που με τον καιρό ολοένα και ενισχύονται, αναφέρουν ότι κάποιοι επιχειρούν να στήσουν σκηνικό ανάλογο και αντίστοιχο εκείνο του 2004 με την προσδοκία και προσμονή ότι τη φορά αυτή, εκμεταλλευόμενοι και την οικονομική κρίση θα πετύχουν να πλασάρουν στον κυπριακό λαό ένα νέο σχέδιο Ανάν. Ο οργανισμός UNDP σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δραστηριοποιείται και πάλι, επιστρατεύοντας τις ίδιες μεθόδους χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης οργανώσεων, προσώπων και δραστηριοτήτων που σκοπό έχουν την καλλιέργεια κλίματος αποδοχής του οποιουδήποτε σχεδίου λύσης προταθεί, υπό την κάλυψη οποιουδήποτε μανδύα. Επενδύουν στο γεγονός της οικονομικής ύφεσης και προσδοκούν στην κάμψη των αντιστάσεων του λαού εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Είναι γι΄ αυτό που επιβάλλεται η αφύπνιση, χρειάζεται να εμπεδωθεί αγωνιστικό φρόνημα και να γίνει κατανοητό ότι η οποιαδήποτε λύση προσφερθεί δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη και έξοδος από την οικονομική κρίση. Ας μη μας παρασύρουν οι σειρήνες που υπόσχονται τη διά μαγείας λύση των οικονομικών προβλημάτων του τόπου από μια λύση που δεν θα περιέχει τα απαραίτητα στοιχεία βιωσιμότητας. Ας μη ξεχνούμε ότι πολλές φορές στο παρελθόν κρατικοί και κομματικοί αξιωματούχοι τόνιζαν με κάθε ευκαιρία ότι χωρίς σωστή λύση δεν μπορεί να στεριώσει οικονομία, χωρίς πολιτική σταθερότητα δεν οικοδομείται οποιοδήποτε οικονομικό μοντέλο. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη της σωστής αξιολόγησης, αλλά και ιεράρχησης της κατάστασης τοποθετώντας τις προτεραιότητες μας στη σειρά αναλόγως αξίας και σπουδαιότητας, μακριά από πρόσκαιρα προσωπικά ή άλλα συμφέροντα. Ας μη δώσουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα σ΄εκείνους που οραματίζονται το τσιμέντωμα του σχεδίου λύσης του 2004, να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους. Οι συνθήκες και τα δεδομένα σήμερα είναι πολύ διαφορετικά και οι δυνατότητες αντίστασης και αναζήτησης του καλύτερου είναι βελτιωμένες. Τα χρήματα και τα δώρα των Δαναών δεν πρέπει να διαβρώσουν το φρόνημα του λαού. Ας τα χαίρονται και ας τα απολαμβάνουν αυτοί που με ελαφρά καρδία και με ελαστική συνείδηση αποδέχονται να αναλάβουν ρόλο Δούρειου Ίππου.

Έτσι κι αλλιώς είναι ο μόνος ρόλος που τους πάει και ο μόνος ρόλος που έχουν μάθει να παίζουν. Εμείς τους έχουμε μάθει καλά, τους αναγνωρίζουμε και δεν θα μας παρασύρουν, ούτε και σήμερα.

Υ.Γ.:

Το Λονδίνο στηρίζει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Όταν οι Βρετανοί λένε ότι στηρίζουν τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος έλεγε, "ανατριχιάζω, τρέμω σύγκορμος, σταυροκοπούμε τζιε λαλώ Θεέ μου αν εν κακό τζιαί ξόριστο".