Κυπριακό

Αποχωρεί η Νούλαντ από ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ - «Έργα και Ημέραι» στο Κυπριακό

Η Βικτόρια Νούλαντ δεν είναι άγνωστη στην Κύπρο καθώς σε αυτήν πιστώνεται η κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τότε κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου

Το Κοινό Ανακοινωθέν μεταξύ Αναστασιάδη – Έρογλου κάνει λόγο για επανένωση της Κύπρου η οποία θα βασίζεται σε «δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου». Όσον αφορά τα θέματα της «ενιαίας διεθνούς νομικής προσωπικότητας» και της «ενιαίας κυριαρχίας», η ενωμένη Κύπρος θα έχει «μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μια και μόνη κυριαρχία, η οποία καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών δυνάμει του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

Το 2016 η κ. Νούλαντ έδρασε αποφασιστικά και είχε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις όπως κορυφώθηκαν στη Ελβετία πριν το αδιέξοδο το καλοκαίρι του 2017 στο θέρετρο Κραν Μοντάνα. Είχε επίσης δύο τουλάχιστον συναντήσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ερωτηθείσα το 2022 σε συνάντηση με τον τότε Πρόεδρο Αναστασιάδη αν ο αγωγός EastMed είναι τώρα μια ζωτική επιλογή για τις ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κα. Νούλαντ είπε πως «η ιδέα εκεί είναι να δημιουργηθεί ένας πολύ μακρύς αγωγός σε πολύ βαθιά νερά σε διάστημα περίπου 10 ετών και πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ ακριβό, μη οικονομικά βιώσιμο και θα διαρκέσει πάρα πολύ».

Ο λόγος αποχώρησης

Η Νούλαντ, η υφυπουργός Εξωτερικών για τις πολιτικές υποθέσεις, υπηρέτησε στο παρελθόν ως η κορυφαία διπλωμάτης του υπουργείου με επίκεντρο την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα.

Η Νούλαντ είχε υπηρετήσει ως η υπ' αριθμόν 2 αξιωματούχος του υπουργείου, ως αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, για επτά μήνες από πέρυσι μετά τη συνταξιοδότηση της Γουέντι Σέρμαν. Αλλά έχασε έναν αγώνα εντός της Κυβέρνησης για να διοριστεί μόνιμα στη θέση του Κουρτ Κάμπελ, πρώην κορυφαίου στρατηγικού σύμβουλου του Λευκού Οίκου για την Ασία, ο οποίος επιβεβαιώθηκε τον περασμένο μήνα. Η απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν ήταν ένας από τους παράγοντες της αποχώρησής της

Ο Μπλίνκεν ανέφερε σε δήλωση την Τρίτη ότι η Νούλαντ είχε «τις περισσότερες θέσεις εργασίας» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Καριέρα

Η Νούλαντ υπηρέτησε στη Μόσχα τη δεκαετία του 1990 και αργότερα ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ προτού γίνει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό την Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Ως κορυφαία διπλωμάτης των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές υποθέσεις, έπαιξε ενεργό ρόλο στην αμερικανική διπλωματία στο Κίεβο καθώς οι διαμαρτυρίες ενάντια στον φιλικό προς το Κρεμλίνο ηγέτη της κατέλαβαν τη χώρα στα τέλη του 2013, κάνοντάς την επίκεντρο της ρωσικής απογοήτευσης. Ξεχωρίζει η στιγμή όπου μοίρασε μπισκότα και ψωμί σε διαδηλωτές στο κεντρικό Μαϊντάν του Κιέβου πριν από την ανατροπή του τότε προέδρου του.

Η Νούλαντ άφησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις αρχές του 2017 αφού ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε πρόεδρος και στη συνέχεια επέστρεψε στη Νο. 3 θέση το 2021.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι «τη δράση της Νούλαντ στην Ουκρανία θα μελετούν διπλωμάτες και φοιτητές εξωτερικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια», σημειώνοντας ότι ηγήθηκε των προσπαθειών για την οικοδόμηση ενός συνασπισμού με τα ευρωπαϊκά έθνη για να υποστηρίξει το Κίεβο καθώς η Ρωσία συγκέντρωνε τις δυνάμεις της πριν από την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022 .

Η αντίδραση Κρεμλίνου

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε την αποχώρηση της Νούλαντ, χαρακτηρίζοντάς την ως σημάδι ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας ήταν αποτυχημένη.

«Δεν θα σας πουν τον λόγο», έγραψε στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Αλλά είναι απλό — η αποτυχία της αντιρωσικής πορείας της κυβέρνησης Μπάιντεν. Η ρωσοφοβία, που προτάθηκε από τη Βικτόρια Νούλαντ ως κύρια έννοια εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, σέρνει τους Δημοκρατικούς στον πάτο».

Η Νούλαντ θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον Τζον Μπας, έναν άλλο διπλωμάτη καριέρας που είναι επί του παρόντος υφυπουργός Εξωτερικών.