Έγκλημα

Στέλνουν φυλακή 82χρονο παππού που πυροβόλησε τον κλέφτη

Αυλαία έριξε σήμερα η υπόθεση του 82χρονου ηλικιωμένου ο οποίος πυροβόλησε με κυνηγετικό τον 67χρονο κλέφτη που επιχειρούσε να κλέψει τα καλώδια ηλεκτροδότησης του σπιτιού, το βράδυ της Κυριακής (11/6/23) στην Άλασσα.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού επέβαλε στον 82χρονο κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης δυόμισι χρόνων στην κατηγορία των πράξεων που σκοπεύουν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης. Το Δικαστήριο επέβαλε επίσης ποινή ενός χρόνου στο αδίκημα της μεταφοράς και χρήσης πυροβόλου όπλου και διέταξε όπως αυτό κατασχεθεί. Οι ποινές συντρέχουν.

Το Κακουργιοδικείο εξέτασε το ζήτημα αναστολής της ποινής του κατηγορούμενου, αναφέροντας ότι δεν δικαιολογείται.

Στο άκουσμα της ποινής τα συγγενικά πρόσωπα του κατηγορούμενου ξέσπασαν σε κλάματα.

Ο κατηγορούμενος σε προηγούμενη διαδικασία κρίθηκε ένοχος μετά από δική του παραδοχή στις κατηγορίες των πράξεων που σκοπεύουν την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, μεταφοράς και χρήσης πυροβόλου όπλου κατηγορίας Γ.

Να σημειωθεί ότι αρχικά ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε την κατηγορία της απόπειρας φόνου, η οποία ωστόσο διακόπηκε και απαλλάχθηκε μετά και τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα.

Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του έλαβε υπόψη του ως μετριαστικούς παράγοντες την άμεση παραδοχή του και συνεργασία του κατηγορούμενου με τις Αρχές, την έμπρακτη μεταμέλεια του και το λευκό ποινικό μητρώο. Λήφθηκε υπόψη η ηλικία του καθώς και οι προσωπικές του περιστάσεις. Επιπρόσθετα, λήφθηκαν υπόψη και όλα τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Το Κακουργιοδικείο σημειώνει στην απόφαση του, ότι παρά τα ελαφρυντικά και την ηλικία του κατηγορούμενου, οποιαδήποτε άλλη ποινή θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα και δεν θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες του Νόμου και του πολλαπλούς σκοπούς της τιμωρίας.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, 82χρονος αντιλήφθηκε το βράδυ της Κυριακής (11/6) ότι υπήρχε διακοπή ρεύματος στο σπίτι του. Βγήκε έξω για να ελέγξει τον κεντρικό πίνακα παροχής και μαζί του πήρε για προστασία το κυνηγετικό και ένα φυσίγγιο. Σε κάποια στιγμή αντιλήφθηκε άγνωστο άντρα να βρίσκεται εντός της περιουσίας του και να τυλίγει σύρμα ηλεκτροδότησης. Τότε ο 82χρονος τον πλησίασε και του φώναξε ρωτώντας τον τι κάνει εκεί, με τον δράστη να γυρνάει κρατώντας ένα αντικείμενο στα χέρια του, επιχειρώντας να διαφύγει.

Ο 82χρονος υπο το κράτος φόβου και απειλής, τοποθέτησε το φυσίγγιο στον κυνηγετικό και έριξε πυροβολισμό, με σκοπό να εκφοβίσει τον άγνωστο άνδρα, εντούτοις τα σκάγια έπληξαν πισώπλατα τον 67χρονο κλέφτη.

Ακολούθως ο 82χρονος κάλεσε τον αστυνομικό σταθμό Λάνιας όπου ενημέρωσε για το τι έγινε καθώς και συγγενικά του πρόσωπα.

Από τον πυροβολισμό είχε τραυματιστεί πισώπλατα ο 67χρονος ο οποίος νοσηλευόταν για μέρες διασωληνωμένος σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο.

Να σημειωθεί ότι διακοπή ρεύματος είχε σημειωθεί και δύο ημέρες πριν το περιστατικό όπου και πάλι είχαν κλαπεί καλώδια από το υποστατικό του κατηγορούμενου. Μάλιστα, ο 82χρονος λίγες ώρες πριν πυροβολήσει τον κλέφτη, είχε προχωρήσει σε αποκατάσταση της κλοπής.

Τον κατηγορούμενο εκπροσώπησαν οι δικηγόροι, Μαρία Νεοφύτου και Αντώνης Αντωνίου.