Διεθνή

Η δύναμη της ινδικής διασποράς: Ηγέτης της παγκόσμιας λίστας εμβασμάτων του 2023 η Ινδία με ρεκόρ $125 δισ.

Η Ινδία πέτυχε ένα αξιοσημείωτο ορόσημο το 2023, κατακτώντας την κορυφή της παγκόσμιας λίστας εμβασμάτων με 125 δισ. δολάρια, όπως αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα. Η πρωτιά της Ινδίας στα εμβάσματα αντανακλά τη δύναμη και τον αντίκτυπο της παγκόσμιας διασποράς της ενώ καταδεικνύει την τεράστια οικονομική συνεισφορά της τελευταίας στη μητέρα πατρίδα. Αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την εξάπλωση των Ινδών απόδημων, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό εργατικό δυναμικό σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σιγκαπούρη και τα κράτη του Κόλπου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, η συνολική ροή εμβασμάτων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έφτασε περίπου τα 669 δισ. δολάρια το 2023. Το μερίδιο της Ινδίας, που ανέρχεται σε 125 δισ. δολάρια, καταγράφει σημαντική αύξηση από τα 111,22 δισ. το προηγούμενο έτος. Αυτή η ανάπτυξη ανεβάζει τη συμβολή της Ινδίας στα εμβάσματα της Νότιας Ασίας στο 66% το 2023, από 63% το 2022. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σιγκαπούρη αναδεικνύονται ως οι σημαντικότεροι συνεισφέροντες στην εισροή εμβασμάτων της Ινδίας, αντιπροσωπεύοντας συλλογικά το 36% του συνόλου. Οι χώρες του Κόλπου, ιδίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας κατά 18% στην εισροή εμβασμάτων στην Ινδία.

Αρκετές κυβερνητικές πρωτοβουλίες ήταν καθοριστικές για την άνθιση του συγκεκριμένου τομέα.. Η σύνδεση της ενιαίας διεπαφής πληρωμών της Ινδίας με τα συστήματα πληρωμών της Σιγκαπούρης και η συνεργασία μεταξύ Ινδίας και ΗΑΕ, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση τοπικών νομισμάτων για διασυνοριακές συναλλαγές, έχουν διευκολύνει σημαντικά τη ροή εμβασμάτων. Η Ινδία έχει επίσης εφαρμόσει προγράμματα καταθέσεων για μη μόνιμους κατοίκους, προσελκύοντας σημαντικό συνάλλαγμα: από τον Σεπτέμβριο του 2023, οι εν λόγω καταθέσεις ανήλθαν σε 143 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 10 δισ. από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι το κόστος των εμβασμάτων διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη συχνότητα και ύψος των εισροών. Η νότια Ασία, και ιδιαίτερα η ροή εμβασμάτων μεταξύ Ινδίας και Μαλαισίας, έχει το χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως, μόλις 1,9%. Αυτός ο παράγοντας, μαζί με τις ισχυρές αγορές εργασίας και τη μείωση του πληθωρισμού στις χώρες υψηλού εισοδήματος, συνέβαλαν στην αύξηση των εμβασμάτων προς την Ινδία.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί για πιθανούς κινδύνους, όπως η πιθανότητα μείωσης του πραγματικού εισοδήματος για τους μετανάστες το 2024 λόγω του παγκόσμιου πληθωρισμού και των χαμηλών προοπτικών ανάπτυξης. Παρά τις ανησυχίες, τα εμβάσματα προς χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αναμένεται να αυξηθούν, αν και με βραδύτερο ρυθμό, τα επόμενα χρόνια. Σημαντικό παραμένει το γεγονός πως η έκθεση αποκαλύπτει τον πολύπλευρο αντίκτυπο αυτών των εισροών στην ινδική οικονομία. Η σημασία αυτού του φαινομένου εκτείνεται πέρα ​​από την απλή χρηματική αξία: αντικατοπτρίζει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση της παγκόσμιας μετανάστευσης, της οικονομικής πολιτικής και τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει σε όλα αυτά η ινδική διασπορά.

  • Άρθρο από την Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας