Διεθνή

Επισήμως υποψήφια του ΕΛΚ η Φον ντερ Λάιεν για 2η θητεία στο πηδάλιο Κομισιόν

Την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Κομισιόν επικύρωσαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Από τις 499 ψήφους των συνέδρων, 400 ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας Φον ντερ Λάιεν, 89 ψήφισαν εναντίον, ενώ 10 ψηφοδέλτια κρίθηκαν άκυρα. Η ψηφοφορία ήταν μυστική, αν και προηγουμένως είχε γίνει γνωστό πως το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων στη Γαλλία διαφωνούσε με την υποψηφιότητα Φον ντερ Λάιεν.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν ήταν η μόνη υποψήφια για το χρίσμα, έχοντας προταθεί από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, και με επίσημη υποστήριξη από τη Νέα Δημοκρατία από την Ελλάδα, και από την Πολιτική Πλατφόρμα στην Πολωνία.

Το πρώτο ταξίδι της κ. Φον ντερ Λάιεν μετά την έγκριση της υποψηφιότητας θα είναι στην Κύπρο, όπου φτάνει αργά το απόγευμα της Πέμπτης, για να επισκεφθεί την Παρασκευή το λιμάνι της Λάρνακας στο πλαίσιο της προσπάθειας υλοποίησης του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο στη Γάζα.

Ωστόσο επίσημα η επίσκεψη δεν αποτελεί μέρος της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον επικεφαλής εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Μετά την επικύρωση της υποψηφιότητας, η κ. Φον ντερ Λάιεν είναι επίσημα η πολιτικός που οι ηγέτες του ΕΛΚ δεσμεύονται να στηρίξουν στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών μελών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμέσως μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια, το άτομο που θα επιλέξει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρχικά για το ίδιο, και στη συνέχεια για τα μέλη του Κολλεγίου των Επιτρόπων.

ΚΥΠΕ