Διεθνή

Μεγάλο προβάδισμα στον Πούτιν δίνουν οι δημοσκοπήσεις για εκλογές στη Ρωσία

Η πλειονότητα των Ρώσων πολιτών, σε ύψος 80%, προτίθεται να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του τριημέρου 15-17 Μαρτίου και το 75% εξ αυτών θα ψήφιζε τον σημερινό Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εάν οι εκλογές γίνονταν την πλησιέστερη Κυριακή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης του Ινστιτούτου VTsIOM.

Το 70% εκ των 1600 πολιτών άνω των 18 ετών, που ρωτήθηκαν τηλεφωνικά, θα συμμετάσχει σίγουρα στις εκλογές, το 10% μάλλον θα συμμετάσχει και το 4% μάλλον όχι, ενώ το 6% δεν θα συμμετάσχει σίγουρα και το 10% δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα πράξει και θα το κάνει πλησιέστερα στις ημερομηνίες της για πρώτη φορά τριήμερης ψηφοφορίας, η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί και στις πέντε περιφέρειες της Ουκρανίας, που ελέγχει πλήρως ή εν μέρει η Ρωσία και έχει εντάξει ως έδαφός της στο ρωσικό Σύνταγμα (Κριμαία, Ντονιέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπαρόζιε), ενέργεια, που θεωρείται παράνομη από το Κίεβο και τις χώρες της Δύσης.

Εάν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, το 75% των Ρώσων πολιτών θα ψήφιζε τον Πούτιν, ο οποίος κατέρχεται στις εκλογές ως αυτοπροτεινόμενος, δηλαδή υπερκομματικός και όχι στενά υποψήφιος του πολύ χειρότερου στις δημοσκοπικές επιδόσεις κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», το 6% τον Βλαντισλάβ Νταβανκόφ (από τον νεοϊδρυθέντα φιλελεύθερο συνασπισμό «Νέοι Άνθρωποι»), το 4% τον Νικολάι Χαριτόνοφ (εκπρόσωπο «χαμηλών τόνων» του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας) και το 3% τον Λεονίντ Σλούτσκι (διάδοχο μετά θάνατον του ιστορικού ηγέτη του υπερεθνικιστικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι).

Το 2% δήλωσε ότι θα προσέλθει στις κάλπες για να ακυρώσει το ψηφοδέλτιο, μια από τις επιλογές, που προωθεί η εξωσυστημική αντιπολίτευση ώστε να μειωθεί στο μέγιστο δυνατό το ποσοστό του νικητή.

Η δημοσκοπική έρευνα του Πανρωσικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης πραγματοποιήθηκε το διάστημα 2-4 Μαρτίου επιλέγοντας με κοινωνικοδημογραφικά κριτήρια τα κινητά τηλέφωνα, που κλήθηκαν στην επικράτεια της Ρωσίας και υπολογίζεται ότι το περιθώριο σφάλματος δεν υπερβαίνει το 2,5%.

Σε πρόσφατη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα του ίδιου Ινστιτούτου το 68% των ερωτηθέντων Ρώσων πολιτών υποστηρίζει την πολεμική δραστηριότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία ή αλλιώς της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όπως αποκαλείται επισήμως στη χώρα, ενώ στην αρχή του πολέμου προ διετίας η υποστήριξη βρισκόταν κατά το ίδιο Ινστιτούτο χαμηλότερα, στο 65%. Μάλιστα το 72% είναι πεπεισμένο ότι κάθε πολίτης οφείλει να συμβάλει στην ενίσχυση του μετώπου ώστε να ολοκληρωθεί με νίκη για τη Ρωσία η πολεμική αντιπαράθεση.

Την αντίθεσή του στον πόλεμο εξέφρασε στη δημοσκόπηση, που δημοσίευσαν όλα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και τα κομβικά ΜΜΕ της χώρας, το 19%, ποσοστό που ήταν προ διετίας 25%, ενώ 13% δηλώνει ότι δυσκολεύεται να απαντήσει στην ερώτηση.

Στην ερώτηση ποιος κατά τους ερωτηθέντες Ρώσους πολίτες είναι ο βασικός στόχος της ρωσικής πολεμικής επιχείρησης, το 43% δήλωσε «η άμυνα της Ρωσίας, ο αφοπλισμός της Ουκρανίας και η αποτροπή της εγκατάστασης ΝΑΤΟϊκών βάσεων στο έδαφός της», το 20% απάντησε «η προστασία του πληθυσμού» στις ρωσόφωνες περιοχές της ΝΑ Ουκρανίας, το 15% επέλεξε την «αλλαγή της πολιτικής κατεύθυνσης της Ουκρανίας» και την «αποναζιστικοποίηση».

Σχολιάζοντας την έως τώρα εικόνα της ρωσικής πολεμικής επιχείρησης, το 65% των ερωτηθέντων 1600 ενηλίκων Ρώσων πολιτών τη θεωρούν «μάλλον επιτυχημένη», το 15% «μάλλον μη επιτυχημένη», ενώ το 20% δυσκολεύθηκε να απαντήσει.

Χαρακτηριστική του προεκλογικού κλίματος στη ρωσική κοινωνία είναι και η απάντηση στην ερώτηση εάν η Ρωσία θα γίνει μεγάλη δύναμη στα επόμενα 15-20 χρόνια. Το 50% των ερωτηθέντων απαντά ότι ήδη είναι μεγάλη δύναμη, το 30% ότι πιθανότατα θα γίνει στο εν λόγω χρονικό διάστημα. Το 40% θεωρεί ότι η κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί ουσιαστικά έπειτα από 8-10 έτη και το 35% ότι πιθανότατα θα βελτιωθεί, με 9% να εκτιμά ότι η κατάσταση πιθανότατα θα χειροτερεύσει.

ΚΥΠΕ