Διεθνή

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ για την επίθεση στην Οδησσό: Έχουμε μήνυμα για το Κρεμλίνο, δεν θα φοβηθούμε, θα στηρίζουμε την Ουκρανία

«Καμία προσπάθεια αλλαγής συνόρων δια της βίας δεν θα γίνει αποδεκτή - Η Ελλάδα ήταν η θετική έκπληξη της ευρωζώνης, δεν θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε χωρίς την ευρωπαϊκή στήριξη»

«Όλοι έχουμε ένα μήνυμα για το Κρεμλίνο: δεν θα φοβηθούμε, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΕΛΚ, μία ημέρα μετά την επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στην Οδησσό, την ώρα που ο ίδιος πραγματοποιούσε επίσκεψη μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο κ. Μητσοτάκης, που ήταν ο τελευταίος ομιλητής του συνεδρίου του ΕΛΚ, γεγονός που καταδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο της Νέας Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, αναφέρθηκε τόσο στα όσα έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια, που οι ευρωπαϊκές ηγεσίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, αλλά και στις προκλήσεις του μέλλοντος, που θα αντιμετωπίσει η νέα Κομισιόν και το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι για όσα πετύχαμε τα τελευταία 5 χρόνια. Δεν ήταν δεδομένο, παλέψαμε πολύ. Θέλω να συγχαρώ προσωπικά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη συμβολή της σε αυτή την επιτυχία και για την ηγεσία της σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες: την πανδημία, τον βάρβαρο πόλεμο της Ρωσίας, στην ενεργειακή κρίση που έθεσε κινδύνους για τη σταθερότητα της οικονομίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης και για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, διαβεβαιώνοντας ότι στην Ελλάδα «τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιούνται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την πράσινη μετάβαση και για την κοινωνική συνοχή».

Για την επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στην Οδησσό

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στην Οδησσό. «Κανένας δεν θα μας εκφοβίσει, θα παίξουμε τον ρόλο μας», τόνισε. «Νομίζω ότι όλοι έχουμε ένα μήνυμα για το Κρεμλίνο: δεν θα φοβηθούμε, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί. Και παραμένουμε ενωμένοι σε αυτό το ζήτημα» ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι καμία αλλαγή συνόρων δεν είναι ανεκτή.

Ειδική αναφορά έκανε και στην οικονομική πρόοδο της Ελλάδας. «Δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε χωρίς την ευρωπαϊκή βοήθεια», ανέφερε.

«Έχουμε ένα μήνυμα για το Κρεμλίνο: Δεν θα φοβηθούμε»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή στάση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Δείξαμε τη στήριξη μας στην Ουκρανία με αναπάντεχο για ορισμένους εχθρούς μας τρόπο. Και ποτέ η Ευρώπη δεν έχει δείξει τέτοια απάντηση, με κυρώσεις στη Ρωσία, με την υποστήριξη της Ουκρανίας στρατιωτικά και οικονομικά: καμία παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσπάθεια αλλαγής συνόρων δια της βίας δεν θα γίνουν αποδεκτές από την πολιτική μας οικογένεια», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη χθεσινή του επίσκεψη στην Οδησσό, όπου σημειώθηκε χτύπημα από βαλλιστικό πύραυλο.

«Νομίζω ότι όλοι έχουμε ένα μήνυμα για το Κρεμλίνο: δεν θα φοβηθούμε, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί. Και παραμένουμε ενωμένοι σε αυτό το ζήτημα», τόνισε.

Αναφερόμενος και στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η νέα Κομισιόν και το νέο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης. «Το ΕΛΚ είναι το κόμμα που μπορεί να ενισχύσει την οικονομία και να ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα», είπε. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τίποτα δεν θα γίνει στην Ευρώπη χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ΕΛΚ. Γι' αυτό είναι σημαντικό το κόμμα μας να είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη», είπε.

Protothema.gr