Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου: Άφαντοι οι δύο μοναχοί

Παραπέμπονται σε Συνοδικό Δικαστήριο

Στην παραπομπή των δύο μοναχών της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι σε εξαμελές Συνοδικο Δικαστήριο αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος.

Σημειώνεται ότι οι δύο μοναχοί κλήθηκαν από την Ιερά σύνοδο και αυτοί αρνήθηκαν να παραστούν. Ειδικότερα, προσπάθησαν να καλέσουν μία φορά τηλεφωνικώς και τρεις φορές με μήνυμα τους δύο μοναχούς αλλά δεν κατέστη δυνατό να τους εντοπίσουν. 

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, στη γραπτή δήλωσή του κάλεσε τους πιστούς να παραμείνουν ψύχραιμοι χωρίς να σκανδαλίζονται και να καταγγέλλουν τα όσα γνωρίζουν. Σημείωσε ότι «η Ιερά Σύνοδος είναι αποφασισμένη να επιφέρει την κάθαρση στην Εκκλησιά». 

Διαβάστε ακόμη: Από... "Ιερά Εξέταση" 14 ωρών πέρασε τους Αρχιμανδρίτες ο Μητροπολίτης Ταμασού - Τι ανέφερε ο Ησαίας

Η συνεδρία εστίασε στην εξέταση του μαρτυρικού υλικού και τεκμηρίων.

Οι κατηγορίες βαραίνουν δύο μοναχούς και αφορούν ζητήματα διαχείρισης των οικονομικών της Μονής, ως επίσης και θέματα ηθικής φύσεως. Γίνεται μάλιστα λόγος για καθαίρεση όσων εμπλέκονται στην υπόθεση.

Στα αρχικά στάδια της διερεύνησης, οι δύο μοναχοί είχαν παραδεχθεί ενοχή, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα οι δικηγόροι τους, διέψευσαν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Διαβάστε ακόμη: Διεκόπη η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου: Είδαν τα επίμαχα βίντεο και κλήτευσαν τους δύο ιερωμένους για κατάθεση

Σε δηλώσεις του με το πέρας της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιγραμματεύς Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου ανέφερε ότι, «η Ιερά Σύνοδος συνήλθε σήμερα, σε έκτακτη συνεδρία. Τέθηκαν γραπτές αιτήσεις των Αρχιμανδριτών Νεκταρίου και Πορφυρίου, που ζητούσαν καθαίρεση για κανονικά παραπτώματα που είχαν υποπέσει».

Στην Ιερά Σύνοδο, τέθηκε επίσης η επιστολή δικηγόρου, σύμφωνα με την οποία, οι δύο είχαν πιεστεί για να υπογράψουν τις αιτήσεις. Μετά την υπό Μητροπολίτου Ταμασού ενημέρωση, για τα συμβάντα, που τον οδήγησαν στην επιβολή της ποινής της αργίας και το κλείσιμο της Μονής, Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να τους καλέσει. Οι δύο αρνήθησαν να παρουσιαστούν. Ως εκ τούτου αποφάσισε την παραπομπή τους ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.

Στην πορεία της η Εκκλησία, ανέφερε ο Αρχιγραμματεύς, «γνώρισε πολλά τέτοια σκάνδαλα, πλήττεται το ποιμαντικό της έργο, λόγω του σκανδαλισμού των πιστών. Η Ιερά Σύνοδος, καλεί τους πιστούς να παραμείνουν ψύχραιμοι. Ότι είναι αποφασισμένη να επιφέρει την κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας».

Οι... "διαφημίσεις" για εισφορές - Πώς λάμβαναν τα χρήματα

Με διάφορες αναρτήσεις, προσκλήσεις και τεχνάσματα προσπαθούσαν να γεμίσουν το... παγκάρι τους όπως φαίνεται οι εν λόγω μοναχοί. Όπως μπορείτε να δείτε από τις αναρτήσεις που επισυνάπτονται ζητούνταν συγκεκριμένα ποσά τα οποία θα χρησιμοποιούνταν είτε για εκκλησιαστικά οικοδομήματα, είτε που αφορούσαν κληρώσεις ταξιδιών.