Διεθνή

Η Νιγηρία στέλνει στρατεύματα για διάσωση πάνω από 250 μαθητών που έχουν απαχθεί

Ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Bola Ahmed Tinubu έστειλε την Παρασκευή στρατεύματα για να σώσουν περισσότερους από 250 μαθητές που απήχθησαν από ένοπλους από ένα σχολείο στα βορειοδυτικά της χώρας σε μια από τις μεγαλύτερες μαζικές απαγωγές τα τελευταία τρία χρόνια.

Η επίθεση στην πολιτεία Kaduna ήταν η δεύτερη μαζική απαγωγή μέσα σε μια εβδομάδα στην πολυπληθέστερη πολιτεία της Αφρικής, όπου βαριά ένοπλες εγκληματικές συμμορίες με μοτοσικλέτες στοχεύουν θύματα σε χωριά και σχολεία και κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων στο κυνήγι για πληρωμές λύτρων.

Αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης στην πολιτεία Kaduna επιβεβαίωσαν την επίθεση απαγωγής στο σχολείο Kuriga την Πέμπτη, αλλά δεν έδωσαν στοιχεία καθώς δήλωσαν ότι εξακολουθούν να εξετάζουν πόσα παιδιά έχουν απαχθεί.

Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.

Ο Sani Abdullahi, δάσκαλος στο σχολείο GSS Kuriga στην περιοχή Chikun, είπε ότι το προσωπικό κατάφερε να δραπετεύσει με πολλούς μαθητές όταν οι ένοπλοι γνωστοί στην περιοχή ως ληστές επιτέθηκαν νωρίς την Πέμπτη πυροβολώντας στον αέρα.

Είπε στους τοπικούς αξιωματούχους ότι 187 μαθητές απήχθησαν από το κύριο σχολείο, μαζί με άλλους 100 από τις δημοτικές τάξεις.

«Νωρίς το πρωί... ακούσαμε πυροβολισμούς από ληστές, πριν το καταλάβουμε είχαν μαζέψει τα παιδιά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κάτοικος της περιοχής Musa Mohammed.

«Παρακαλούμε την κυβέρνηση, όλοι μας παρακαλούμε, θα πρέπει να μας βοηθήσει με την ασφάλεια».

Ένας άλλος κάτοικος ο Muhammad Adam είπε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι περισσότεροι από 280 έχουν απαχθεί. Δύο ακόμη ντόπιοι είπαν ότι περίπου 200 απήχθησαν.

Η απαγωγή στην Kaduna και η μαζική απαγωγή πριν από μια εβδομάδα από ένα στρατόπεδο για ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τζιχαντιστές στο βορειοανατολικό Borno απεικονίζουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος Tinubu που υποσχέθηκε να κάνει τη Νιγηρία ασφαλέστερη και να φέρει περισσότερες ξένες επενδύσεις.

«Έλαβα ενημέρωση από τους αρχηγούς ασφαλείας για τα δύο περιστατικά και είμαι βέβαιος ότι τα θύματα θα διασωθούν», ανέφερε ο Tinubu σε δήλωση που διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να εντοπίσουν τους απαγωγείς.

«Τίποτα άλλο δεν είναι αποδεκτό για εμένα και τα μέλη της οικογένειας που περιμένουν αυτών των απαχθέντων πολιτών. Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί αποφασιστικά».

Οι δύο μαζικές απαγωγές έγιναν επίσης σχεδόν δέκα χρόνια αφότου οι τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ προκάλεσαν τεράστια διεθνή κατακραυγή απαγάγoντας περισσότερες από 250 μαθήτριες από το Chibok στην πολιτεία Borno. Κάποια από αυτά τα κορίτσια εξακολουθούν να αγνοούνται.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι αγνοούνται αφού μαχητές πραγματοποίησαν μαζική απαγωγή την περασμένη εβδομάδα με στόχο γυναίκες και παιδιά σε στρατόπεδα για όσους εκτοπίστηκαν από τη σύγκρουση των τζιχαντιστών στο Borno.

Οι αξιωματούχοι έχουν δώσει αντικρουόμενες πληροφορίες για το εάν η επίθεση έγινε την Πέμπτη ή την Παρασκευή και πόσοι ακριβώς άνθρωποι αγνοούνται.

Κανένα παιδί δεν θα μείνει πίσω

Η αστυνομία δεν έδωσε στοιχεία για την απαγωγή Kuriga.

Συχνά, ο αριθμός των αναφερόμενων απαγωγών ή αγνοουμένων στη Νιγηρία μειώνεται όταν οι άνθρωποι που τράπηκαν σε φυγή από την επίθεση επιστρέφουν στα σπίτια τους.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον αριθμό των παιδιών ή των μαθητών που έχουν απαχθεί», είπε ο κυβερνήτης της πολιτείας Kaduna Uba Sani σε δημοσιογράφους στην Kuriga την Πέμπτη, διαβεβαιώνοντας ότι «κανένα παιδί δεν θα μείνει πίσω».

Εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές έχουν απαχθεί σε μαζικές απαγωγές στη βορειοδυτική και κεντρική περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Kaduna, τα τελευταία τρία χρόνια.

Σχεδόν όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι για πληρωμές λύτρων μετά από εβδομάδες ή μήνες που πέρασαν σε αιχμαλωσία σε στρατόπεδα κρυμμένα σε δάση που εκτείνονται σε όλες τις βορειοδυτικές πολιτείες.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την παιδική μέριμνα UNICEF καταδίκασε την επίθεση της Πέμπτης και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για την προστασία των μαθητών.

«Τα σχολεία υποτίθεται ότι είναι καταφύγια μάθησης και ανάπτυξης, όχι τόποι φόβου και βίας», δήλωσε ο διευθυντής της UNICEF στη Νιγηρία, Christian Munduate.

«Αυτή η τελευταία απαγωγή, όπως κάθε προηγούμενη, είναι άκρως καταδικαστέα και μέρος μιας ανησυχητικής τάσης επιθέσεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Νιγηρία».

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας μάχονται σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων και κατά των ενόπλων εγκληματιών στα βορειοδυτικά και της μακροχρόνιας εξέγερσης των τζιχαντιστών στα βορειοανατολικά που έχει σκοτώσει 40.000 άτομα και έχει εκτοπίσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια από το 2009.

Οι μάχες στο Borno έχουν αμβλυνθεί καθώς οι μαχητές απωθήθηκαν από την περιοχή που έλεγχαν κάποτε, αλλά εξακολουθούν να πραγματοποιούν επιθέσεις και επιδρομές σε απομακρυσμένες περιοχές.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένοπλοι απήγαγαν περισσότερους από 30 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 24 φοιτήτριες, σε επιδρομή γύρω από ένα πανεπιστήμιο στη βορειοδυτική πολιτεία Zamfara.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ληστές εισέβαλαν σε ένα οικοτροφείο θηλέων στην πόλη Jangebe στη Zamfara, απαγάγοντας περίπου 300 μαθητές. Μήνες νωρίτερα, ένοπλοι άρπαξαν περισσότερους από 300 μαθητές από ένα σχολείο αρρένων στην Kankara στην πολιτεία Katsina προτού τους αφήσουν ελεύθερους μέρες αργότερα.

Μεταξύ Ιουλίου 2022 και Ιουνίου 2023, 3.620 άνθρωποι απήχθησαν σε 582 περιστατικά που σχετίζονται με απαγωγές στη Νιγηρία, σύμφωνα με τους τοπική εταιρεία αναλυτών κινδύνου SBM Intelligence. Τον Ιανουάριο, η SBM είπε ότι 3.964 άνθρωποι είχαν απαχθεί από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Tinubu τον Μάιο του περασμένου έτους.

ΚΥΠΕ