Διεθνή

Η Ουκρανία προωθεί ειρηνευτικό σχέδιο στις συνομιλίες με Κινέζο απεσταλμένο

Υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι, σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη, με Κινέζο απεσταλμένο, προώθησαν το σχέδιο του Κιέβου για τερματισμό της διετούς σύγκρουσης με τη Ρωσία και παρουσίασαν στοιχεία που είπαν ότι αποδεικνύουν πως η Βόρεια Κορέα παρείχε όπλα στη Μόσχα.

Ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, ανέφερε στο Telegram ότι ο ίδιος και η ομάδα του παρουσίασαν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και τις ειρηνευτικές προτάσεις του Κιέβου στον Λι Χούι, τον ειδικό απεσταλμένο της Κίνας για ευρασιατικές υποθέσεις.

Ο Γέρμακ δήλωσε ότι η ουκρανική πλευρά «συζήτησε με τον Λι Χούι τις προοπτικές για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης για την Ουκρανία, την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας με τη βάση της ουκρανικής ‘φόρμουλας ειρήνης’».

Το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας, όπως παρουσιάζεται από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητά την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων, την αποκατάσταση των μετασοβιετικών ουκρανικών συνόρων του 1991 καθώς και μία διαδικασία για να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις ενέργειές της.

Σε σημερινή ανακοίνωση, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Λι «είχε ειλικρινείς και σε φιλικό τόνο συζητήσεις» με τον Γέρμακ, τον αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης και τον υπουργό Εξωτερικών για τις σχέσεις και των δύο χωρών και την κρίση στην Ουκρανία, χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

Η Ελβετία έχει δεσμευθεί να φιλοξενήσει μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί διάφορες προκαταρκτικές συναντήσεις. Το Κίεβο προσπαθεί να καλλιεργήσει καλές σχέσεις με το Πεκίνο και η Κίνα έχει παρευρεθεί σε τουλάχιστον μία από αυτές τις συναντήσεις, αν και η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί.

Ο Λι, στο δεύτερό του ταξίδι στην Ευρώπη, συνάντησε έναν από τους υφυπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα και δήλωσε ότι είναι αδύνατον να συζητηθεί μια διευθέτηση για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας.

Αναφερόμενος στις χθεσινές συνομιλίες, ο Γέρμακ δήλωσε ότι η ουκρανική πλευρά έδειξε στην κινεζική αποστολή θραύσματα από πυραύλους που είχαν καταρριφθεί και από όπλα που κατασκεύασε η Βόρεια Κορέα και έδωσε στη Ρωσία για να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Τον περασμένο μήνα, ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε ότι, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η Ρωσία είχε εκτοξεύσει τουλάχιστον 24 πυραύλους βορειοκορεατικής κατασκευής σε μια περίοδο αρκετών εβδομάδων.

Ο Γέρμακ δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση η Ουκρανία αναφέρθηκε σε αυτό που περιέγραψε ως ρωσικές παραβιάσεις διεθνών συνθηκών για τους αιχμαλώτους πολέμου καθώς και στο πώς η Κίνα μπορεί να βοηθήσει να εξασφαλιστεί η επιστροφή παιδιών που μεταφέρθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία στη Ρωσία. Η Ρωσία αρνείται ότι έγιναν τέτοιου είδους εξαναγκαστικές μεταφορές, λέγοντας ότι τα παιδιά απομακρύνθηκαν από την εμπόλεμη ζώνη για τη δική τους ασφάλεια.

ΑΠΕ ΜΠΕ