Παραπολιτικά

Η αλήθεια του ψέματος

Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, αλλά χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και πιο δύσκολη η απόπειρα να ανακαλύψεις τα πρωταπριλιάτικα ψέματα των εφημερίδων. Όχι πως δεν είναι έξυπνα ή πρωτότυπα τα ψέματα αυτά. Απλώς είναι αδύνατο να καταφέρεις να τα επισημάνεις τρυπωμένα μέσα σε ένα σωρό από εξωφρενικές αλλά πραγματικές ειδήσεις, που θα μπορούσαν κι αυτές να εκληφθούν ως πρωταπριλιάτικα ψέματα!

Ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου τα fake news διαδίδονται με αστραπιαία ταχύτητα και μάλιστα καταπίνονται αχώνευτα από μεγάλους αριθμούς αφελών ή απροβλημάτιστων που δεν κάνουν τον κόπο να απασχολήσουν το μυαλό τους για να διακρίνουν το ψέμα από την αλήθεια.

Την κοινή γνώμη σόκαραν το τελευταίο διάστημα και όσα ψέματα αποκαλύφθηκαν γύρω από τις δραστηριότητες μοναχών στη Μονή Αββακούμ, στο Φτερικούδι. Και ειδικότερα τα ψεύτικα «θαύματα» που είχαν σκοπό να παρασύρουν τους πιστούς, γεμίζοντάς τους με ψευδαισθήσεις και ψεύτικες ελπίδες.

Αυτά τα ψέματα, και πολλά άλλα ψεύδη που λέχθηκαν γύρω από αυτήν τη θλιβερή για την Κυπριακή Εκκλησία υπόθεση, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους πιστούς, αλλά δεν έχουν κλονίσει την πίστη στην ακλόνητη αλήθεια που εκπορεύεται από την ουσία της χριστιανικής θρησκείας και που κορυφώνεται με το μαρτύριο και τη σταυρική αυτοθυσία του Ιησού.

Εν τω μεταξύ, ο προβληματιζόμενος Κύπριος πολίτης τελεί σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης, έχοντας ακούσει, κατά καιρούς, τόσα πολλά ψέματα από τους... πολιτικούς, ώστε διστάζει πλέον να πιστέψει ό,τι του πουν και δεν έχει εμπιστοσύνη στις επόμενες «αλήθειες» που θα του σερβίρουν.

Πίσω από εύηχες εκφράσεις και εντυπωσιακές (και ανέξοδες) ρητορείες κρύβονται συχνά ψεύτικες υποσχέσεις. Κουβέντες του καφενέ, για να το πούμε και πιο λαϊκά. Δεν λέω ότι όλοι οι πολιτικοί πολιτεύονται με ψέματα και δημαγωγία, αλλά και δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι όλοι οι πολιτικοί λένε πάντα και παντού την αλήθεια, έστω και με πολιτικό κόστος για τους ίδιους.

Τα ψέματα στην πολιτική δεν λέγονται μόνο... πρωταπριλιάτικα. Όπως είπε κάποιος πολιτικός: «Έχω ως απαραβίαστη αρχή μου να υπηρετώ πάντα την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Για το χατίρι της, θα μπορούσα να πω ακόμη και ψέματα»!

ΜΠΟΞΕΡ