Αναλύσεις

Τα αιτήματα των Κύπριων αγροτών στην Ευρώπη μέσω… ερωτηματολογίου

Σε εξέλιξη πανευρωπαϊκή εκστρατεία με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)

Οι μαζικές διαμαρτυρίες των αγροτών σε ολόκληρη την Ευρώπη κορυφώθηκαν τον Φεβρουάριο, θέτοντας σε “κλοιό” τεράστιες πόλεις και πρωτεύουσες με αποκορύφωμα τις Βρυξέλλες. Από τη Γαλλία μέχρι την Ισπανία και από το Βέλγιο μέχρι την Ελλάδα, τρακτέρ, αγρότες και μηχανήματα έστειλαν ηχηρό μήνυμα εκφράζοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη δυσαρέσκεια του κλάδου κατά των κυβερνήσεων αλλά και υπερτονίζοντας την ασφυκτιούσα κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Οι λόγοι ποικίλλουν, αναλόγως της χώρας, βάζοντας στο κάδρο ζητήματα όπως οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας -που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πόλεμο στην Ουκρανία-, οι πράσινες πολιτικές της Ε.Ε. και φυσικά η κλιματική αλλαγή.

Έγινε η αρχή στις Βρυξέλλες

Σε περίοπτη θέση στην «κοινή ατζέντα των αγροτών βρέθηκε -και- η απλούστευση των διαδικασιών της ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής). Υπό το βουητό των τρακτέρ και με την πανευρωπαϊκή στρατιά των αγροτών να παρουσιάζει μία άνευ προηγουμένου αποφασιστικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούσε παρά να αφουγκραστεί τις ανησυχίες τους, ψάχνοντας μία δέσμη λύσεων και διευκολύνσεων. Το ίσως αποφασιστικότερο βήμα μέχρι σήμερα έγινε στις 26 Φεβρουαρίου 2024, με το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. να συνεδριάζει στις Βρυξέλλες νιώθοντας την “καυτή ανάσα” των τρακτέρ και καταλήγοντας σε μια δέσμη μέτρων «που θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης» στον αγροτικό τομέα.

«Να απλουστευθεί η τροποποίηση των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ»

Το Συμβούλιο συμφώνησε ότι η διαδικασία τροποποίησης των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ θα πρέπει να απλουστευθεί. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για να τα βοηθήσει να απλοποιήσουν τις παρεμβάσεις τους και να διευκολύνουν τις τροποποιήσεις των στρατηγικών σχεδίων.

Εκτός από αυτές τις βραχυπρόθεσμες δράσεις, που αποσκοπούν στην απλούστευση της καθημερινότητας των γεωργών και στη μείωση του διοικητικού φόρτου τόσο για τους γεωργούς όσο και για τις εθνικές διοικήσεις, οι υπουργοί τόνισαν ότι απαιτείται επίσης μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο επέμεινε να εξετάσει τρόπους βελτίωσης της κατάστασης των γεωργών μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένης της θέσης τους στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Το Συμβούλιο επέμεινε επίσης ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση των βασικών πράξεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Το μπαλάκι στα κράτη μέλη - Πώς προχώρησε η Κύπρος

Με την Ε.Ε. να θέτει σε ισχύ την πανευρωπαϊκή εκστρατεία για απλούστευση των διαδικασιών της ΚΑΠ, το “μπαλάκι” μεταφέρθηκε στις αρμόδιες Αρχές των κρατών μελών. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, το αρμόδιο υπουργείο (Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος) απηύθυνε κάλεσμα σε όλον τον γεωργικό κόσμο, ούτως ώστε να συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση προς την απλούστευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μάλιστα, από πλευράς ΥΓΑΑΠ διασαφηνίζεται ότι σκοπός και στόχος είναι να διασφαλιστεί πως οι απόψεις και φυσικά τα αιτήματα ολόκληρου του αγροτικού κόσμου της Κύπρου θα μεταφερθούν μαζικά στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Προμετωπίδα της διαβούλευσης αποτελεί ερωτηματολόγιο, που έχει καταρτιστεί και το οποίο άπαντες οι αγρότες καλούνται να συμπληρώσουν, με σκοπό να γίνει κατανοητή η επιβάρυνση των γεωργών λόγω των διαδικασιών και των κανόνων που συνδέονται με τη χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ), καθώς και άλλων κανόνων της ΕΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία στην ΕΕ. “Αυτό θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε τις πηγές ανησυχίας και την πολυπλοκότητα που συνδέονται με τον τρόπο εφαρμογής των εν λόγω πολιτικών και συστημάτων στις χώρες της ΕΕ, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να εντοπίσουμε τους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν βελτιώσεις”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τι περιλαμβάνει το ερωτηματολόγιο

Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει πέντε ουσιαστικά θεματικές ενότητες (Σχετικά με εσάς, Γενικές Παρατηρήσεις, Αιτήσεις ενίσχυσης στο πλαίσιο της ΚΓΠ, Καταγραφή και κοινοποίηση πληροφοριών σχετικά με την γεωργική εκμετάλλευση και επιτόπιοι έλεγχοι) ενώ αθροιστικά είκοσι τρεις ερωτήσεις. Στόχος των ερωτήσεων είναι αφενός να υπάρξει μια αποσαφηνισμένη εικόνα αναφορικά με το είδος και τον κύκλο εργασιών στην κάθε χώρα (ποια και πόσα ζώα αφορά, εκτάσεις, σύστημα αξιολόγησης ποιότητας) και αφετέρου να γίνει ξεκάθαρο ποιες διαδικασίες χρήζουν υπεραπλούστευσης, βελτιστοποίησης ή και αφαίρεσης για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ερωτήσεις-κλειδί θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι 9&10, που υπάγονται στη θεματική των γενικών παρατηρήσεων. Στην 9 καλούνται οι αγρότες να αξιολογήσουν το πόσο περίπλοκες είναι οι διαδικασίες (δίνονται 12 διαδικασίες), ενώ στην 10 να αναφερθούν στο είδος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν κατά την εφαρμογή απαιτήσεων που συνδέονται με την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση (ΚΓΠΚ) χωρίζοντάς το σε 15 υποκατηγορίες. Το ερωτηματολόγιο χρειάζεται πέριξ των 20 λεπτών να απαντηθεί, ενώ η τελική προθεσμία συμπλήρωσής του είναι η 8η Απριλίου 2024.

ΛΩΡΙΔΑ.jpg