Διεθνή

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως υπερόπλο Εθνικής Ασφάλειας

Οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και το δίλημμα για την ΚΔ

H επόμενη μέρα στον τομέα της τεχνολογίας ακούει στο όνομα Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα κράτη και οι λαοί που θα συνειδητοποιήσουν αυτήν την τεράστια αλλαγή φάσης και θα επενδύσουν στην Τεχνητή Νοημοσύνη, θα καταφέρουν γρηγορότερα να προσαρμοστούν στη νέα αναδυόμενη τεχνολογική εποχή. Οι υπόλοιποι θα σέρνονται πίσω από το τεχνολογικό άρμα που καλπάζει και είτε θα παραμείνουν κομπάρσοι στις νέες εξελίξεις είτε θα σβήσουν από τον χάρτη των εθνών. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα η Κυπριακή Δημοκρατία καλείται να πάρει άμεσα αποφάσεις και να επενδύσει χρήματα σε τομείς Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά όταν η κατοχική Τουρκία έχει ήδη εκπονήσει Εθνική Στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης 2021-2025.

Επιθετικό επενδυτικό σχέδιο Τουρκίας για ΑΙ

Η Εθνική Στρατηγική ΑΙ της Τουρκίας Εκπονήθηκε από το Γραφείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Προεδρίας και το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας και στοχεύει στο να εδραιώσει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για Τεχνητή Νοημοσύνη και να θέσει τα θεμέλια για ένα πιο επιθετικό επενδυτικό σχέδιο.

Η Τουρκία σχεδιάζει να επικεντρωθεί σε έξι στρατηγικές προτεραιότητες – την εκπαίδευση των πολιτών στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την αύξηση της απασχόλησης στον τομέα, την υποστήριξη ερευνητικών δραστηριοτήτων, την επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, την ανάπτυξη πρόσβασης σε ποιοτικά δεδομένα και τεχνική υποδομή, τη λήψη ρυθμίσεων για την "επιτάχυνση της κοινωνικοοικονομικής προσαρμογής", τη βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας· και την επιτάχυνση του δομικού μετασχηματισμού και του εργατικού δυναμικού.

Μέχρι το 2025 η Τουρκία ευελπιστεί ότι αυτοί οι 6 πυλώνες, που είναι χωρισμένοι σε 24 στόχους και 119 πιο συγκεκριμένα μέτρα, θα οδηγήσουν σε μια σειρά θετικών αποτελεσμάτων.

Η χώρα ελπίζει να αυξήσει τη συνεισφορά της Τεχνητής Νοημοσύνης στο ΑΕΠ στο 5%. Ελπίζει επίσης να ενισχύσει την απασχόληση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης σε 50.000 άτομα, με την απασχόληση ειδικών Τεχνητής Νοημοσύνης σε δημόσιους φορείς της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης να φτάσει τα 1.000 άτομα. Ο αριθμός των πτυχιούχων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης θα αυξηθεί κατά 10.000 εντός πέντε ετών. Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκαν από το τοπικό οικοσύστημα θα έχουν προτεραιότητα στις προμήθειες του δημόσιου τομέα και θα υποστηριχθεί η εμπορευματοποίηση. Ο ίδιος ο Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι η Τουρκία θα γίνει μία από τις 20 πρώτες χώρες στην κατάταξη των διεθνών δεικτών AI.

Πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης Τουρκίας (TYAP)

Η Τουρκική Πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι μια πλατφόρμα που συγκεντρώνει ακαδημαϊκούς, ερευνητές και εκπροσώπους του κλάδου οι οποίοι εργάζονται για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Τουρκία. Η πλατφόρμα ιδρύθηκε για να αυξήσει τη χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης στην Τουρκία, να υποστηρίξει την ανάπτυξη εγχώριων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και να ευαισθητοποιήσει όλους για τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Χρήση ΑΙ στον Στρατό

Η χρήση της συγκεκριμένης Τεχνολογίας επεκτείνεται και στον στρατιωτικό τομέα. Tον Φεβρουάριο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Τεχνητής Νοημοσύνης της τουρκικής αμυντικής εταιρείας HAVELSAN η εγχώρια αναπτυγμένη πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης (AI) MAIN. Ο Berkan Demirel, Επικεφαλής της HAVELSAN Artificial Intelligence Technologies, επεσήμανε ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για παραγωγικές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, ιδιαίτερα στον δημόσιο και στρατιωτικό τομέα στην Τουρκία και σε όλον τον κόσμο. Επίσης, από τον Ιανουάριο η Τουρκία ξεκίνησε τις εργασίες για ένα μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς, που θα ενσωματωθεί στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).

Το πρώτο τουρκικό ChatBox

Το 2023 κυκλοφόρησε στην τουρκική αγορά ένα ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύχθηκε εξολοκλήρου από Τούρκους επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν εγχώριους πόρους. Το TurcoAI είναι ένα από τα πρώτα τουρκικά έργα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η σημασία του ρομπότ έγκειται στην ικανότητά του να κατανοεί τους συναισθηματικούς αλγόριθμους που είναι συγκεκριμένοι για την τουρκική κοινωνία, να χρησιμοποιεί την τουρκική γλώσσα και να προσφέρει λύσεις σε προβλήματα μέσω γραπτού και οπτικού υλικού.

Ενίσχυση αμυντικών δαπανών

Σύμφωνα με το Embroker το 2023, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο έχει αυξηθεί κατά 600% από το 2019, περιλαμβάνοντας κλοπή, hacking και καταστροφή δεδομένων. Οι κλιμακούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια και η επείγουσα ανάγκη για αυξημένες αμυντικές δυνατότητες οδηγούν την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον στρατιωτικό τομέα. Ως απάντηση στις εξελισσόμενες απειλές και τις γεωπολιτικές εντάσεις, τα έθνη στρέφονται όλο και περισσότερο σε λύσεις που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν την αμυντική τους υποδομή. Η ικανότητα του AI να αναλύει τεράστια σύνολα δεδομένων σε πραγματικό χρόνο ενισχύει την επίγνωση της κατάστασης, διευκολύνει τα προληπτικά αμυντικά μέτρα και επιτρέπει την ευέλικτη λήψη αποφάσεων σε πολύπλοκα επιχειρησιακά περιβάλλοντα. Αυτή η στρατηγική ενσωμάτωση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο ενισχύει τις αμυντικές ικανότητες, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι τα έθνη παραμένουν ανταγωνιστικά και ανθεκτικά απέναντι στις αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας.

Εθνική Στρατηγική Κύπρου για ΑΙ

Στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2020, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Εθνική Στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης της Κύπρου που επικεντρώνεται στους ακόλουθους γενικούς και ασαφείς τομείς προτεραιότητας:

  • Καλλιέργεια ταλέντων, δεξιοτήτων και διά βίου μάθησης.
  • Αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω πρωτοβουλιών υποστήριξης προς την έρευνα και την καινοτομία και τη μεγιστοποίηση των ευκαιριών για δικτύωση και συνεργασίες.
  • Βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών μέσω της χρήσης ψηφιακών εφαρμογών και εφαρμογών που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη.
  • Δημιουργία εθνικών περιοχών δεδομένων.
  • Ανάπτυξη ηθικής και αξιόπιστης Τεχνητής Νοημοσύνης.

Υποδομές κρίσιμης σημασίας

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι τεχνολογία μετασχηματισμού και πιθανότατα θα ενσωματωθεί ευρέως σε ολόκληρη την κοινωνία - συμπεριλαμβανομέvων των υποδομών ζωτικής σημασίας.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη πιθανότατα θα επηρεαστεί από πολλούς από τους ίδιους παράγοντες με άλλες τεχνολογίες της εποχής της πληροφορίας, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, η διασφάλιση βασικής προστασίας δεδομένων και η προστασία αποκλειστικών μεθόδων και διαδικασιών.

Το πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης περιέχει πολλές τεχνολογίες που θα ενσωματωθούν στα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης μόλις αυτά γίνουν διαθέσιμα. Ως αποτέλεσμα, η ωριμότητα της επιστήμης και της τεχνολογίας της Τεχνητής Νοημοσύνης θα βασίζεται σε άμεση εξάρτηση με διάφορους βασικούς τεχνολογικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών υψηλής απόδοσης, της ανάπτυξης και κατασκευής προηγμένων ημιαγωγών, της ρομποτικής, της μηχανικής εκμάθησης, της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και της ικανότητας συσσώρευσης και προστασίας για κρίσιμα δεδομένα.