Διεθνή

Ο Μπάιντεν επικρίνει τη «λάθος» πολιτική του Νετανιάχου

«Λάθος» χαρακτήρισε ο Aμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει η Kυβέρνηση του Iσραηλινού Πρωθυπουργού Bενιαμίν Νετανιάχου στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει κληθεί να δώσει αργότερα σήμερα απαντήσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο για το πώς χειρίζεται το ζήτημα των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο, που απειλείται από λιμό.

Έξι μήνες και πλέον αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, με έναυσμα επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, οι επιχειρήσεις αυτές συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Aυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πολύνεκρα αεροπορικά πλήγματα στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, την ημέρα που ο μουσουλμανικός κόσμος θεωρητικά γιορτάζει το Έιντ αλ Φιτρ, το τέλος του Ραμαζανιού.

Στο Κάιρο, οι χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— έβαλαν προ ημερών στο τραπέζι νέα πρόταση τριών σταδίων.

Το πρώτο προβλέπει κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, την απελευθέρωση 42 Iσραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα 800 ως 900 Παλαιστινίων που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές, την είσοδο 400 ως 500 φορτηγών με τρόφιμα στον θύλακο καθημερινά και την επιστροφή στα σπίτια τους κατοίκων της βόρειας Γάζας που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν εξαιτίας του πολέμου, εξήγησε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ανακοίνωσε πως «μελετά» την πρόταση και αναμένεται πλέον να δώσει απάντηση στους μεσολαβητές. Τόνισε, ωστόσο, πως το Ισραήλ «δεν ικανοποίησε κανένα» από τα αιτήματα του ιδίου κι άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Ο Λευκός Οίκος δεν βρήκε «πολύ ενθαρρυντικά» τα σχόλια αυτά.

«Αυτό που ζητάω είναι οι Ισραηλινοί να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός» και «να επιτρέψουν τις έξι ή τις οκτώ επόμενες εβδομάδες πλήρη πρόσβαση στα τρόφιμα και στα φάρμακα που μεταφέρονται» στον θύλακο, είπε ο κ. Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Univision.

«Θεωρώ ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Δεν συμφωνώ με την προσέγγισή του», είπε, εξάλλου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο που διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Αργότερα σήμερα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Νετανιάχου αναμένεται να συνεδριάσει για να εξετάσει το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός.

«100 χρόνια πίσω»

Παρά τις προειδοποιήσεις από ξένες πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσιγκτον, του κυριότερου συμμάχου του Ισραήλ, ο κ. Νετανιάχου επιμένει να δηλώνει αποφασισμένος να διατάξει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, που παρουσιάζει ως το τελευταίο οχυρό της Χαμάς, η οποία ασκεί την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Στην πόλη αυτή, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, έχουν καταφύγει κάπου ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένοι —πολλοί πάνω από μια φορά— από άλλους τομείς του θυλάκου. Εκφράζονται φόβοι πως ο ήδη πολύ βαρύς απολογισμός των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο σε περίπτωση που προχωρήσει η προαναγγελθείσα επίθεση ευρείας κλίμακας.

Την Κυριακή, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως απέσυρε τα στρατεύματά του από τη γειτονική Χαν Γιούνις, που έχει ισοπεδωθεί σχεδόν όλη έπειτα από πολύμηνους βομβαρδισμούς και άγριες μάχες.

«Γυρίσαμε 100 χρόνια πίσω. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, δεν έχουμε πια ασφαλή στέγη, ούτε ρούχα, ούτε τρεχούμενο νερό, ούτε δρόμους, ο κόσμος προσπαθεί να χειριστεί αυτή την κατάσταση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαλίμ Σουράμπ, κάτοικος που επέστρεψε στην πόλη του.

«Ειλικρινά, δεν ξέρω πια που είναι το σπίτι μου... θέλω να πω, σε αυτή την περιοχή ήταν, αλλά πλέον δεν μπορώ να πω που ήταν ακριβώς», πρόσθεσε, ανάμεσα στα συντρίμμια.

ΚΥΠΕ