Τράπεζες

Αμετάβλητα και πάλι τα επιτόκια από ΕΚΤ - Υπονοούμενα για μελλοντικές μειώσεις

Αμετάβλητα διατήρησε και πάλι την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά ανακοίνωσε ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούνιο.

Αυτή η πέμπτη συνεχόμενη φορά που η Κεντρική Τράπεζα πάγωσε το κόστος δανεισμού, με το βασικό επιτόκιο καταθέσεων να βρίσκεται στο ιστορικό υψηλό ρεκόρ του 4%.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.

Η ΕΚΤ είχε αυξήσει τα επιτόκια με ρυθμό ρεκόρ για να τιθασεύσει τις πυρετώδεις αυξήσεις των τιμών, αλλά έχουν αυξηθεί οι εκκλήσεις για την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, ενώ το υψηλότερο κόστος δανεισμού επιβαρύνει τη ζώνη ενιαίου νομίσματος των 20 κρατών μελών.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάρτιο, στο 2,4% - όχι πολύ μακριά από τον στόχο του 2% που έχει η ΕΚΤ.

Μια μείωση την Πέμπτη θεωρήθηκε ευρέως απίθανη, με τους αξιωματούχους να έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι περιμένουν περισσότερα στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα μόνο για τη συνεδρίασή τους τον Ιούνιο.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ βελτίωσε τη γλώσσα της, λέγοντας ότι οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού χαλαρώνουν και η αύξηση των μισθών - μια ιδιαίτερη ανησυχία τους τελευταίους μήνες - «μετριάζεται».

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αναφέρει ότι «ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται, καθοδηγούμενος από τον χαμηλότερο πληθωρισμό των τιμών των ειδών διατροφής και των αγαθών». 

«Οι περισσότεροι δείκτες μέτρησης του υποκείμενου πληθωρισμού υποχωρούν, ο ρυθμός αύξησης των μισθών μετριάζεται σταδιακά και οι επιχειρήσεις απορροφούν μέρος της ανόδου του κόστους εργασίας στα κέρδη τους», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι «οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να επιδρούν ανασταλτικά στη ζήτηση, συμβάλλοντας στην ώθηση του πληθωρισμού προς τα κάτω».

Ωστόσο, η ΕΚΤ αναφέρει ότι «οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και διατηρούν τον πληθωρισμό των τιμών των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα».

Επίσης, στην ανακοίνωση, η ΕΚΤ αναφέρει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της είναι «αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%».

«Θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που συμβάλλουν σημαντικά στην εξελισσόμενη διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού», αναφέρει και προσθέτει ότι «οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής του θα παραμείνουν επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο». 

ΚΥΠΕ