Υγεία

Η Κύπρος εξασφάλισε το πρώτο ERC Advanced Grant

Στο πλαίσιο του Ορίζοντα Ευρώπη

Το πρώτο ERC Advanced Grant για την Κύπρο μετά από 11 χρόνια αποτελεί γεγονός. Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) επιθυμεί να συγχαρεί τον Δρα Τριαντάφυλλο Στυλιανόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοφυσικής του Καρκίνου, για τη σημαντική αυτή επιτυχία στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council - ERC) Advanced Grant 2023.

Το ERC αποτελεί τον κορυφαίο Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό οργανισμό για την υποστήριξη της πρωτοποριακής έρευνας αιχμής, έχοντας υποστηρίξει, από το 2007, περισσότερους από 13.000 άριστους ερευνητές και ερευνήτριες, σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους και σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Παρέχει τις πλέον ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις της Ευρώπης, οι οποίες αποτελούν απόδειξη επιστημονικής αριστείας παγκοσμίως για όσους/όσες καταφέρουν να τις εξασφαλίσουν. Ειδικά τα ERC Advanced Grants, απευθύνονται σε καταξιωμένους/ες επιστήμονες, ηγέτες στο πεδίο τους, οι οποίοι/ες έχουν να επιδείξουν σημαντικά ερευνητικά επιτεύγματα. Η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει τα €2,5 εκ. για περίοδο πέντε ετών, με δυνατότητα επιπρόσθετης χρηματοδότησης ύψους €1 εκ. σε ειδικές περιπτώσεις.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης ERC Advanced Grant 2023 υποβλήθηκαν 1829 προτάσεις, με το ERC να ανακοινώνει την παροχή χρηματοδότησης ύψους €652 εκ. σε 255 επιστήμονες από όλη την Ευρώπη. Το ποσοστό επιτυχίας της πρόσκλησης διαμορφώνεται σε 13,9%, ενώ η πλήρης λίστα των έργων που χρηματοδοτήθηκαν παρουσιάζεται εδώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το έκτο έργο ERC του Δρος Στυλιανόπουλου, ο οποίος είναι ο πρώτος ερευνητής στην Κύπρο και από τους ελάχιστους στην Ευρώπη που έχει εξασφαλίσει και τις τρεις κύριες χρηματοδοτήσεις του ERC: Starting, Consolidator και Advanced Grant. Διαθέτει επίσης τρία ERC Proof of Concept Grants. Το νέο έργο, ύψους €2,5 εκ., που εξασφάλισε ο Δρ Στυλιανόπουλος, φέρει τον τίτλο «Overcoming Mechanically-Induced Resistance to Chemo-Immunotherapy in Pancreatic Cancer» (“MechanoResistance”) και στοχεύει στη βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου στο πάγκρεας. Στο πλαίσιο του έργου, θα αναζητηθούν νέοι βιοδείκτες και θεραπευτικοί στόχοι, με σκοπό να υπερκεραστεί η αντίσταση που εμφανίζει το συγκεκριμένο είδος καρκίνου στα χορηγούμενα φαρμακευτικά σκευάσματα χημειοθεραπείας.

Ο αριθμός των έργων ERC για την Κύπρο διαμορφώνεται στα 11 υπό τον Ορίζοντα Ευρώπη, το Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ε.Ε. για Έρευνα και Καινοτομία 2021-2027 και στα 33 συνολικά από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο μέχρι σήμερα.

Το ΙδΕΚ στέκεται στο πλευρό των ερευνητών και ερευνητριών που ενδιαφέρονται να υποβάλουν πρόταση ERC με Ανάδοχο Φορέα στην Κύπρο, παρέχοντας έμπρακτη στήριξη μέσω δωρεάν εξειδικευμένων υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, προσφέρει συμβουλευτική στήριξη και υπηρεσίες προεπισκόπησης προτάσεων, καθώς και υποστήριξη στο στάδιο της συνέντευξης/mock interviews.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τo αρμόδιο Εθνικό Σημείο Επαφής της Κύπρου για το ERC, κα Κατερίνα Καρακασίδου Μάλλα (email: kkarakasidou@research.org.cy, τηλ.: 22205036).

Ø Hashtag (on any social media platform): #ERCAdG

Ø Twitter: @ERC_Research

Ø Facebook: @EuropeanResearchCouncil

Ø LinkedIn: @european-research-council

Ø YouTube: @europeanresearchcouncil