Επιχειρείν

Ως αναδυόμενο κέντρο τεχνολογίας προβάλλεται η Κύπρος στην Ιαπωνία

Τα κίνητρα που παρέχει η Κύπρος σε ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας παρουσίασε ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία Δημήτρης Σκουρίδης σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο κ. Σκουρίδης ανέδειξε τις ευκαιρίες για συνεργασίες στους κλάδους της ρομποτικής, της ενέργειας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ναυτιλίας, του διαστήματος και της βιοτεχνολογίας, κατά τη διάρκεια επιχειρηματικής αποστολής στην Ιαπωνία, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργου Παπαναστασίου.

Ο κ. Σκουρίδης ανέδειξε επίσης τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο στην ΕΕ.

Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο της αποστολής στο Τόκυο, το Υπουργείο Ενέργειας, το ΚΕΒΕ, ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Ιαπωνίας, το Εμπορικό Κέντρο στην Ιαπωνία διοργάνωσαν επιχειρηματικό φόρουμ, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και μελών του ιαπωνικού επιχειρείν.

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στη στρατηγική της Κύπρου για την προσέλκυση διεθνών επιχειρήσεων και εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς και στη λειτουργία της Μονάδας Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων, η οποία αποτελεί το «Σημείο Επαφής» για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στο νησί μας. Παράλληλα, τόνισε τις εξαιρετικές προοπτικές που υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο, σε συγκεκριμένους τομείς, όσον αφορά στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων και την ενίσχυση συνεργασιών με την Ιαπωνία.

Σε παρουσίαση με θέμα «Η Κύπρος ως ένα αναδυόμενο κέντρο τεχνολογίας», ο Επικεφαλής Επιστήμονας ανέλυσε την μακροπρόθεσμη στρατηγική «Κύπρος 2035», που έχει ως στόχο να καταστήσει την Κύπρο ως μία από τις ευνοϊκότερες χώρες να ζει, να εργάζεται και να επενδύει κανείς.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανοδική πορεία που καταγράφει η Κύπρος στον τομέα της τεχνολογίας και στο αναδυόμενο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, καθώς και στην στρατηγική και στους στόχους της Κυβέρνησης για την ψηφιακή μετάβαση. Ο Επικεφαλής Επιστήμονας ανέλυσε τη στρατηγική ψηφιοποίησης του κράτους, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοβουλία του Ψηφιακού Πολίτη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς της επόμενης μέρας που λαμβάνουν υπόψη τις καίριες προκλήσεις της εποχής, όπως είναι τα μεγάλα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ κατέληξε με τον ρόλο και τη σημασία της κυβερνοασφάλειας στις προσπάθειες για μετατροπή της Κύπρου σε μία πύλη πληροφοριών και σε έναν περιφερειακό κόμβο.

Στάθηκε επίσης στον σημαντικό ρόλο των 7 Κέντρων Αριστείας που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Της παρουσίασης ακολούθησε θεματικό πάνελ κατά το οποίο ο κ. Σκουρίδης συντόνισε συζήτηση με τη συμμετοχή κυπριακών εταιρειών τεχνολογίας.

Είχε ακόμη την ευκαιρία να πραγματοποιήσει σημαντικές συναντήσεις και να συζητήσει εκτενέστερα τις δράσεις που λαμβάνει η Κύπρος για προσέλκυση νεοφυών εταιρειών.

Σε συζήτηση με τον Peter Fatelning, Υπουργικό Σύμβουλο για θέματα επιστήμης, καινοτομίας, ψηφιακών τεχνολογιών και άλλων πολιτικών της ΕΕ, τέθηκαν θέματα κομβικής σημασίας, όπως η πρωτοβουλία EU Data Act.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με στελέχη των εταιρειών REIMEI, ARTEVITE, JAOPS, Kinsui, MANSEISYA, Wargaming, World Wide Media, καθώς και τον εκπρόσωπο του Κέντρου ΕΕ - Ιαπωνίας.

ΚΥΠΕ