Αναβίωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου

Η ημικατεχόμενη Κύπρος για να έχει αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, που συνεχίζεται, είναι απαραίτητο να συνάψει αμυντική συμμαχία με την Ελλάδα, με την οποία έχει κοινά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο (ΑΜ) και αντιμετωπίζουν κοινό εχθρό, την Τουρκία.

Το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ) Κύπρου-Ελλάδας υιοθετήθηκε το 1993 και λειτούργησε μέχρι το 2000. Ήταν μία στοιχειώδης μορφή αμυντικής συνεργασίας / συμμαχίας, η οποία, παρά τα κενά και τις ελλείψεις της, συνέβαλε σε έναν βαθμό στην ανάσχεση των επιδιώξεων της Τουρκίας ν’ αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στην ΑΜ. Η εφαρμογή του ΔΕΑΧ είχε πολλαπλά οφέλη για το ηθικό του Ελληνισμού της Κύπρου και για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων (ΕΔ) της Ελλάδας (ΣΞ, ΠΝ, ΠΑ) και της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) της Κύπρου, η οποία διαθέτει στοιχειώδεις αεροναυτικές δυνάμεις και έχει εκτεταμένο θαλάσσιο και εναέριο χώρο. Στο πλαίσιο του ΔΕΑΧ κατασκευάστηκαν στην Κύπρο υποδομές, για την υποστήριξη αεροναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας (αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Ζύγι).

Από την εφαρμογή του ΔΕΑΧ αποκτήθηκαν χρήσιμες εμπειρίες από το στρατιωτικό προσωπικό. Έγινε δοκιμή των επιχειρησιακών σχεδίων, της διαλειτουργικότητας των μέσων και των δυνατοτήτων των οπλικών συστημάτων. Αποκτήθηκε πολύτιμη εμπειρία από την τακτική κίνηση πολεμικών σκαφών και εξοπλισμένων αεροσκαφών από την Ελλάδα στην Κύπρο μακράν των αεροναυτικών Βάσεών τους, καθώς και από τη συνεκπαίδευση με τις δυνάμεις της ΕΦ, στο επιχειρησιακό περιβάλλον της Κύπρου. Λεπτομερής καταγραφή των δράσεων του ΔΕΑΧ περιλαμβάνεται σε άρθρο του δημοσιογράφου Λάζαρου Μαύρου, στην εφημερίδα «η Σημερινή» της 2.10.2008.

Η αδρανοποίηση του ΔΕΑΧ μετά το 2000 ήταν ένα αδικαιολόγητο στρατηγικό λάθος του Ελληνισμού, που οδήγησε στην αύξηση της επιθετικότητας της Τουρκίας στη ΑΜ και των διεκδικήσεών της σε βάρος της ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας. Η αδρανοποίηση οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων Ελλάδας-Κύπρου, που υποτίμησαν την αξία της ΑΜ για τα ζωτικά συμφέροντά τους και την επικινδυνότητα της τουρκικής επιθετικής πολιτικής. Ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις της ΚΔ δεν έδωσαν βαρύτητα στην ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος, συμφώνησαν να μην έχει ΕΔ το κυπριακό κράτος μετά τη λύση, συμπίεσαν τους προϋπολογισμούς άμυνας και μείωσαν απότομα τη στρατιωτική θητεία με σοβαρές επιπτώσεις στο αξιόμαχο της ΕΦ. Η παρούσα κυβέρνηση δεν τήρησε την προεκλογική δέσμευσή της για αύξηση του προϋπολογισμού της άμυνας σε ποσοστό 2% επί του ΑΕΠ και μείωσε τις εισφορές για την άμυνα από το 30% στο 17% (είναι θλιβερό ότι μόνο δύο βουλευτές ενός κόμματος καταψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο).

Η αναβίωση του ΔΕΑΧ είναι αδήριτη ανάγκη και προϋποθέτει πολιτική βούληση των κυβερνήσεων Κύπρου-Ελλάδας. Όχι μόνο απαιτείται αναβίωση του ΔΕΑΧ σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και βελτίωση/αναβάθμισή του, ώστε να καταστεί μία άρτια αμυντική συμμαχία, με αποστολή την αποτροπή, την άμυνα, τη διαχείριση κρίσεων και την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας. Είναι απαραίτητο η ΚΔ να εκσυγχρονίσει τα οπλικά συστήματά της, να αποκτήσει τις απαραίτητες αεροναυτικές δυνάμεις και να βελτιώσει τις υποδομές υποστήριξής τους. Η πραγματοποίηση στο επιχειρησιακό περιβάλλον Κύπρου, Τακτικών Ασκήσεων μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) των ΕΔ της Ελλάδας (ΣΞ, ΠΝ, ΠΑ) με την ΕΦ, συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας των δυνάμεων.

Η αναβίωση του ΔΕΑΧ επιβάλλεται και για έναν άλλο λόγο. Συνιστά την απαραίτητη πολεμική προπαρασκευή από την ειρήνη για να είναι πρακτικά δυνατή και αποτελεσματική η εκτέλεση της συμβατικής υποχρέωσης της Ελλάδας ως εγγυήτριας δύναμης, να προστατεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ), αν δεχθεί νέα τουρκική επίθεση (Συνθήκη Εγγυήσεως 1960, άρθρο ΙΙ). Τα πολεμικά σχέδια για να έχουν επιτυχία πρέπει να δοκιμάζονται με ΤΑΜΣ από την περίοδο της ειρήνης. Στην Κύπρο η απειλή των τουρκικών δυνάμεων κατοχής (εχθρός εντός των πυλών) επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη επί της ΚΔ. Αν χαθεί η Κύπρος, θα υποστούν πλήγμα και τα συμφέροντα της Ελλάδας στην ΑΜ. Η Κύπρος και τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου περιλαμβάνονται στους επεκτατικούς στόχους του «εθνικού όρκου», που ψήφισε η τουρκική εθνοσυνέλευση το 1920 και η πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν, ότι το 1974 έπρεπε να καταληφθεί όλη η Κύπρος, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, όπως και η απαίτηση αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και της Κύπρου, για να είναι εύκολη λεία υλοποίησης των στόχων της Τουρκίας.

Στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, στον πανηγυρικό λόγο του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τόνισε την αναγκαιότητα αναβίωσης του ΔΕΑΧ, ώς ύψιστης σημασίας για την επιβίωσή μας. Αναγκαιότητα που περιλαμβάνεται και στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΠτΔ). Ο ΠτΔ, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, απέφυγε ν’ απαντήσει αν υπάρχει εξέλιξη στο θέμα αναβίωσης του ΔΕΑΧ και ποια είναι η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο σύμφωνο συνεργασίας με την Τουρκία (7.12.2023). Ο ΠτΔ δήλωσε ότι σημασία έχει το τί γίνεται στην πράξη και ότι σαφώς γίνονται πολύ περισσότερα απ’ όσα γίνονταν, όταν υπήρχε το ΔΕΑΧ, με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τους αρμοδίους, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, χωρίς να αναφέρει ποια είναι αυτά που γίνονται στην πράξη. Η αδρανοποίηση του ΔΕΑΧ από το 2000 (τότε έγινε για τελευταία φορά η ΤΑΜΣ Τοξότης-Νικηφόρος του ΠΝ και της ΠΑ της Ελλάδας με την ΕΦ, στο επιχειρησιακό περιβάλλον της Κύπρου), προκάλεσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο κενό στις αμυντικές δυνατότητες της ΕΦ. Κενό που είναι αδύνατο να καλυφθεί χωρίς τη βοήθεια των αεροναυτικών ενισχύσεων της Ελλάδας, γι’ αυτό η αναβίωση του ΔΕΑΧ, σε συνδυασμό με την επείγουσα ενίσχυση της ΕΦ, είναι υψίστης σημασίας για την επιβίωσή μας. Ο ΠτΔ οφείλει να ενημερώσει τον λαό, που διακατέχεται από μεγάλη αγωνία, αν υπάρχει πολιτική βούληση των κυβερνήσεων Κύπρου-Ελλάδας, να αναβιώσει το ΔΕΑΧ και να μετατραπεί σε άρτια αμυντική συμμαχία, προς ανακοπή της επιθετικότητας της Τουρκίας, η οποία έχει στρατηγικό στόχο να θέσει υπό τον έλεγχό της όλην την Κύπρο. Η περιοδική παρουσία της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού στην Κύπρο συμβάλλει και στην τόνωση του ηθικού του κυπριακού Ελληνισμού.

*Αντιστράτηγος ε.α.