Κόστος Ζωής

Αυξήθηκαν οι οικονομικά ευάλωτοι Κύπριοι φοιτητές που ζητούν βοήθεια

Σοβαρές ανάγκες σε νέες οικογένειες - Τα τελευταία δύο χρόνια μετά την έξαρση του κορωνοϊού, λόγω της ανεργίας, όλο και περισσότεροι φοιτητές απευθύνονται στο Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού

Μια πράξη αλληλεγγύης από αυτούς που μπορούν, σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, είναι ικανή για να κάνει τη ζωή των συνανθρώπων μας λίγο καλύτερη. Μια φραντζόλα ψωμί και ένα μπουκάλι γάλα μπορεί να γεμίσει το τραπέζι μιας οικογένειας. Ένα ρούχο μπορεί να ντύσει ένα παιδάκι. Ένα κρεβάτι μπορεί να κοιμίσει κάποιο άλλο. Όσο απόμακρο και αν ακούγεται αυτό το σενάριο, άλλο τόσο είναι αληθινό. Στην Κύπρο τού σήμερα υπάρχουν οικογένειες που στερούνται ακόμη και τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Τα παραδείγματα πολλά, όπως και οι ανάγκες. Ευάλωτες οικογένειες σε όλη την Κύπρο αγωνιούν για το πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Δεν είναι επαίτες. Έχουν αξιοπρέπεια και ζητούν σιωπηλά την προσφορά. Άλλοι πάλι ντρέπονται και δεν την ζητούν ποτέ. Όχι γιατί εκείνοι είναι λιγότερο ικανοί από εμάς, αλλά γιατί εμείς δεν σταθήκαμε πλάι τους, να γίνουμε στήριγμα και όλοι μαζί να πάμε μπροστά και μακριά. Σαν Άνθρωποι.

«Σοβαρό πρόβλημα»

Όπως αναφέρει στη «Σ» ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, Ηλίας Δημητρίου, «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν ψωμί να φάνε, κρεβάτι να κοιμηθούν. Οι ιστορίες δημιουργούν ανατριχίλα. Στη Λεμεσό ένα παιδάκι έκανε μπάνιο έξω στην αυλή με το λάστιχο με κρύο νερό, το βράδυ, για να μην το δουν. Ένα άλλο φορούσε μια πολύ κοντή φούστα, τόσο προκλητική, που, όταν ερωτήθηκε ο γονέας του, απάντησε πως ‘‘η φούστα αυτή είναι τριών ετών γι’ αυτό είναι μικρή και δεν έχουμε άλλη για να φορέσει’’». Τα παραδείγματα αναφέρονται όχι για να δημιουργηθεί το αίσθημα της λύπησης, αλλά για να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας και να δράσουμε προσφέροντας ό,τι μπορεί ο καθένας.

Αύξηση αναγκών

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, «υπάρχει ζήτηση», ενώ έχει δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία συμπολιτών μας, που ζητούν βοήθεια: Οι Κύπριοι φοιτητές, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια μετά την έξαρση του κορωνοϊού, λόγω της ανεργίας, απευθύνονται στο Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού. «Οι ανάγκες αυξάνονται και προστίθενται νέες οικογένειες που ζητούν βοήθεια», συμπληρώνει, σημειώνοντας το γενικότερο κλίμα ακρίβειας και χαμηλών αμοιβών που επικρατεί στην αγορά. «Βλέπουμε τις αυξήσεις στα προϊόντα στις υπεραγορές, τους χαμηλούς μισθούς και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ο κόσμος μάς τηλεφωνεί για τους βοηθήσουμε. Εξυπηρετούμε γύρω στις 1.500 οικογένειες και έχουμε επιπλέον 480 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες εξυπηρετούν άλλες οικογένειες, αλλά ο αριθμός συνεχώς μεγαλώνει. Επίσης, υπάρχουν και συμπολίτες μας οι οποίοι μας ενημερώνουν ότι στη γειτονιά τους υπάρχει πρόβλημα με οικονομικά ευάλωτες οικογένειες, για να έρθουμε σε επαφή και να βοηθήσουμε, με διακριτικότητα, σεβασμό και αξιοπρέπεια», προσθέτει.

Τα δωροκουπόνια από υπεραγορές είναι πιο χρήσιμα για όσους τα χρειάζονται, τονίζει ο κ. Δημητρίου

Δωροκουπόνια πρωτίστως

Συνεπώς, για ένατη χρονιά η εκστρατεία του Συνδέσμου «Υιοθέτησε μια οικογένεια το Πάσχα» βρίσκεται σε εξέλιξη και, όπως δηλώνει ο κ. Δημητρίου, έχει καταντήσει θεσμός κάθε Πάσχα, Χριστούγεννα και Σεπτέμβριο, κατά την έναρξη του σχολικού έτους. Ωστόσο, η προσφορά είναι καθημερινή και όλον τον χρόνο για οποιονδήποτε συμπολίτη μας το χρειάζεται, διευκρινίζει. «Βλέπεις τη χαρά των παιδιών και λέμε στους γονείς να έρχεστε, δεν είστε επαίτες, να μην ντρέπεστε». Όπως αναφέρει, «οι περισσότεροι συμπολίτες μας που απευθύνονται κοντά μας είναι Κύπριοι, και λιγότεροι μετανάστες, από τη Λευκωσία, ενώ παλιότερα ήταν από την Πάφο. Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις που είναι ένα άτομο ή μονογονιός».

Όπως διευκρινίζει, τα δωροκουπόνια από υπεραγορές είναι προτιμότερα, ώστε να διαλέξει κάθε άτομο ό,τι θέλει μέσα από μια μεγάλη γκάμα προϊόντων. Κληθείς να απαντήσει, αναφέρει ότι «οι ιδιώτες συνήθως προσφέρουν δωροκουπόνια κατά μέσο όρο αξίας 50 ευρώ, ενώ εταιρείες προσφέρουν τρόφιμα, οικιακά σκεύη, έπιπλα, ηλεκτρονικές συσκευές, παιχνίδια, βιβλία και άλλα είδη. Οι συναλλαγές γίνονται με διαφάνεια, δίνοντας απόδειξη», τονίζει ο κ. Δημητρίου, ο οποίος εφιστά την προσοχή των εθελοντών δωρητών να προσφέρουν σε ασφαλείς οργανώσεις, ώστε να μην παραπλανώνται από τους επιτηδείους. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις που κάποιοι προβαίνουν στον «βιασμό του εθελοντισμού», εκμεταλλευόμενοι τα συναισθήματα των συμπολιτών μας οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν, προσθέτει.

Όπως εξηγεί, η γραμμή προσφοράς και λήψης βοήθειας είναι ο παγκύπριος τηλεφωνικός αριθμός 22514786. Σε αυτόν μπορούν να καλέσουν όσοι έχουν ανάγκη για να λάβουν βοήθεια, καθώς και όσοι επιθυμούν να προσφέρουν ένα δωροκουπόνι από κάποιαν υπεραγορά, αντικείμενα καινούργια ή σε καλή κατάσταση, όπως θα τα χρησιμοποιούσε και ο ίδιος που τα χαρίζει. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, «οι περισσότεροι πολίτες ευαισθητοποιούνται. Οι εταιρείες και ο κόσμος είναι δίπλα μας». Ο κ. Δημητρίου κάνει έκκληση για δωροκουπόνια, ώστε να μπορούν να αγοράσουν οι ίδιες οι οικογένειες τα στοιχειώδη, όπως κρέας, ψάρι και άλλα τρόφιμα, καθώς και ρούχα, παιχνίδια και σχολικά είδη, λαμπάδες απευθείας από τα ράφια των καταστημάτων, χωρίς να νιώθουν ντροπή.