Αναλύσεις

Η εγκληματικότητα στην Κύπρο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο

Η χώρα μας χαρακτηρίζεται ως μια χώρα με αρκετά ικανοποιητικό δείκτη ειρήνης, μέτριο δείκτη εγκληματικότητας και υψηλό δείκτη ασφάλειας

Η βία, η εγκληματικότητα, οι εσωτερικές διενέξεις, η εμπόλεμη κατάσταση, η ειρήνη κ.λπ. είναι παράγοντες που καθορίζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια μιας πόλης ή μιας χώρας. Για τον λόγο αυτό έχουν καθιερωθεί διεθνώς διάφοροι δείκτες που κατατάσσουν τις διάφορες πόλεις ή χώρες του κόσμου ανάλογα με τη σταθερότητα και την ασφάλεια που υπάρχει σε αυτές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε δείκτης έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και κανένας από αυτούς δεν θεωρείται τέλειος. Άλλωστε, οι δείκτες αυτοί αποτελούν εκτιμήσεις και, όπως γνωρίζουμε, καμιά εκτίμηση δεν είναι απόλυτη. Δεν παύουν, όμως, ν' αποτελούν μια σημαντική πληροφόρηση για μια χώρα ή πόλη όσον αφορά τη σταθερότητα και την ασφάλειά της. Βέβαια, είναι σημαντικό να εξετάσουμε διάφορους δείκτες και να λάβουμε υπόψη τη μεθοδολογία, που χρησιμοποιείται για την κατάταξη των διαφόρων πόλεων ή των χωρών, πριν εξαγάγουμε οποιαδήποτε συμπεράσματα γι' αυτές.

Επίσης, η εγκληματικότητα και η ανασφάλεια μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές μιας πόλης ή μιας χώρας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τα γεωγραφικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής στην οποία βρίσκεται μια πόλη ή μια χώρα, όταν εξετάζουμε στατιστικά στοιχεία που αφορούν βία, εγκληματικότητα, εμπόλεμη κατάσταση κ.λπ.

Τέσσερεις από τους κυριότερους δείκτες κατάταξης των πόλεων ή των χωρών με βάση τη σταθερότητα και την ασφάλειά τους είναι οι εξής:

  • Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης (Global Peace Index – GPI)
  • Δείκτης Εγκληματικότητας του Numbeo
  • Δείκτης Ασφάλειας του Numbeo
  • Δείκτης Παγκόσμιας Εγκληματικότητας (World Crime Index - WCI).

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης, που καταρτίζεται από το Ινστιτούτο για τα Οικονομικά και την Ειρήνη, κατατάσσει 163 χώρες με βάση 23 παράγοντες, όπως η βία, η εγκληματικότητα, οι εσωτερικές διενέξεις, η πολιτική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.λπ. Να σημειώσουμε ότι η βαθμολογία, με βάση τον δείκτη αυτό, έχει αύξουσα σειρά και όσο πιο ψηλά στην κατάταξη είναι μια χώρα, δηλαδή, όσο πιο μικρή βαθμολογία έχει, τόσο μεγαλύτερη ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα υπάρχει στη χώρα αυτή. Ο δείκτης αυτός λειτουργεί ως μια αριθμητική βαθμολογία που κυμαίνεται από 0 έως 5, με το 0 να αντιπροσωπεύει την τέλεια ειρήνη και το 5 την τέλεια αστάθεια. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον δείκτη αυτό, για το έτος 2023, η Κύπρος κατατάσσεται στην 64η θέση με βαθμολογία 1,904. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε υψηλότερη θέση από την Κύπρο, δηλαδή, παρουσιάζονται να έχουν μεγαλύτερη ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, με μοναδική εξαίρεση τη Γαλλία, που βρίσκεται στην 67η θέση με βαθμολογία 1,939. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 60ή θέση με βαθμoλογία 1,890. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 131η θέση με βαθμολογία 2,448, το Ισραήλ στην 143η θέση με βαθμολογία 2,706 και η Τουρκία στην 147η θέση με βαθμολογία 2,800, που σημαίνει ότι οι χώρες αυτές παρουσιάζονται να έχουν λιγότερη ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα από την Κύπρο. Η Δανία παρουσιάζεται να είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βαθμολογία 1,310 και κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως. Πρώτη παγκοσμίως, σε ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα κατατάσσεται η Ισλανδία με βαθμολογία 1,124, ενώ το Αφγανιστάν παρουσιάζεται ως η χώρα με τη μεγαλύτερη αστάθεια με βαθμολογία 3,448.

O Δείκτης Εγκληματικότητας του Numbeo βασίζεται σε έρευνες που διεξάγονται σε χρήστες του ιστότοπου Numbeo και μετράει την αντιληπτή εγκληματικότητα, σε διάφορες πόλεις, κυρίως πρωτεύουσες, των διαφόρων χωρών, 416 στο σύνολο. Να σημειώσουμε ότι με τον όρο «αντιληπτή εγκληματικότητα» εννοούμε τις περιπτώσεις εγκληματικότητας που περιέρχονται στην αντίληψη της κοινής γνώμης και όχι των περιπτώσεων που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας για διάφορους λόγους. Η βαθμολογία, με βάση τον δείκτη αυτό, δίνεται τόσο σε αύξουσα, όσο και σε φθίνουσα σειρά. Σε φθίνουσα σειρά, όσο πιο ψηλά στην κατάταξη είναι μια πόλη, δηλαδή, όσο μεγαλύτερη βαθμολογία έχει, τόσο μεγαλύτερη εγκληματικότητα υπάρχει. Ο Δείκτης Εγκληματικότητας του Numbeo κυμαίνεται από το 0 μέχρι το 100, όπου 0 σημαίνει καθόλου εγκληματικότητα και 100 απόλυτη εγκληματικότητα. Για πρακτικούς, όμως, λόγους, θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τις πόλεις, ανάλογα με την εγκληματικότητά τους, σε 4 επίπεδα:

  • Χαμηλό (0-24,9): Πολύ χαμηλό επίπεδο εγκληματικότητας
  • Μέτριο (25-49,9): Μέτριο επίπεδο εγκληματικότητας
  • Υψηλό (50-74,9): Υψηλό επίπεδο εγκληματικότητας
  • Πολύ υψηλό (75-100): Πολύ υψηλό επίπεδο εγκληματικότητας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον δείκτη αυτό, για το έτος 2023, η Λεμεσός κατατάσσεται στην 310η θέση με βαθμολογία 33,2 και η Λευκωσία στην 334η θέση με βαθμολογία 30,5, που σημαίνει ότι η Λεμεσός παρουσιάζεται με ελαφρώς πιο αυξημένη εγκληματικότητα σε σύγκριση με τη Λευκωσία, αλλά, σε κάθε περίπτωση, και οι δύο παρουσιάζουν μέτριο επίπεδο εγκληματικότητας. Η Αθήνα βρίσκεται στην 105η θέση με βαθμoλογία 55,9 και η Θεσσαλονίκη στην 133η θέση με βαθμολογία 53,5. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το Λονδίνο βρίσκεται στην 128η θέση με βαθμολογία 53,6, η Νέα Υόρκη στην 172η θέση με βαθμολογία 49,1 και η Άγκυρα στη 258η θέση με βαθμολογία 39,5. Από τις πόλεις που έχουν διερευνηθεί, το Μόναχο, στη Γερμανία, που βρίσκεται στην 405η θέση με βαθμoλογία 18,8, παρουσιάζεται ως η πόλη με τη μικρότερη εγκληματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, η πόλη Caracas της Βενεζουέλας παρουσιάζεται ως η πόλη με τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα στον κόσμο με βαθμολογία 83,6.

O Δείκτης Ασφάλειας του Numbeo, ο οποίος, επίσης, βασίζεται σε έρευνες που διεξάγονται σε χρήστες του ιστότοπου Numbeo μετράει την ασφάλεια, σε διάφορες πόλεις, κυρίως πρωτεύουσες, των διαφόρων χωρών, 416 στο σύνολο, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από την κοινή γνώμη. Η βαθμολογία, με βάση τον δείκτη αυτό, μπορεί να ζητηθεί τόσο σε αύξουσα, όσο και σε φθίνουσα σειρά. Σε φθίνουσα σειρά, όσο πιο ψηλά στην κατάταξη είναι μια πόλη, δηλαδή, όσο μεγαλύτερη βαθμολογία έχει, τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια υπάρχει. Ο Δείκτης Ασφάλειας του Numbeo κυμαίνεται από το 0 μέχρι το 100, όπου 0 σημαίνει καθόλου ασφάλεια και 100 απόλυτη ασφάλεια. Για πρακτικούς, όμως, λόγους, θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τις πόλεις, ανάλογα με την ασφάλειά τους, σε 4 επίπεδα:

  • Χαμηλό (0-24,9): Πολύ χαμηλό επίπεδο ασφάλειας
  • Μέτριο (25-49,9): Μέτριο επίπεδο ασφάλειας
  • Υψηλό (50-74,9): Υψηλό επίπεδο ασφάλειας
  • Πολύ υψηλό (75-100): Πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον δείκτη αυτό, για το έτος 2023, η Λευκωσία βρίσκεται στην 83η θέση με βαθμολογία 69,5, η Αθήνα στη 313η θέση με βαθμολογία 44,1, το Λονδίνο στη 289η θέση με βαθμολογία 46,2, η Νέα Υόρκη στη 245η θέση με βαθμολογία 50,9 και η Άγκυρα στην 160η θέση με βαθμολογία 60,5. Από τις πόλεις που έχουν διερευνηθεί, το Μόναχο, στη Γερμανία, που βρίσκεται στη 12η θέση με βαθμoλογία 81,2, παρουσιάζεται ως η πόλη με τη μεγαλύτερη ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, η πόλη Abu Dhabi των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων παρουσιάζεται ως η πόλη με τη μεγαλύτερη ασφάλεια στον κόσμο με βαθμολογία 88,8.

Ο Δείκτης Παγκόσμιας Εγκληματικότητας είναι μια μέτρηση του επιπέδου εγκληματικότητας σε μια χώρα. Βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας που συλλέγονται από κυβερνητικές πηγές και παρουσιάζει μια κατάταξη 142 χωρών με βάση το ποσοστό εγκληματικότητας. Ο Δείκτης Παγκόσμιας Εγκληματικότητας παρέχεται υπό διπλή μορφή, ως δείκτης καταγραφής της εγκληματικότητας και ως δείκτης καταγραφής της ασφάλειας, κυμαίνεται από το 0 μέχρι το 100 και η κατηγοριοποίηση γίνεται όπως ακριβώς με τους αντίστοιχους δείκτες του Numbeo. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον δείκτη εγκληματικότητας, για το έτος 2023, η Κύπρος κατατάσσεται στην 114η θέση με βαθμολογία 31,4, δηλαδή, με μέτριο επίπεδο εγκληματικότητας και η Ελλάδα στην 64η θέση με βαθμολογία 47,0, δηλαδή, με, επίσης, μέτριο επίπεδο εγκληματικότητας, αλλά οριακά κοντά στο υψηλό επίπεδο εγκληματικότητας. Σύμφωνα με τον δείκτη ασφάλειας, για το έτος 2023, η Κύπρος κατατάσσεται στην 30ή θέση με βαθμολογία 68,6, δηλαδή, με υψηλό επίπεδο ασφάλειας και η Ελλάδα στην 79η θέση με βαθμολογία 53,0, δηλαδή, με, επίσης, ψηλό επίπεδο ασφάλειας, αλλά οριακά κοντά στο μέτριο επίπεδο ασφάλειας.

Συμπερασματικά, η Κύπρος χαρακτηρίζεται ως μια χώρα με αρκετά ικανοποιητικό δείκτη ειρήνης, μέτριο δείκτη εγκληματικότητας και υψηλό δείκτη ασφάλειας. Είναι προφανές, επομένως, να εξαχθεί και το συνακόλουθο συμπέρασμα ότι η Κύπρος, απαλλαγμένη από την κατοχή και το τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα που παρουσιάζει, θα είχε ακόμη καλύτερους δείκτες ειρήνης, εγκληματικότητας και ασφάλειας.

Πηγές:

https://www.economicsandpeace.org/wp-content/uploads/2023/09/GPI-2023-Web.pdf

https://www.numbeo.com/crime/rankings.jsp?title=2023&displayColumn=-1

https://www.numbeo.com/crime/rankings_by_country.jsp?title=2023

*Μαθηματικός – Αναλυτής Επιχειρησιακής Έρευνας