Η τυραννία του κράτους!
Πληροφορούμενος κάποιος για τα νέα στον κόσμο, βλέπει τη δύναμη που έχουν σήμερα τα σύγχρονα κράτη πάνω στους πολίτες τους.
Ενώ δηλαδή μιλάμε συνέχεια για ανθρώπινα δικαιώματα, για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτών, στην πράξη άλλα βλέπομεν. Το κράτος έγινεν παντοδύναμο, συνέχεια αποκτά περισσότερη δύναμη και έλεγχο πάνω σε θέματα που είναι μάλλον κάτι που πρέπει να αποφασίζουν οι πολίτες.
Για να μην γίνονται αποπνικτικοί και αβάσταχτοι οι φόροι, πρέπει να αποφεύγονται τα περιττά έξοδα, που στο τέλος καλείται ο πολίτης να πληρώσει. Επίσης οι διάφοροι νόμοι με τα υπερβολικά πρόστιμα. Τελευταία, έχομε το θέμα των «cameras»(φωτογραφικών μηχανών), που εγκαταστάθηκαν στις κύριες πόλεις με σκοπόν την προστασίαν των πολιτών από αμελείς οδηγούς. Ετέθησαν, όμως, και ποινές. Είχα την επίσκεψη ενός πολίτη, 85 χρόνων, στο δικηγορικό μου γραφείον, στον οποίο εζητήθη τρακόσια ευρώ (€300) πρόστιμο λόγω του ότι είχε «πατήσει» τη γραμμή με το αυτοκίνητό του πριν τα φώτα τροχαίας. Υπό τας περιστάσεις, το πρόστιμον είναι ίσως υπερβολικόν!
Πρέπει να αποφασίσουμε: «περισσότερον» κράτος και περισσότερους φόρους ή «λιγότερον» κράτος και λιγότερους φόρους. Έργα χρειάζονται από το κράτος αλλά εκεί που είναι αναγκαίο και όχι παντού και πάντοτε να αναμιγνύεται το κράτος.
Εκείνο που έχει σημασία είναι το κράτος να δημιουργήσει μια τέτοια ατμόσφαιρα, που να γίνονται επενδύσεις από εταιρείες και επίδοξους επενδυτές, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το κράτος να βοηθήσει την ιδιωτικήν πρωτοβουλίαν και όχι να την εμποδίζει και ακόμη να την ανταγωνίζεται.
Δεν θέλομεν επίσης να γίνομεν ένα κράτος δημοσίων υπαλλήλων, όπου καμιά φορά οι υπάλληλοι είναι περισσότεροι από τους εξυπηρετούμενους.
Κυρίως το κράτος πρέπει να βοηθά τη δημιουργία νέας εργασίας και όχι να καταστρέφει εκείνην που υπάρχει. Πρέπει να υπάρχει εργοδότηση, ούτως ώστε οι νέοι μας να επιστρέφουν στη πατρίδα και να μην μεταναστεύουν στο εξωτερικό.
Το θέμα της μετανάστευσης είναι σημαντικότατο για την Κύπρο. Δυστυχώς, πολλοί λαμπροί νέοι μας μεταναστεύουν στο εξωτερικό, για καλύτερους όρους εργασίας ή δεν επιστρέφουν μετά τις σπουδές τους. Κύπριοι γιατροί π.χ. υπάρχουν στη Γερμανία, Σουηδία και άλλα μέρη και όπως και κύπριοι πολίτες άλλων επαγγελμάτων.
Να βελτιώσουμε το κράτος μας για να επιστρέψουν πίσω τα παιδιά μας.
*Διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής