Παραπολιτικά

Ένα φανταστικά πραγματικό σενάριο

Συχνά η ζωή μας μοιάζει με σενάριο κινηματογραφικής ταινίας ή τηλεοπτικού σίριαλ. Με πιθανά και απίθανα να συμβαίνουν. Κάποια πράματα ξεπερνούν και τα όρια της φαντασίας και όμως είναι πραγματικά. Σενάρια της ζωής, θα λέγαμε. Λοιπόν. Θα σας περιγράψω στη συνέχεια ένα φανταστικό σενάριο που θα μπορούσε κάποιος πολίτης να βιώσει στην Κύπρο:

Έρχεται στο σπίτι ταχυδρομικώς ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, ύψους 800 ευρώ. Τον βλέπει, παθαίνει ένα μίνι εγκεφαλικό και καταφεύγει άρον-άρον στις Πρώτες Βοήθειες. Εκεί περιμένει τόσο πολύ, ώστε αντί Πρώτες, του δίνουν... Τρίτες Βοήθειες. Όταν καταφέρνει, επιτέλους, να τον δει κάποιος γιατρός, αυτός του γράφει συνταγή για κάποιο εξειδικευμένο φάρμακο, το οποίο πρέπει να πάρει από κρατικό Νοσοκομείο. Σπεύδει επειγόντως στο φαρμακείο του κρατικού Νοσοκομείου, αλλά εκεί τον πληροφορούν ότι δεν υπάρχει το εξειδικευμένο φάρμακο που ζητά, γιατί έχει μουσκέψει... από τη βροχή στην αποθήκη των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, ο πολίτης έχει πάει στο κρατικό φαρμακείο με το αυτοκίνητό του, πληρώνοντας πολύ πιο ακριβή τη βενζίνη από ό,τι πριν από την πρώτη Απριλίου. Και σπαταλά τη μισή βενζίνη, πέφτοντας σε κυκλοφοριακή συμφόρηση και μετά κάνοντας κύκλους για να βρει κάπου να παρκάρει, αφού ακόμη και τα πεζοδρόμια είναι κατειλημμένα από αυτοκίνητα.

Και σαν να μην έφθανε αυτό, φεύγοντας από το φαρμακείο, πέφτει πάνω στο αυτοκίνητό του ένας μαστουρωμένος οδηγός, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να επιστρέψει στις Πρώτες Βοήθειες. Εκεί περιμένει μέχρι το άλλο πρωί να τον δει γιατρός.

Σε κακά χάλια επιστρέφει στη συνέχεια στο σπίτι του, όπου διαπιστώνει ότι, το βράδυ που αυτός βρισκόταν στις Πρώτες Βοήθειες, μπήκαν διαρρήκτες και το ρήμαξαν.

Και το κερασάκι στην τούρτα, την ώρα που κοιτάζει με απόγνωση τα άδεια δωμάτια, τον παίρνουν τηλέφωνο και του ανακοινώνουν ότι έχει απολυθεί από τη δουλειά. Και το μυαλό του πάει αμέσως στον γείτονά του, τον πολυσυνταξιούχο, που απολαμβάνει πεντέξι φουσκωμένα τσιέκκια κάθε μήνα και του έρχεται νέο εγκεφαλικό!

Εντάξει, μπορεί όλο αυτό να είναι ένα φανταστικό σενάριο, αλλά στηρίζεται αποκλειστικά σε πραγματικά γεγονότα. Τα οποία οι Κύπριοι ιθαγενείς ζούμε καθημερινά, σε ρόλους πρωταγωνιστών...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ