Ενέργεια

Bloomberg: Σενάρια τρόμου για το πετρέλαιο - Ο κίνδυνος να ξεπεράσει τα 140 δολάρια το βαρέλι

Καθώς το Ισραήλ σταθμίζει πώς θα απαντήσει στο Ιράν, οι εκτιμήσεις αναλυτών για την πορεία των τιμών στο πετρέλαιο διαφέρουν, με ορισμένους να προεξοφλούν ότι θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια ανάλογα με την κλιμάκωση από την πλευρά του Νετανιάχου - Αλλοι αναλυτές είναι πιο επιφυλακτικοί, σημειώνοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα επηρεαστεί η προσφορά αργού από την περιοχή και από την αντίδραση του ΟΠΕΚ - Τι θα συμβεί αν διαταραχθεί η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ

Oι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σήμερα, παρά την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με πυραύλους και drones το Σαββατοκύριακο, με το μπρεντ να κινείται κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, αλλά η αβεβαιότητα ως προς την πορεία που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα παραμένει μεγάλη και θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το αν και πώς θα απαντήσει το Ισραήλ.

Η πτώση των τιμών σήμερα αποδόθηκε από τους traders στο ότι είχε προεξοφληθεί η ιρανική επίθεση και στις προσδοκίες ότι η σύγκρουση των δύο παραδοσιακών εχθρών στη Μέση Ανατολή δεν θα προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Καθώς το Ισραήλ σταθμίζει πώς θα απαντήσει στο Ιράν, οι εκτιμήσεις αναλυτών διαφέρουν, με ορισμένους να προεξοφλούν ότι θα φτάσουν τα 100 δολάρια, ενώ άλλοι είναι πιο επιφυλακτικοί, σημειώνοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα επηρεαστεί η προσφορά αργού από την περιοχή και από την αντίδραση του ΟΠΕΚ, ο οποίος θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή του για να αποτρέψει μία περαιτέρω κλιμάκωση των τιμών.

Citigroup – Πιθανό μία τιμή στα 100 δολάρια

Η βασική υπόθεση της Citigroup είναι ότι οι εντάσεις θα παραμείνουν εξαιρετικά υψηλές στη Μέση Ανατολή, στηρίζοντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Αυτό ώθησε την τράπεζα να αναθεωρήσει ανοδικά τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της για τις τιμές, με τον τρίμηνο στόχο για το αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate) να αυξάνεται κατά 8 δολάρια το βαρέλι.

«Αυτό που δεν έχει προεξοφληθεί σήμερα από την αγορά, κατά την άποψή μας, είναι μια πιθανή συνέχιση της άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, η οποία εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου έως και πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, ανάλογα με τις εξελίξεις», ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές.

Goldman Sachs – Το επασφάλιστο κινδύνου

«Εκτιμούμε ότι οι τιμές του πετρελαίου αντανακλούσαν ήδη ένα επασφάλιστρο 5 έως 10 δολάρια το βαρέλι για καθοδικούς κινδύνους στην προσφορά» πριν από τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου από το Ιράν, ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές της Goldman Sachs. «Η ενδεχόμενη ισραηλινή απάντηση στην επίθεση του Ιράν είναι εξαιρετικά αβέβαιη και πιθανότατα θα καθορίσει την έκταση της απειλής για την προσφορά πετρελαίου από την περιοχή», πρόσθεσαν.

Η ιρανική παραγωγή αργού έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20% τα τελευταία δύο χρόνια σε 3,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ή περίπου 3,3% της παγκόσμιας προσφοράς, ανέφεραν οι αναλυτές. Έτσι, «αν η αγορά τιμολογούσε μια υψηλότερη πιθανότητα μειωμένης προσφοράς του Ιράν, τότε αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σε ένα υψηλότερο ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου», πρόσθεσαν.

SocGen – Πάνω από τα 140 δολάρια το βαρέλι

«Πιστεύουμε ότι ο άμεσος κίνδυνος μιας απευθείας σύγκρουσης έχει περιοριστεί, τουλάχιστον προς το παρόν», δήλωσε ο επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων της Societe Generale.

Μετά την επίθεση του Ιράν, ο κίνδυνος εκδίπλωσης άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν έχει αυξηθεί σε πιθανότητα 15% από 5% και οι τιμές του μπρεντ θα εκτοξευθούν πολύ πάνω από τα 140 δολάρια σε ένα τέτοιο σενάριο, είπε.

Η τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του μπρεντ κατά 10 δολάρια σε όλο τον ορίζοντα προβολής για να αντανακλά την πιθανή επιμονή ενός επασφάλιστρου γεωπολιτικού κινδύνου.

UOB - Ανήσυχη ηρεμία

Με τις προοπτικές για το πετρέλαιο να παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, είναι πιθανό οι τιμές να σκαρφαλώσουν προς τα 100 δολάρια το βαρέλι ή και υψηλότερα, εάν η παραγωγή αργού του Ιράν απειληθεί, αναφέρει σε σημείωμά της η United Overseas Bank. Παρόλα αυτά, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος μιας νέας υψηλότερης παραγωγής αργού από τη Σαουδική Αραβία και τον συνασπισμό ΟΠΕΚ+, που μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των ενεργειακών αγορών, ανέφερε η τράπεζα.

ICG

Το Ιράν έχει διαμηνύσει ότι «αυτό ήταν, δεν θα κάνει τίποτε άλλο, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι το να μην απαντήσει είναι επιλογή για το Ισραήλ», δήλωσε η Ντίνα Εσφαντιέρι, ανώτερη σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή στο International Crisis Group, με έδρα το Λονδίνο.

«Το μόνο που αλλάζει το παιχνίδι είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα υποστηρίξουν ισραηλινά αντίποινα, οπότε αυτό μπορεί να περιορίσει κάπως το Τελ Αβίβ», πρόσθεσε.

SVB Energy – Ο ΟΠΕΚ παρακολουθεί

«Εάν τα πρόσφατα αντίποινα μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ σταματήσουν στο σημερινό τους επίπεδο ή απέχουν από μία κλιμάκωση στην περιοχή χωρίς να προκαλέσουν ζημιές στην παραγωγή πετρελαίου και στις εγκαταστάσεις εξαγωγής, η αγορά αναμένεται να διατηρήσει την ισορροπία της», δήλωσε η Sara Vakhshouri, ιδρύτρια και πρόεδρος της SVB Energy International.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς εμφανίζονται σταθερά, με τον ΟΠΕΚ+ να παρακολουθεί στενά την αυξανόμενη ζήτηση που αναμένεται για την καλοκαιρινή περίοδο. Σε περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις προσφοράς στην αγορά, ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να μειώσει τις εθελοντικές περικοπές και να αυξήσει την παραγωγή».

ING Groep – Η επίθεση έχει προεξοφληθεί

«Η αγορά είχε ήδη τιμολογήσει κάποια μορφή επίθεσης, ενώ οι περιορισμένες ζημιές και η μη απώλεια ανθρώπινων ζωών σημαίνουν το ενδεχόμενο μιας πιο μετρημένης αντίδρασης από το Ισραήλ. Το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ είναι τώρα η βασική αβεβαιότητα», αναφέρουν σε σημείωμά τους στρατηγικοί αναλυτές της ING Groep

Για το πετρέλαιο, "ο πρώτος κίνδυνος είναι να επιβληθούν αυστηρότερα οι κυρώσεις για το πετρέλαιο κατά του Ιράν, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της προσφοράς πετρελαίου μεταξύ 500.000 και 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως", ανέφεραν. Άλλα πιθανά αποτελέσματα περιλαμβάνουν το Ισραήλ να επιτεθεί στις ιρανικές ενεργειακές υποδομές ή το Ιράν να μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ.