Ειδήσεις

Ψήφισμα για την Αμμόχωστο. Συζήτηση στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της ΚΣΣΕ

Μία πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου

Στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) τίθεται αύριο Τετάρτη προς συζήτηση το προσχέδιο Έκθεσης με τίτλο «Έκκληση για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της». Η Έκθεση ετοιμάστηκε στη βάση πρότασης ψηφίσματος, η οποία είχε κατατεθεί ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου, Βασίλη Μαύρου, και προωθήθηκε με επιτυχία στη Συνέλευση.

Η πρόταση ψηφίσματος είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2021 από τον Βρετανό Βουλευτή, Gerant Davies, ο οποίος ανέλαβε δράση μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου. Χάρη στις προσωπικές επαφές και την επίπονη προσπάθεια του Προέδρου του Συνδέσμου, Βασίλη Μαύρου, την πρόταση συνυπέγραψαν και άλλα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και τα Μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στη βάση του ψηφίσματος, η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της ΚΣΣΕ ανέθεσε στον ιταλό βουλευτή, Piero Fassino, την ετοιμασία της έκθεσης.

Το προσχέδιο της έκθεσης του Piero Fassino, το οποίο βασίστηκε και σε πορίσματα από επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στην Κύπρο, θα τεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Στρασβούργο. Στόχος η προώθηση του ψηφίσματος για την Αμμόχωστο στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ προς ψήφιση.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου, Βασίλης Μαύρου, ο οποίος συνεχίζει να εκστρατεύει στην ΚΣΣΕ επί του ψηφίσματος, είναι στη διάθεση των δημοσιογράφων για δηλώσεις επί του ψηφίσματος, του πρώτου που κατατέθηκε ποτέ στην ΚΣΣΕ και το οποίο ζητά την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και καταδικάζει τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην περιοχή.