Έγκλημα

Υπόθεση ξεπλύματος: Η Ουκρανή θα κρίνει εάν οι 40 κατηγορίες θα γίνουν... μία

Στον αέρα φαίνεται ότι βρίσκεται η υπόθεση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, για την οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη η Ουκρανή και ένας συνεργός της, αφού σύμφωνα με απόφαση του εφετείου, υπάρχει ο κίνδυνος ο κατηγορούμενος από 40 κατηγορίες να αντιμετωπίσει τελικά μόνο μία.

Συγκεκριμένα, μετά την παραπομπή του συνεργού της Ουκρανής σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας εγκρίθηκε αίτημα για κράτηση του στη βάση του κινδύνου φυγοδικίας. Με οκτώ Λόγους Έφεσης ο συνεργός εισηγείται ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο (1) δεν έδωσε τη δέουσα βαρύτητα στο ότι παρουσιάστηκε αυτοβούλως στην Αστυνομία 13 μέρες μετά το συμβάν παρά τη δημοσίευση φωτογραφίας του στα Μ.Μ.Ε., (2) δεν εξέτασε το γεγονός ότι η ενώπιον του μαρτυρία δημιουργεί εύλογη, αν όχι ισχυρή, προσδοκία αθώωσης του και έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη μαρτυρία της Ουκρανής, (3) διέπραξε σφάλμα αρχής αφού επηρεάστηκε από το ότι ο συνεργός είναι αλλοδαπός υπήκοος και διέταξε την κράτηση του, (4) δεν προέβη σε εξέταση του κατά πόσο υπήρχαν εναλλακτικές στην κράτηση λύσεις, (5) ενέκρινε ευχάτου χαρακτήρα μέτρο χωρίς να τηρήσει τις αρχές της αναλογικότητας κατόπιν ατομικής αξιολόγησης της ενώπιον του περίπτωσης, (6) έσφαλε ένεκα του ότι η στέρηση της ελευθερίας του συνεργού δεν είναι συμβατή με το δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια που κατοχυρώνει το Άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, (7) κατά παράβαση του Άρθρου 5.3 της ΕΣΔΑ μετατόπισε το βάρος απόδειξης στον συνεργό να καταδείξει ότι αν αφεθεί ελεύθερος θα προσέλθει στη δίκη του και ( ενήργησε κατά παράβαση της ΕΣΔΑ και των κανόνων φυσικής δικαιοσύνης.

Η απόφαση του Εφετείου σημειώνει ότι στο πρωτόδικο Δικαστήριο παραδόθηκε, ως είθισται, το μαρτυρικό υλικό στο οποίο περιλαμβάνετο κατάθεση της καθώς και ανακριτικές καταθέσεις. Το μεγαλύτερο μέρος του λοιπού μαρτυρικού υλικού αποτελείται από εγγραφα που αφορούν σε δηλώσεις της Ουκρανής που έκανε στο Τελωνείο σε διάφορες ημερομηνίες αναφορικά με που η κατοχή μετρητών (Cash Declaration) και οι οποίες της είχαν υποδειχθεί στο πλαίσιο των πιο πάνω ανακριτικών καταθέσεων.

Ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου η κατηγορούσα Αρχή είχε δηλώσει ότι το αίτημα της κράτησης του κατηγορούμενου θα βασιστεί στο συγκεκριμένο μαρτυρικό υλικό που θα δοθεί και στο Δικαστήριο και είναι μέσα από αυτό το μαρτυρικό υλικό που θα εξετάσει το Δικαστήριο αν υπάρχει πιθανότητα καταδίκης. Εντούτοις, στο κατηγορητήριο η Ουκρανή δεν αναγράφεται ως μάρτυρας κατηγορίας, ενώ εναντίον της έχει καταχωριστεί ξεχωριστή ποινική υπόθεση. Όντως, η όποια σύνδεσή του κατηγορούμενη με την υπόθεση φαίνεται να προκύπτει από την ανακριτική κατάθεση της Ουκρανής, η οποία τον περιγράφει ως ένα «φίλο ενός φίλου» της στον οποίο έχει εμπιστοσύνη να φυλάσσει τα χρήματα της αλλά και στον οποίο παρέδωσε το κιβώτιο με όσα χρήματα είχαν παραμείνει μετά που της έκλεψαν τα υπόλοιπα. Ας σημειωθεί πως η υπόθεση προέκυψε μετά που τρίτα άτομα είχαν ενημερώσει την Αστυνομία ότι η Ουκρανή υπήρξε θύμα ληστείας κατά την 1.3.2024. Την επίθεση είχε δεχθεί ενόσω μετέφερε €420.000 και οι δράστες φέρεται να κατάφεραν να αποσπάσουν μέρος του ποσού αυτού, το οποίο είχε φέρει την ίδια μέρα από την Ουκρανία, δηλώνοντας το στις Τελωνειακές Αρχές.

Η κατηγορούσε ενώπιον του Εφετείου ονόμασε την Ουκρανία ως μάρτυρα του δυνάμει. Ερωτηθείς δε ως προς το πώς δόθηκε η κατάθεση της Ουκρανής στο πρωτόδικο Δικαστήριο εφόσον αυτή δεν είναι μάρτυρας, απάντησε ότι υπάρχει πιθανότητας να τη συμπεριλάβουν ως μάρτυρα επί του κατηγορητηρίου του Κακουργιοδικείου, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση επί του θέματος αφού αυτό θα εξεταστεί όταν δουν τις προθέσεις της. Δήλωσε δε ότι, εάν δεν τεθεί το όνομα της Ουκρανής στον κατάλογο μαρτύρων, η κατάθεση της δεν θα δοθεί στο Κακουργοδικείο ως μέρος του μαρτυρικού υλικού, το δε κατηγορητήριο θα περιέχει μόνο μία κατηγορία αντί των 40 που περιέχει τώρα, η οποία αφορά την τελευταία εισαγωγή χρημάτων κατά την 1.3.2024 και όχι για τις άλλες 19 που φέρονται να έχουν προηγηθεί.

Σημειώνει ότι «ενώ τώρα αντιμετωπίζει κατηγορίες που αφορούν σε 20 περιστατικά εισαγωγής συνολικού ποσού περί τα €7.500.000, η κατηγορούσα αρχή δέχεται ότι τελικώς ο κατηγορούμενος ενδέχεται να αντιμετωπίσει μόνο μία κατηγορία που να αφορά σε ποσό €420.000. Ακόμη όμως και σε σχέση με αυτήν την κατηγορία η υπόθεση εναντίον του κατηγορούμενου αποδυναμώνεται και η Ουκρανή δεν είναι μάρτυρας κατηγορίας».

Καταλήγει ότι η έφεση επιτυγχάνει και ο κατηγορούμενος αφήνεται ελεύθερος υπό τους πιο κάτω όρους:

  1. Να καταθέσει το ποσό των €30.000 σε μετρητά.

  1. Να παραδώσει όλα τα ταξιδιωτικά του έγγραφα στην Αστυνομία.

  1. Το όνομα του να τεθεί στον κατάλογο προσώπων των οποίων απαγορεύεται η έξοδος από τη Δημοκρατία (stop list) και ή η μετάβαση του στις Κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας.

  1. Να παρουσιάζεται στον Αστυνομικό Σταθμό Γερμασόγειας κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή μεταξύ των ωρών 17:00- 20:00.