Ειδήσεις

Κατεπείγουσα επιστολή στον Χαρτσιώτη για αστυνομικούς πρώτης γραμμής

Κατεπείγουσα επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης Μάριο Χαρτσιώτη για τον αριθξμό των αστυνομικών της πρώτης γραμμής απέστειλε ο κλάδος αστυνομικού Σώματος της Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ.

Η επιστολή κοινοποιείται στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στην Πρόεδρο της Βουλής, στον Αρχηγό Αστυνομίας καθώς και στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Η σημερινή κατάσταση με τους αριθμούς μελών των Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρετούν στην Α’ Γραμμή είναι τραγική. Συνολικά στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Παγκύπρια στα ΤΑΕ, Αστυνομικούς Σταθμούς, Τροχαία, ΟΠΕ, Άμεση Επέμβαση, Ομάδα Ζ, κ.α. υπηρετούν στην εμπροσθοφυλακή αυτών, περίπου μόνον 1200 Αστυνομικοί για όλο το 24ωρο, 365 μέρες. Η ίδια δυσλειτουργική κατάσταση υπάρχει και με τις Υπηρεσίες (ΥΚΑΝ,ΥΑΜ,ΜΜΑΔ,ΛΙΜΕΝΙΚΗ,ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ, κ.α.) όπου υπηρετούν στις γραμμές κρούσης περίπου μόνον 1000 .

Δεν θα σας αναγράψουμε για το κάθε τμήμα τις υποχρεώσεις του, στο καθήκον καθημερινής παραβατικότητας, στην πρόληψη και εξιχνίαση απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, στην τρομοκρατία, όπως επίσης και για την Αστυνόμευση σε διάφορες εκδηλώσεις ή αθλητικά γεγονότα. Από το Σύνολο περίπου 5500 Αστυνομικών, εξαιτίας έλλειψης τεχνολογίας, μη αστυνομικής φύσεως εργασίες και μη ψηφιοποιημένων συστημάτων, που από το 2020 εκκρεμεί ο εκσυγχρονισμός στην Αστυνομία, δεν μπορούν κάποια τμήματα να καταργηθούν ή να υπολειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό. Η κατάσταση έχει γίνει πλέον επικίνδυνη τόσο για τους πολίτες όσο και για τους Αστυνομικούς . Δεν μπορεί να συνεχιστεί με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, η παραβατικότητα, η τρομοκρατία και το μεταναστευτικό.

Κατεπείγον,

Α) καθορίστε την πληρωμένη υπερωριακή απασχόληση 100%, να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι υφιστάμενοι Αστυνομικοί Α’ Γραμμής για να υπάρξει το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Β) Φροντίστε να τους καταβάλλονται τα δεδουλευμένα τους άμεσα και καταργήστε να τους παραχωρείτε ως αντιστάθμισμα, ανάλογος χρόνος ανάπαυσης για επιπλέον εργασία, αφού είμαστε υποστελεχωμένοι.

Γ) Ξεκινάτε διαδικασίες στη Βουλή να αλλάξουν ποινές αδικημάτων σε τεράστια εξώδικα ποσά π.χ. παράνομη εργοδότηση, βία στα γήπεδα, απόκρυψη προσώπου χωρίς εύλογη αιτία σε δημόσιο χώρο κ.α.

Δ) Δημιουργήστε άμεσα μεγάλο ενιαίο χώρο κράτησης για παράνομους μετανάστες (διοικητικούς κρατούμενους) να απελευθερωθούν κελιά για ποινικούς κρατούμενους και να γίνουν μαζικές συλλήψεις παράνομων μεταναστών.

Ε) Ζητάτε την δημιουργία επιχειρησιακής ομάδας Παγκύπρια για το οργανωμένο έγκλημα.

ΣΤ) Απαιτήστε την κατάργηση μη Αστυνομικής φύσεως καθηκόντων κ.α.

Δυστυχώς η αμφισβήτηση για τα δεδομένα στην Αστυνομία εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα δεν πρόκειται να επιφέρει επίλυση του προβλήματος. Η ουσία δεν είναι η εικόνα αλλά το αποτέλεσμα. Αναμένουμε άμεσες ενέργειες εκ μέρους σας με βάση το άρθρο 58 του Συντάγματος, γιατί οι ευθύνες σε οποιοδήποτε τραγικό συμβάν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, εξαιτίας των πιο πάνω προβλημάτων , θα είναι ανεπανόρθωτες.

Εν αναμονή των ενεργειών σας.

Νίκος Λοϊζίδης

Πρόεδρος Κλάδου Αστυνομικού Σώματος ΙΣΟΤΗΤΑ

Κοινοποίηση: Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρο Βουλής , Αρχηγός Αστυνομίας, Επιτροπή Νομικών