Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκοτώθηκαν πάνω από 50.000 Ρώσοι στρατιώτες, σύμφωνα με το BBC

Τον δεύτερο χρόνο του πολέμου , ο αριθμός των Ρώσων νεκρών ήταν κατά 25% υψηλότερος απ' ότι τον πρώτο – Τα εδαφικά κέρδη είχαν τεράστιο ανθρώπινο κόστος

Πάνω από 50.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν πλέον σκοτωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το BBC.

Το δεύτερο έτος του πολέμου, κι ενώ η Μόσχα προωθούσε τη στρατηγική της περί «κρεατομηχανής», ο αριθμός των νεκρών ήταν υψηλότερος κατά 25% σε σχέση με τον πρώτο χρόνο του πολέμου.

Η έρευνα έγινε απο το ρωσικό BBC, την ανεξάρτητη ομάδα μέσων ενημέρωσης mediazona και εθελοντές, που μέτρησαν τους θανάτους από τον Φεβρουάριο του 2022. Οι νέοι τάφοι στα νεκροταφεία βοήθησαν στην παροχή των ονομάτων πολλών στρατιωτών, ενώ έγινε έρευνα σε δεδομένα μέσω ανοιχτών πηγών από επισημες αναφορές, εφημερίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πάνω από 27.300 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους τον 2ο χρόνο της μάχης

Σύμφωνα με τα ευρήματα, πάνω από 27.300 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τον δεύτερο χρόνο του πολέμου, γεγονός που δείχνει ότι τα κέρδη σε επίπεδο εδαφών είχαν τεράστιο ανθρώπινο κόστος.

Ο όρος «κρεατομηχανή» είχε χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η Μόσχα στέλνει κύματα στρατιωτών αμείλικτα, για να προσπαθησουν να εξαντλήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις και να εκθέσουν τις θέσεις τους στο ρωσικό πυροβολικό.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των νεκρών -περισσότεροι από 50.000- είναι οκτώ φορές υψηλότερος από τη μόνη επίσημη δημόσια αναγνώριση του αριθμού των νεκρών που δόθηκε ποτέ από τη Μόσχα τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο πραγματικός αριθμός των Ρώσων νεκρών είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερος.

Η ανάλυση δεν περιλαμβάνει τους θανάτους των πολιτοφυλάκων στο κατεχόμενο από τη Ρωσία Ντονέτσκ και Λουχάνσκ - στην ανατολική Ουκρανία. Εάν προστεθούν, ο αριθμός των νεκρών από τη ρωσική πλευρά θα ήταν ακόμη υψηλότερος.

Οι Ουκρανοί που έχουν σκοτωθεί

Την ίδια ώρα, το Κίεβο σπάνια αναφέρεται στον αριθμό των θανάτων στα πεδία των μαχών

Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί.

Ωστόσο οι εκτιμήσεις, με βάση και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, υποδηλώνουν μεγαλύτερες απώλειες.

Δεν είχαν σχέση με τον στρατό πριν την εισβολής

Σημαντική είναι και η επέκταση που διαπιστώνεται σε δεκάδες νεκροταφεία της χώρας, προκειμένου να ταφούν οι νεκροί του μετώπου.

Σύμφωνα με την έρευνα του BBC, οι περισσότεροι νέοι τάφοι ανήκουν σε στρατιώτες και αξιωματικούς που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, ενώ δύο στους πέντε νεκρούς στρατιώτες είναι άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με τον στρατό της χώρας πριν την εισβολή. Αντίθετα, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα επαγγελματικά της στρατεύματα για περίπλοκες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, αρκετοί από τους έμπειρους στρατιώτες είναι νεκροί ή τραυματίες.

Οι κρατούμενοι που έγιναν μαχητές της Wagner

Ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της κρεατομηχανής ήταν οι νεοσύλλεκτοι φυλακισμένοι, που με βάση τα στοιχεία, σκοτώνονται πιο γρήγορα στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Τον Ιούνιο του 2022, η Μόσχα είχε επιτρέψει στον νεκρό πλέον Γεβγκένι Πριγκόζιν να στρατολογήσει κρατούμενους από τις φυλακές. Όσοι θέλησαν να γίνουν μαχητές πολέμησαν ως μέρος της Wagner που δρούσε για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης. Η Wagner είχε μία τρομακτική φήμη για τις αδυσώπητες τακτικές μάχης και τη βάναυση εσωτερική πειθαρχία. Οι στρατιώτες μπορούσαν να εκτελεστούν επί τόπου για υποχώρηση, χωρίς διαταγές.

Η μισθοφορική οργάνωση συνέχισε τις στρατολογήσεις μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, όταν η σχέση της με το ρωσικό καθεστώς άρχισε να διαταρράσσεται. Ο Πριγκόζιν οργάνωσε μια αποτυχημένη ανταρσία κατά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων τον περασμένο Ιούνιο και προσπάθησε να προχωρήσει στη Μόσχα, πριν συμφωνήσει να σταματήσει. Τον Αύγουστο του 2023 σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστήχημα.

Η ανάλυση του BBC δείχνει ότι 9.000 Ρώσοι κρατούμενοι σε φυλακές σκοτώθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Κατά μέσο όρο, οι πρώην κρατούμενοι είχαν επιβιώσει στον πόλεμο τρεις μήνες.

Στη συνέχεια, την τακτική της στρατολόγησης των κρατουμένων συνέχισε το υπουργείο Άμυνας. Οι συγκεκριμένοι στρατιώτες έζησαν κατά μέσο όρο μόλις δύο μήνες στο μέτωπο.

Ανεπαρκής η εκπαίδευση

Το BBC μίλησε με οικογένειες νεοσύλλεκτων φυλακισμένων που έχασαν τη ζωή τους - και με στρατιώτες που είναι ακόμη ζωντανοί - οι οποίοι είπαν ότι η στρατιωτική εκπαίδευση που προσφέρεται στους νεοσύλλεκτους φυλακισμένους από το υπουργείο Άμυνας είναι ανεπαρκής.

Χήρα ανέφερε ότι ο σύζυγός της είχε υπογράψει το συμβόλαιο του υπουργείου στη φυλακή στις 8 Απριλίου του περασμένου έτους - και πολεμούσε στην πρώτη γραμμή του μετώπου τρεις ημέρες αργότερα. «Ήμουν σίγουρη ότι θα γινόταν οι λίγες εβδομάδες εκπαίδευσης για τις οποίες μιλούν. Και ότι δεν θα υπήρχε τίποτα να φοβηθούμε μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Απριλίου» ανέφερε.

Μια άλλη μητέρα λέει ότι έμαθε ότι ο σύζυγός της είχε μεταφερθεί από τη φυλακή στο πεδίο της μάχης μόνο όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του για τον θάνατο του γιου τους, ο οποίος επίσης πολεμούσε. Η ίδια λέει ότι ο γιος της, πατέρας διδύμων, δεν είχε κρατήσει ποτέ όπλο. Δεν κατάφερε να πει ποτέ στον σύζυγό της Αλεξάντερ για τον θάνατο του γιου της, καθώς τον είχαν «πάρει» για να πολεμήσει, κάτι που έμαθε μέσω τηλεφωνήματος από κάποιον άλλον κρατούμενο.

Περίπου επτά μήνες μετά τον θάνατο του γιου της, η γυναίκα έμαθε ότι και ο σύζυγός της πέθανε.

«Να είστε έτοιμοι να πεθάνετε»

Οι κρατούμενοι που στρατολογούσε η Wagner είχαν συνήθως συμβόλαιο για έξι μήνες. Αν επιβίωναν, τους πρόσφεραν την ελευθερία τους.

Όμως, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, οι στρατολογημένοι κρατούμενοι πρέπει να πολεμούν μέχρι να πεθάνουν ή μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος - όποιο από τα δύο έρθει πρώτο.

Σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν ιστορίες κρατουμένων που ζητούσαν από συγγενείς να τους βοηθήσουν να αγοράσουν κατάλληλες στολές και μπότες. Υπήρξαν επίσης αναφορές για κρατούμενους που στάλθηκαν να πολεμήσουν χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό, ιατρικές προμήθειες ή ακόμη και καλάσνικοφ.

«Πολλοί στρατιώτες είχαν τουφέκια που ήταν ακατάλληλα για μάχη», γράφει ο Ρώσος υποστηρικτής του πολέμου και blogger Vladimir Grubnik, στο κανάλι του στο Telegram, που υποστήριξε ότ διοικητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα όπλα ήταν «εντελώς σπασμένα» και ήταν αδύνατον να αντικατασταθούν.

Protothema.gr