Διεθνή

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Ρίχνει την ευθύνη στη σύζυγό του για τις κατηγορίες διαφθοράς - Τι αναφέρει σε έγγραφα που κατέθεσε

Έγγραφα που κατέθεσε ο γερουσιαστής «καίνε» τη σύζυγό του Ναντίν σχετικά με τα μετρητά και τις ράβδους χρυσού που λάμβανε το ζευγάρι ως αντάλλαγμα για πολιτικές χάρες

Στη σύζυγό του, Ναντίν, φαίνεται ότι ετοιμάζεται να ρίξει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ τις ευθύνες για την εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς, για το οποίο του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα η New York Post.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν τον Ιανουάριο αλλά αποκαλύφθηκαν την Τρίτη μετά από αίτημα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ο Μενέντεζ σχεδιάζει να υποστηρίξει ότι η σύζυγός του, Ναντίν, «απέκρυψε πληροφορίες» και τον έκανε να πιστέψει ότι δεν συνέβαινε τίποτα παράνομο με τα μετρητά και τις ράβδους χρυσού που φέρεται να έλαβε το ζευγάρι ως αντάλλαγμα για πολιτικές χάρες.

Φωτογραφίες από τα ευρήματα

menendez_in__3_.jpeg

menendez_in__1_.jpeg

Στην αίτησή τους στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης οι δικηγόροι του Μενέντεζ ζήτησαν τον διαχωρισμό της υπόθεσής του από των συγκατηγορουμένων του, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του επειδή, όπως αναφέρεται, αν καταθέσει (σ.σ. ο Μενέντεζ) μπορεί να καταθέσει για «συζυγικές επικοινωνίες» που θα μπορούσαν να την εμπλέξουν.

«Στη δίκη, στο πλαίσιο της υπεράσπισής του, ο γερουσιαστής Μενέντεζ μπορεί να επιλέξει να καταθέσει για επικοινωνίες με τη σύζυγό του που χρησιμεύουν για να μειώσουν ουσιωδώς οποιοδήποτε συμπέρασμα ενοχής του» αναφέρεται χαρακτηριστικα στην αίτηση.

Στο κείμενο προστίθεται, επίσης, ότι «ο γερουσιαστής Μενέντεζ θα εξηγήσει, για παράδειγμα, τι συζητούσαν ο ίδιος και η σύζυγός του ταυτόχρονα με τα δείπνα τους με Αιγύπτιους αξιωματούχους, τις εξηγήσεις που έδωσε η Ναντίν για τους λόγους για τους οποίους οι συγκατηγορούμενοι Wael Hanna και Jose Uribe της είχαν παράσχει ορισμένα χρηματικά αντικείμενα, τους λόγους για τους οποίους έστειλε στη σύζυγό του μια σειρά ερωτήσεων που άλλοι γερουσιαστές φέρονται να σκόπευαν να θέσουν σε Αιγύπτιο αξιωματούχο- και πολλά άλλα θέματα».

Κατά τους δικηγόρους του γερουσιαστή των Δημοκρατικών οι εξηγήσεις που θα δώσει σε συνδυασμό με τις «συζυγικές επικοινωνίες» θα τον απαλλάξουν «αποδεικνύοντας την απουσία οποιασδήποτε ανάρμοστης πρόθεσης εκ μέρους του γερουσιαστή Μενέντεζ».

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, «τα παραπάνω μπορεί να ενοχοποιήσουν τη Ναντίν, αποδεικνύοντας τους τρόπους με τους οποίους απέκρυψε πληροφορίες από τον γερουσιαστή Μενέντεζ ή με άλλο τρόπο τον έκανε να πιστέψει ότι δεν συνέβαινε τίποτα παράνομο».

Κατά την νομική επιχειρηματολογία της ομάδας υπεράσπισης του Μενέντεζ, το ζευγάρι πρέπει να δικαστεί χωριστά προκειμένου να εμποδιστεί η σύζυγός του από το να υποστηρίξει ότι οι επικοινωνίες της με τον σύζυγό της ήταν απόρρητες, κάτι που θα ακύρωνε τη στρατηγική της υπεράσπισης του γερουσιαστή, αίτημα που έγινε δεκτό την περασμένη εβδομάδα από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρόμπερτ και η Ναντίν Μενέντεζ αντιμετωπίζουν 18 κατηγορίες που αφορούν υπόθεση δωροδοκίας και έχουν δηλώσει αθώοι. Μεταξύ άλλων κατηγορούνται ότι δωροδοκήθηκαν με περισσότερα από 150.000 δολάρια σε ράβδους χρυσού, 566.000 δολάρια σε πληρωμές σε μετρητά, ένα κάμπριο Mercedes-Benz και άλλα δώρα για να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες Χάνα, Ουρίμπε και Φρεντ Ντάιμπες.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται επίσης ότι οι Μενέντεζες ενεργούσαν ως ξένοι πράκτορες για λογαριασμό των κυβερνήσεων της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Η δίκη του γερουσιαστή έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μαΐου ενώ η δίκη της συζύγου του έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 8 Ιουλίου.

Protothema.gr