Επιχειρείν

Σκλαβενίτης: Στα σκαριά νέα εξαγορά στην Κύπρο

Η οικογένεια Σκλαβενίτη βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του ομίλου Παπαντωνίου

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του κυπριακού ομίλου Παπαντωνίου από την Σκλαβενίτης αναφέρουν δημοσιεύματα στον ελλαδικό Τύπο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του διαδικτυακού οικονομικού μέσου «ΟΤ» το deal προχωράει καλά και εκτιμούν πως θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, πιθανότατα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το σενάριο εξαγοράς των υπεραγορών του ομίλου Παπαντωνίου από τον όμιλο Σκλαβενίτης άρχισε να ακούγεται έντονα τον Σεπτέμβριο του 2023. Η φημολογία αφορούσε την πρόθεση του Σκλαβενίτη να ενισχύσει τη δυναμική του στην κυπριακή αγορά μέσω εξαγοράς ή συνεργασίας με την υπεραγορά Παπαντωνίου.

Αυτή τη στιγμή, η Σκλαβενίτης διατηρεί 18 σημεία στην Κύπρο (κληρονομιά από την εξαγορά του Μαρινόπουλου) και αυτήν τη στιγμή αποτελεί τον τρίτο παίκτη στην εν λόγω αγορά πίσω από την κυπριακή Άλφα Μέγα και τη Lidl. Τα καταστήματα που έχει στο δίκτυό του o Σκλαβενίτης βρίσκονται σε Λευκωσία (8), Λεμεσό (5), Πάφο (2), Λάρνακα (2) και Παραλίμνι (1). Συνολικά απασχολεί 1.570 άτομα προσωπικό, ενώ υπολογίζεται ότι στα καταστήματα της αλυσίδας μπαίνουν καθημερινά περίπου 20.000 άτομα. 

sklave1.png

Στον αντίποδα, η Υπεραγορά Παπαντωνίου αριθμεί 9 καταστήματα ενώ από το 2018 λειτουργεί υπερσύγχρονο κέντρο διανομής για καλύτερο χειρισμό των αποκλειστικών εισαγωγών και της ιδιωτικής ετικέτας Παπαντωνίου. Παράλληλα, έχει επενδύσει στη δημιουργία σύγχρονης μονάδας μεταποίησης και συσκευασίας φρέσκων κρεάτων, φρούτων και λαχανικών

Το νέο σχήμα, εφόσον τελεσφορήσουν θετικά οι διαπραγματεύσεις θα ηγηθεί της τοπικής αγοράς, με τζίρο που αθροιστικά θα υπερβαίνει τα 320 εκατ. ευρώ.

Σκέψεις για Πολωνία

Την ίδια στιγμή, οι διοικούντες την Σκλαβενίτη διερευνούν το ενδεχόμενο εισόδου στην αγορά της Πολωνίας, έχοντας αρχίσει να κάνουν ήδη κάποιες διερευνητικές επαφές. Η όλη προσπάθεια ωστόσο βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, και όπως λένε αρμόδιες πηγές «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος έως ότου γίνει κάτι συγκεκριμένο».

H… επενδυτική στροφή της οικογένειας Σκλαβενίτη –όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς συνδέεται άμεσα με την ανάγκη εύρεσης νέων πηγών εσόδων, με δεδομένη την ραγδαία ανάπτυξη που παρουσιάζει στην Ελλάδα. Η αλυσίδα ετοιμάζεται να κατακτήσει και τη νέα κορυφή των 5 δισ. ευρώ εσόδων, οπότε η επέκταση στο εξωτερικό είναι μια… λογική συνέχεια, αφού τα όρια της ελληνικής αγοράς είναι συγκεκριμένα.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Long Lust η Σκλαβενίτης, χωρίς διαφήμιση, influencers και «υψηλού επιπέδου» στρατηγική επικοινωνίας είναι το σούπερ μάρκετ που σπάει τα στερεότυπα του marketing πατώντας κορυφή σε επίπεδο επισκεψιμότητας.

663.000 πελάτες την ημέρα

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε από τον ιδρυτή της Long Lust, Βαγγέλη Σκούρα, στο 14ο Food Retail Conference, το μερίδιο του footprint (επισκέψεις) της Σκλαβενίτης φθάνει στο 70%, ενώ ακολουθεί η ΑΒ Βασιλόπουλος με 45% και πολύ κοντά η Lidl με 42%.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το σκορ της Σκλαβενίτης στην ερώτηση: «αν μπορούσατε να είχατε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ δίπλα σας ποιο θα θέλατε να είναι αυτό;». Σχεδόν ένας στους δύο από τους 1.200 καταναλωτές που απάντησαν πανελλαδικά στην έρευνα δήλωσαν ότι θα ήθελαν να έχουν ένα κατάστημα Σκλαβενίτης (ποσοστό 48%).

Αυτή τη στιγμή, ο όμιλος Σκλαβενίτης διαθέτει συνολικά 525 καταστήματα, απασχολεί 36.950 εργαζομένους και εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 663.000 πελάτες την ημέρα και συνεργάζεται με περισσότερους από 3.000 προμηθευτές από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το 2022, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα 4,47 δισ. ευρώ.

Πηγή: ot.gr