Κυπριακό

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν θα δεχθούμε ποτέ σύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό

Τα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, είναι ακόμη ένα παράδειγμα απουσίας στρατηγικού οράματος εκ μέρους της ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία και τις διεθνείς εξελίξεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Είναι αντιφατικό, συνεχίζει η ανακοίνωση, το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν έλαβε καμία απόφαση σχετικά με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας που εκπονήθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου τονίζουν ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον να αναπτύξει μια συνεργασία και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία.

Όπως αναφέρεται, «η Τουρκία δεν θα δεχτεί ποτέ μια προσέγγιση που συνδέει την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ με το Κυπριακό. Είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε την αντίληψη που ανάγει αυτές τις πολύπλευρες σχέσεις στο Κυπριακό. Μια τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στο πρόβλημα, ούτε στα άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα».

Η Τουρκία, καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ, ως υποψήφια χώρα, παραμένει προσηλωμένη στην ένταξη στην ΕΕ. «Ωστόσο, απορρίπτουμε τον επιλεκτικό περιορισμό της διμερούς συνεργασίας σε ορισμένους τομείς. Την επόμενη περίοδο, θα αναθεωρήσουμε τον διάλογό μας με την ΕΕ στη βάση της αμοιβαιότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό, το επίπεδο και το εύρος των βημάτων της ΕΕ προς την Τουρκία», σημειώνεται.