Cornelio Sommaruga

Γνώρισα τον Κορνήλιο Sommaruga (C.S.) στο γραφείο του στο ελβετικό Υπουργείο Εξωτερικών στη Βέρνη, όταν ήμουν φοιτητής στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ανώτερων Διεθνών Σπουδών στη Γενεύη. Ο Sommaruga, όπως πολλοί Ελβετοί διπλωμάτες, επίσης φοίτησε στο Ινστιτούτο και διετέλεσε και μέλος του Συμβουλίου του Ινστιτούτου. Μου έκαμε εντύπωση η προσωπικότητά του και η ικανότητά του να κερδίζει την συμπάθεια και εκτίμηση του συνομιλητή του.

Ο C.S. γεννήθηκε στη Ρώμη το 1932. Είναι Ελβετός υπήκοος από το Lugano της ιταλόφωνης Ελβετίας. Πήρε το δοκτοράτο του στα Νομικά από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και εισήλθε στην ελβετική κυβερνητική υπηρεσία το 1960. Αφού πήρε διάφορες θέσεις στην ελβετική διπλωματική υπηρεσία, διορίσθηκε το 1973 Βοηθός Γενικός Γραμματέας του European Free Trade Association (EFTA) στη Γενεύη. Το 1976 επέστρεψε στη Βέρνη, στο Ελβετικό Γραφείο για Εξωτερικές Οικονομικές Υποθέσεις πρώτα ως Πρέσβης και μετά ως εξουσιοδοτημένος (Delegate) για Εμπορικές Συμφωνίες προτού διορισθεί Υπουργός (Secretary of State) για Εξωτερικές Οικονομικές υποθέσεις το 1984. Και μετά ήλθε η τελική καταξίωση: Το 1986 η Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) τον εξέλεξε ως μέλος της επιτροπής και μετά εξελέγη Πρόεδρός της από τις 7 Μαΐου 1987 μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1999. Τον διεδέχθη ένας άλλος πρώην Secretary of State, ο Jakob Kellenberger.

O Ερυθρός Σταυρός (γνωστός ως ICRC) είναι ένα ελβετικό δημιούργημα που επεξετάθη σε παγκόσμιο, διεθνή Οργανισμό. Ιδρύθηκε το 1863 στη Γενεύη με πρωτοβουλία του Ελβετού Henry Dunant, που θεωρείται ο ιδρυτής του. Ο Ερυθρός Σταυρός στηρίζεται στις Συνθήκες της Γενεύης (Geneva Conventions) και στα δύο Πρωτόκολλα. Έχει ως αποστολή κυρίως την ανθρωπιστική προστασία και βοήθεια για θύματα ενόπλων συνγκρούσεων και άλλων καταστάσεων βίας. Επιπλέον βοηθά στον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και στην ενσωμάτωσή του στο εθνικό δίκαιο.

Η πρόοδος του Ερυθρού Σταυρού από το 1863 μέχρι σήμερα είναι τεράστια.

Η Ελβετία γενικά διαχειρίζεται τον Οργανισμό και πολλοί λαμπροί Ελβετοί υπήκοοι τον υπηρέτησαν όπως και τον υπηρετούν. Ένας από αυτούς ήταν ο Sommaruga. Στα 12 χρόνια που προήδρευσε του Οργανισμού πολλά έγιναν. Ο προϋπολογισμός του και οι διεθνείς του δραστηριότητες αυξήθηκαν σημαντικά. Ας μην ξεχνάμε επίσης τις δύσκολες εκείνες μέρες με την τραγωδία στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και στη Ρουάντα.

Κυρίως ως πιστός Ελβετός που ήταν προσπάθησε στο πλαίσιο του δυνατού να διατηρήσει την ουδετερότητα του Οργανισμού, πράγμα που βοηθά το έργον του. Επίσης καθιέρωσε κι ένα τρίτο έμβλημα γι’ αυτούς που δεν χρησιμοποιούσαν τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, το Red Crystal.

O Cornelio Sommaruga πέθανε στη Γενεύη, στις 18 Φεβρουαρίου 2024, σε ηλικία 91 ετών. Εκτός από το έργο του άφησε επίσης μια θυγατέρα, που καταξιώθηκε ως υπουργός της χώρας της και επισκέφθηκε την Κύπρο και ένα υιό, που είναι επίσης στη πολιτική.

Το παλιό του σχολείο, που είναι και το δικό μου, το Ινστιτούτο της Γενεύης, οργανώνει μιαν εκδήλωση προς τιμήν του την 10ην Απριλίου, 2024, 18.00-19.00 («Hommage a Cornelio Sommaruga»). Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του.

*Διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής