Σε εκατομμύρια ευρώ τα οφέλη από τη βιομηχανία του πορνό στην Κύπρο

Φορολογίες, θέσεις εργασίας και συναλλαγές με την εγχώρια αγορά δημιουργεί η λειτουργία των παγκόσμιων κολοσσών που εδρεύουν στην Κύπρο, λέει εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ - Αγκάθι τα προσωπικά δεδομένα - Δεν εξετάζουμε την ηθική πτυχή του ζητήματος, διαμηνύει ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος.

Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο ετήσιος τζίρος των εταιρειών κολοσσών της βιομηχανίας πορνό που εδρεύουν στην Κύπρο με τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν για την εγχώρια οικονομία από τη λειτουργία τους να είναι, σύμφωνα με τα όσα λέγονται, πολλαπλά. Υπενθυμίζεται πως δημοσιεύματα που έφτασαν μέχρι και τον ελλαδικό Τύπο, παρουσίαζαν ούτε λίγο ούτε πολύ την Κύπρο ως τη «Μέκκα» του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό.

Με αφορμή λοιπόν, τη συζήτηση που άνοιξε γύρω από τον έλεγχο της δραστηριότητάς των εν λόγω εταιρειών σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, φιλοξενούμενοι στην εκπομπή ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι βρέθηκαν ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος και ο Διευθυντής Βιομηχανίας και Εμπορικής Ανάπτυξης του ΚΕΒΕ, Ανδρέας Ανδρέου, οι οποίοι αναφέρθηκαν ο καθένας από διαφορετική σκοπιά στα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κέττηρος ήταν αυτός που ενέγραψε το θέμα προκειμένου να συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αφού δεν τον ικανοποίησαν οι απαντήσεις που έλαβε για το όλο ζήτημα από τον Υπουργό Εμπορίου. Ειδικότερα, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργο Παπαναστασίου, ζητώντας του όπως ενημερώσει γραπτώς τη Βουλή για το πόσες και ποιες εταιρείες παραγωγής ή/και προώθησης πορνογραφικού υλικού μέσω διαδικτύου δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Το περιεχόμενο της απάντησης του Υπουργού, που για άγνωστο λόγο, χαρακτηρίστηκε ως «εμπιστευτικό» δεν ικανοποίησε τον Βουλευτή, ο οποίος αποφάσισε να δώσει συνέχεια, εγγράφοντάς το προς συζήτηση στη Βουλή.

Γιατί τώρα

Όπως εξήγησε ο κ. Κέττηρος, το θέμα προέκυψε τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ο ίδιος συμμετείχε στη Σύνοδο της Europol στη Γάνδη ως μέλος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Στο πλαίσιο της Συνόδου, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πτυχή των προσωπικών δεδομένων, με τον κ. Κέττηρο να αποκαλύπτει πως κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος τον προσέγγισε ένας από τους συμμετέχοντες λέγοντάς του πως ενδεχομένως να υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τις εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο σε ό,τι αφορά το κομμάτι των προσωπικών δεδομένων.

Στο παρελθόν, όπως αποκάλυψε ο κ. Κέττηρος, υπήρξαν καταγγελίες, μεταξύ αυτών και στην Κύπρο, ότι δημοσιεύθηκαν βίντεο στις πλατφόρμες των εν λόγω εταιρειών χωρίς τη συγκατάθεση του ενός από τα δύο μέρη που παρουσιάζονταν στο υλικό. Αυτές οι ιστοσελίδες παίρνουν βίντεο και από το εξωτερικό και εδώ είναι που θα πρέπει να διερευνήσουμε το κατά πόσο προβάλλεται υλικό που αποτυπώνει στην ουσία βιασμούς ή είναι προϊόν εκβιασμού, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως όλα αυτά είναι ζητήματα που θα πρέπει να διερευνηθούν. Ξεκαθάρισε δε, πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αγγίξουν την “ηθική πτυχή” του θέματος.

Όπως επεσήμανε, υπάρχει μηχανισμός που φιλτράρει το τι μπορεί και τι όχι να μεταδοθεί, ωστόσο, σίγουρα κάποια πράγματα ξεφεύγουν. “Δεν θεωρώ πως θα πρέπει να αρκεστούμε με τις διαβεβαιώσεις και να μην διενεργούμε ελέγχους”, σημείωσε, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή στη Βουλή δεν έχει αποφασιστεί ακόμη σε ποια επιτροπή θα συζητηθεί το θέμα, καθότι υπάρχει και ένας προβληματισμός ποια η επιτροπή είναι αρμόδια για αυτά τα ζητήματα.

Από το Δάλι και τη Λεμεσό σε όλο τον κόσμο

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας οι εταιρείες με έδρα την Κύπρο, είναι πέντε. Βασική τους δραστηριότητα είναι να διαμοιράζουν και μεταπωλούν στο διαδίκτυο πορνογραφικό υλικό δικής τους παραγωγής αλλά και άλλων εταιρειών.

Πρόκειται για τις:

Stipchat – Technius ltd (συνδρομητική).

Faphouse – Tecom ltd

xHamster – Hammy Media ltd (ομίλου wisebits)

Virtual Taboo – Camon Tradind ltd (συνδρομητική)

Pornhub – Ayio Freesites ltd (ομίλου Ayio)

Οι πρώτες τέσσερις εδρεύουν στη Λεμεσό, με τις εταιρείες Faphouse – Tecom ltd και Virtual Taboo – Camon Trading ltd να έχουν τον ίδιο διευθυντή και γραμματέα και την ίδια διεύθυνση, ενώ η τελευταία διατηρεί τη βάση της στη βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου. Μάλιστα οι εταιρείες πορνογραφικού περιεχομένου Pornhub, Stripchat και Xvideos, εμπίπτουν σε αυτές που έχουν χαρακτηριστεί ως πολύ μεγάλες καθώς πρόκειται για ιστότοπους τους οποίους επισκέπτονται κατά μέσο όρο περισσότεροι από 45.000.000 Ευρωπαίοι κάθε μήνα.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει πλέον να συμμορφώνονται με αυστηρούς κανόνες βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA). Ανάμεσα σε άλλα, θα πρέπει να υποβάλλουν εκθέσεις αξιολόγησης κινδύνου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να θεσπίζουν μέτρα μετριασμού για την αντιμετώπιση συστημικών κινδύνων που συνδέονται με την παροχή των υπηρεσιών τους, καθώς επίσης, και να συμμορφώνονται με πρόσθετες υποχρεώσεις διαφάνειας όπως οι διαφημίσεις και η παροχή πρόσβασης σε δεδομένα για ερευνητές. Οι πρόσθετες διατάξεις τέθηκαν σε εφαρμογή χθες για το Pornhub και το Stripchat και την ερχόμενη Τρίτη για το XVideos.

Φορολογικά οφέλη και θέσεις εργασίας

Αναφερόμενος στα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν για την κυπριακή οικονομία, από τη λειτουργία αυτών των εταιρειών, ο κ. Ανδρέου επεσήμανε πως προέρχονται κυρίως από την φορολογική τους διαχείριση, τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν και τις συναλλαγές τους με την εγχώρια αγορά.

“Υπάρχουν οφέλη από τις φορολογίες που επιβάλλονται στις εταιρείες και επιπρόσθετα, τον αριθμό των εργοδοτουμένων ή των συναλλασσομένων με την Κύπρο”, σημείωσε, λέγοντας πως εργοδοτούν επαγγελματίες από διάφορους τομείς, όπως δικηγόρους και λογιστές, ενώ αγοράζουν υπηρεσίες από άλλες εταιρείες για τις διάφορες δραστηριότητές τους.

Ερωτηθείς για τα κίνητρα των τεχνολογικών κολοσσών ευρύτερα, ο κ. Ανδρέου απάντησε πως θέλουμε αυτές τις εταιρείες. Υπογράμμισε μάλιστα πως ο Invest Cyprus έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά το headquartering, αναδεικνύοντας τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν εταιρείες που εγκαθίστανται στην Κύπρο και τοποθετούν εδώ το “αρχηγείο” τους. “Είναι μία προσπάθεια με πάρα πολλά οφέλη”, συμπλήρωσε, “τόσο από πλευράς εργοδότησης Κυπρίων αποφοίτων σε πάρα πολλούς τομείς” αλλά, όπως είπε, και όσον αφορά το πώς αξιολογούν την Κύπρο ως επιχειρηματικό προορισμό στο εξωτερικό.

Αν συμμορφώνονται, κανένα πρόβλημα

Εξήγησε παράλληλα, πως οι εταιρείες αυτές έχουν εγγραφεί στην Κύπρο ως εταιρείες εξ ου και είναι το Υπουργείο Εμπορίου ρυθμίζει ως ένα σημείο τη λειτουργία τους. Αναφορικά όμως με το περιεχόμενο και πιθανόν κάποιες άλλες πτυχές υπάρχουν, σημείωσε, ευρωπαϊκοί κανονισμοί που καθορίζουν τα πλαίσια στα οποία κινούνται τέτοιου είδους ιστοσελίδες. Επεσήμανε δε, πως το ευρωπαϊκό κεκτημένο δίνει μία ελευθερία στις χώρες να χειριστούν από μόνες τους κάποια ζητήματα αναφορικά με τη λειτουργία αυτών των ιστοσελίδων.

Σχολιάζοντας πως πρόκειται για κολοσσούς, ο κ. Ανδρέου είπε πως αυτές οι εταιρείες οι οποίες εκπέμπουν όχι μόνο στην Κύπρο αλλά στο παγκόσμιο και μάλιστα κάποιες είναι εγκατεστημένες εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Κύπρο, δεν είναι μέλη του ΚΕΒΕ. “Εντούτοις”, πρόσθεσε, “από τη στιγμή που συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς και τους κυπριακούς κανονισμούς και τις υποχρεώσεις τους, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει μεγάλο ζήτημα αναφορικά με το αν είναι τοποθετημένες ή εγκατεστημένες στην Κύπρο”. Σκοπός, όπως τόνισε, είναι να εφαρμόζουν με ακρίβεια τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ή ό,τι άλλο τους επιβάλλεται ούτως ώστε να κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας.

Ζήτημα με προσωπικά δεδομένα, παρά τις ασφαλιστικές δικλείδες

Ο κ. Ανδρέου αναφέρθηκε και στο κομμάτι των προσωπικών δεδομένων, λέγοντας πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται πολλή συζήτηση πέραν από την εξακρίβωση του υλικού που εκπέμπουν, στο ποιες ασφαλιστικές δικλειδες υπάρχουν ουτως ώστε ατομα και κυρίως ανήλικοι να μην επισκέπτονται αυτές τις ιστοσελίδες. “Εδώ είναι που υπάρχει η ανάγκη για επικέντρωση στο θέμα των προσωπικών δεδομένων, στον έλεγχο της πρόσβασης σε αυτές τις ιστοσελίδες”, επεσήμανε.

Καταλήγοντας ο κ. Κέττηρος συμφώνησε πως υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες τονίζοντας, όμως, πως αυτό που θα πρέπει να ελεγχθεί είναι το κατά πόσο εφαρμόζονται και τηρούνται στην πράξη, καθώς η παρατήρηση που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου, όπως τόνισε, ήταν να γίνουν έλεγχοι καθότι στο εξωτερικό έχει παρατηρηθεί πως δεν εφαρμόζονται πάντοτε.

Πολύ επικερδής βιομηχανία - Οι αμοιβές

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC ένας διάσημος πορνοστάρ μπορεί να πληρωθεί με εξαψήφιο μισθό για ένα και μόνο γύρισμα. Αυτοί όμως είναι η μειοψηφία αφού οι περισσότεροι κερδίζουν πολύ λιγότερα χρήματα. Πρόκειται για μία πολύ επικερδής βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων αφού κατά μέσο όρο 28.000 άνθρωποι βλέπουν πορνό κάθε δευτερόλεπτο.

Όπως έγραφε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο πριν από μερικά χρόνια, μία ηθοποιός που καλείται να κάνει την «παραδοσιακή» σκηνή με έναν άνδρα κερδίζει από 800 έως 1000 ευρώ. Ωστόσο, οι αναγνωρίσιμες πορνοστάρ παίρνουν για την ίδια σκηνή από 1.500 έως 2000 ευρώ. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που είναι καινούριοι στη βιομηχανία και παίρνουν 300 ευρώ. Για τις πιο extreme σκηνές, η αμοιβή ξεκινά από 1.800 και φθάνει στα 2.500 ευρώ. Οι άνδρες πορνοστάρ πληρώνονται είτε με την σκηνή είτε με την ημέρα, ανάλογα με την συμφωνία που έχουν κάνει με την εταιρεία. Η πλειονότητα των ανδρών που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία αμείβεται με το ποσό των 500 έως 600 ευρώ για κάθε σκηνή. Οι αναγνωρίσιμοι κερδίζουν από 700 ως 900 ευρώ ενώ η αμοιβή ενός "αστεριού" της βιομηχανίας φθάνει τα 1.500 ευρώ.