Αναλύσεις

Στα μαχαίρια Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία – Άναψε τα αίματα η συνέντευξη Αγγελίδη

Ο Σάββας Αγγελίδης προανήγγειλε έναρξη διαδικασίας για παύση του Γ. Ελεγκτή - «Για εμάς είναι ξεκάθαρα αντεκδίκηση και απειλή» λέει η ΕΥ – Απαραίτητος ο ρόλος της Ελεγκτικής παρά τα λάθη, τονίζει το ΑΚΕΛ – «Ο ΠτΔ δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία για παύση του Γενικού Ελεγκτή», λέει ο Αναπληρωτής ΚΕ

Μαίνεται η κόντρα Ελεγκτικής και Νομικής Υπηρεσίας, με αφορμή συνέντευξη του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην κυριακάτικη «Καθημερινή».

Η συνέντευξη που άναψε τα αίματα

Ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας, Αγγελίδης, δήλωσε ότι ένας υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος απαιτεί να ακολουθηθεί η μόνη διαδικασία που υπάρχει για να ελεγχθεί η συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή έναντι ανεξάρτητων αξιωματούχων και άλλων προσώπων στη δημόσια σφαίρα.

Ερωτηθείς ποια είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία, απάντησε ότι υπό τις περιστάσεις, η μόνη διαθέσιμη επιλογή για να αξιολογηθεί αυτή η συμπεριφορά είναι από τους εκ του Συντάγματος καθ’ ύλην αρμόδιους, ήτοι τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο εκδίκασης αίτησης για να κριθεί τι συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά για σκοπούς απόλυσης.

Σημείωσε, επίσης, πως ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο αρμόδιος για διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και με βάση το Σύνταγμα έχει την αρμοδιότητα να προωθήσει τέτοια διαδικασία.

«Απεργάζονται σχέδιο για την εξόντωση του Γ. Ελεγκτή για λόγους αντεκδίκησης»

Η συνέντευξη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, «επιβεβαιώνει τις πληροφορίες μας ότι, εδώ και καιρό, ο Γενικός Εισαγγελέας με τον βοηθό του, με τη βοήθεια και ιδιώτη δικηγόρου, απεργάζονται σχέδιο για την εξόντωση του Γενικού Ελεγκτή για λόγους αντεκδίκησης».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κ. Μάριος Πετρίδης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο κρατικό ραδιόφωνο, επέμεινε ότι «είναι απειλή, μάλιστα απειλή που είχε εκφραστεί και από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα στην κρατική τηλεόραση στις 7 Σεπτεμβρίου. Για εμάς είναι αντίποινα στο ότι ο Γενικός Ελεγκτής τόλμησε να αναδείξει την ενέργεια του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα να απαλλάξει από ποινική δίωξη πρώην πελάτη του και νυν πελάτη του πρώην δικηγορικού γραφείου του, στο οποίο μάλιστα εξακολουθεί να εργάζεται η σύζυγός του», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «η συνέντευξη του επηρεαζόμενου βοηθού Γενικού Εισαγγελέα δεν αφήνει καμία αμφιβολία για αυτό. Αυτή είναι η ανάγνωση που κάνουμε στην Ελεγκτική Υπηρεσία».

«Για εμάς είναι ξεκάθαρα αντεκδίκηση και απειλή»

Ερωτηθείς σχετικά με τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥ στη σχετική ανακοίνωσή της και συγκεκριμένα στη φράση ‘απεργάζονται σχέδιο για την εξόντωση του Γενικού Ελεγκτή για λόγους αντεκδίκησης’, ο κ. Πετρίδης επανέλαβε την ίδια φράση, συμπληρώνοντας ότι «το είχε πει ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας σε συνέντευξή του. Έλεγε ότι αν αθωωθεί ο βοηθός Γενικού Εισαγγελέα από την Αρχή κατά της Διαφθοράς, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για παύση του Γενικού Ελεγκτή».

Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι «για αυτή την ενέργεια, που για εμάς είναι ξεκάθαρα αντεκδίκηση, απειλή, θα πρέπει να ενημερωθεί και ο Διεθνής Οργανισμός Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κράτος δικαίου».

Τα αντίποινα συνιστούν ποινικό αδίκημα, λέει η Ελεγκτική

Όπως επεσήμανε ο κ. Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, «με βάση τον περί της Προστασίας Προσώπων που Αναφέρουν Παραβάσεις του Ενωσιακού και Εθνικού Δικαίου Νόμο (Ν. 6(I)/2022), τον λεγόμενο Νόμο των Πληροφοριοδοτών (Whistleblowers), η προώθηση αντιποίνων εναντίον προσώπων που προβαίνουν σε καταγγελίες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς συνιστά ποινικό αδίκημα».

Η ιστορία της κόντρας Ελεγκτικής και Νομικής Υπηρεσίας

Ερωτηθείς γιατί Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία δεν έχουν καλές σχέσεις, ο κ. Πετρίδης απάντησε: «Εν αρχή ήταν η ιστορία με τα χρυσά διαβατήρια, όπου υπήρχε και γνωμάτευση για να μην πάρουμε τους φακέλους και φαίνεται ότι με σωρεία τοποθετήσεων, η Νομική Υπηρεσία βάζει προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Είτε με γνωματεύσεις που λέει στην Εκτελεστική Εξουσία να μην μας δώσουν στοιχεία, είτε με άλλους τρόπους».

Απείλησαν με παύση την ΕΥ όταν ζήτησε τους φακέλους για τα χρυσά διαβατήρια

Μιλώντας για το ίδιο θέμα στο κρατικό ραδιόφωνο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, κ. Γιώργος Λουκαΐδης, έσπευσε αρχικά να τονίσει ότι «ουδείς θεσμός ή ανεξάρτητος αξιωματούχος είναι υπεράνω κριτικής και ελέγχου».

«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, έχουμε αφοριστικές επιθέσεις εναντίον της Ελεγκτικής Επιτροπής από την προηγούμενη κυβέρνηση, συνολικά αμφισβήτηση της Υπηρεσίας, όχι αμφισβήτηση μεμονωμένης ενέργειας, πράξης ή παράλειψης». Όπως σημείωσε ο κ. Λουκαΐδης, είχε φτάσει στο σημείο να απειλεί ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παύσει την Ελεγκτική Υπηρεσία. «Και πότε συνέβη αυτό;» διερωτάται και απαντά με νόημα: «Συνέβη όταν η ΕΥ ζητούσε πρόσβαση στους φακέλους των υποθέσεων πολιτογραφήσεων, σε σχέση με τα χρυσά διαβατήρια».

«Τώρα, αυτό που βιώνουμε δεν είναι απλά διαφορετικές προσεγγίσεις, κριτική του ενός θεσμού απέναντι στον άλλο, έχουμε μια προσπάθεια παύσης του Γενικού Ελεγκτή. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη και ανησυχούμε ότι αυτά κάθε άλλο παρά βοηθούν στο να ενισχυθεί το κράτος δικαίου στη χώρα μας».

Απαραίτητος ο ρόλος της ΕΥ, παρά τα λάθη

Ο κ. Λουκαΐδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε λάθη από την πλευρά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, «ο Γενικός Ελεγκτής είχε υπερβεί των αρμοδιοτήτων του. Είχε μπει σε χωράφια, δηλαδή, που δεν έπρεπε να μπει». Παρ’ όλα αυτά, «από εκεί και πέρα, άλλο το να κρίνεις συγκεκριμένη πράξη και άλλο το να προχωράς σε αίτηση στο Ανώτατο για παύση του Γενικού Ελεγκτή».

Καταλήγοντας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ τόνισε ότι ο ρόλος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι απαραίτητος «σε μια χώρα που δυστυχώς η μπόχα της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι τεράστια».

«Το έθεσε κατά τρόπο ρητορικό ο κ. Αγγελίδης»

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Αντωνίου, μιλώντας επίσης στο κρατικό ραδιόφωνο, υποστήριξε ότι ο κ. Αγγελίδης, στην επίμαχη συνέντευξη, έθεσε το ζήτημα παύσης του Γενικού Ελεγκτή κατά τρόπο ρητορικό. «Δεν είμαστε μπροστά σε μία απόφαση καταχώρησης αίτησης στο Δικαστικό Συμβούλιο για παύση του Γενικού Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά του. Ο κ. Αγγελίδης το έθεσε κατά τρόπο ρητορικό ότι εγείρεται ένα ζήτημα με τη συμπεριφορά του κ. Μιχαηλίδη και ότι για αυτόν τον γόρδιο δεσμό αν υφίσταται, ο μόνος που μπορεί να αποφανθεί στη Δημοκρατία είναι το Δικαστήριο. Έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς».

«Ο ΠτΔ δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία για παύση του Γενικού Ελεγκτή»

Όσο για την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι «ο ίδιος δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία για παύση του Γενικού Ελεγκτή». Και συμπλήρωσε ότι «η θέση του ΠτΔ είναι γνωστή: Πρέπει να υπάρχει σεβασμός ενός εκάστου από τους θεσμούς και προς τους θεσμούς και πρέπει να λειτουργούν οι υπηρεσίες του κράτους ούτως ώστε να είναι όλοι ωφέλιμοι, αποτελεσματικοί και παραγωγικοί».

Τέλος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι εκφράσεις που διατυπώνει κατά καιρούς ή οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας «δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ούτε ως άλλοθι, ούτε ως κατηγορητήριο».