Διεθνή

Συμφωνία στην ΕΕ για νέες κυρώσεις στο Ιράν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για την αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά του Ιράν σε αντίποινα για το πρόσφατο μπαράζ που εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ.

Οι κυρώσεις αποσκοπούν στον περιορισμό των εξαγωγών κατασκευασμένων στην ΕΕ εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων.

Η ΕΕ είχε δημιουργήσει προηγουμένως ένα ειδικό καθεστώς για τη στόχευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής, τα οποία η χώρα χρησιμοποίησε για να στηρίξει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα λεγόμενα "καμικάζι" μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed έχουν εκτοξευθεί εναντίον κρίσιμων υποδομών και οικιστικών κτιρίων, σκοτώνοντας δεκάδες και πιθανώς εκατοντάδες Ουκρανούς.

Το σύστημα έχει επίσης βάλει στη μαύρη λίστα άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα UAV του Ιράν μέσω ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και μέτρων δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων.

Αλλά μετά την επίθεση της Τεχεράνης στις 13 Απριλίου κατά του Ισραήλ, κατά την οποία πάνω από 300 βλήματα κατευθύνθηκαν από διάφορα μέτωπα προς το εβραϊκό έθνος, η ΕΕ άρχισε να εργάζεται για μια διευρυμένη δέσμη κυρώσεων που θα καλύπτει την παραγωγή πυραύλων.

Η επέκταση αυτή εγκρίθηκε τη Δευτέρα από τους υπουργούς Εξωτερικών που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο και θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες ημέρες, μόλις η πολιτική συναίνεση μετατραπεί σε νομικές πράξεις.

«Καταλήξαμε σε πολιτική συμφωνία», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ στο τέλος της συνάντησης.

Το Ιράν εκτιμάται ότι διαθέτει το μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο πυραυλικό οπλοστάσιο στη Μέση Ανατολή, με περισσότερους από 3.000 πυραύλους στο απόθεμά του και εμβέλεια έως και 2.000 χιλιόμετρα.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ φέρεται να πραγματοποίησε πλήγμα κοντά στην πόλη Ισφαχάν, όπου βρίσκεται η παραγωγή, η έρευνα και η ανάπτυξη πυραύλων.

Αν και η κατασκευή είναι κυρίως εγχώρια, το Ιράν εξακολουθεί να βασίζεται σε τεχνολογικά εξαρτήματα ξένης κατασκευής που μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να επανατοποθετηθούν στο πυραυλικό του πρόγραμμα. Η χώρα έχει αναπτύξει με την πάροδο των ετών ένα περίπλοκο δίκτυο φορέων για την απόκτηση ευαίσθητων ειδών διπλής χρήσης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για στρατιωτικούς όσο και για μη στρατιωτικούς σκοπούς, και για την αποφυγή μακροχρόνιων διεθνών κυρώσεων.

Επιπλέον, το Ιράν έχει προμηθεύσει θανατηφόρο εξοπλισμό στους πληρεξουσίους του στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Χούτι στην Υεμένη, της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι είναι ορκισμένοι εχθροί του Ισραήλ.

Το μπαράζ της 13ης Απριλίου είδε όπλα να εκτοξεύονται από το Ιράν, το Ιράκ, τον Λίβανο και την Υεμένη, θέτοντας τη Δύση σε κατάσταση συναγερμού για μια ευρύτερη εξάπλωση.

Οι κυρώσεις της ΕΕ που εγκρίθηκαν τη Δευτέρα αντιμετωπίζουν αυτό το φαινόμενο επεκτείνοντας τους περιορισμούς σε «ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ερυθράς Θάλασσας», δήλωσε ο Μπορέλ.

Οι υπουργοί, ωστόσο, δεν έκαναν καμία κίνηση προς την κατεύθυνση της καταχώρισης του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ως τρομοκρατικής οργάνωσης, μια ιδέα που βρίσκεται στο τραπέζι από την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν πέρυσι μετά τη δολοφονία του Μαχσά Αμινί.

Ωστόσο, ένας τέτοιος χαρακτηρισμός απαιτεί πρώτα δικαστική απόφαση από αρμόδια αρχή σε οποιοδήποτε από τα 27 κράτη μέλη, η οποία χρησιμοποιείται στη συνέχεια ως νομική βάση για μια απόφαση σε επίπεδο ΕΕ.

Πηγή: Euronews