Παραπολιτικά

Η νήσος των εμπρησμών

Καθημερινά η μικρή οθόνη φλέγεται. Όχι μόνο από τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία, αλλά και τους... εγχώριους εμπρησμούς σε όλες τις πόλεις μας, με διάφορους στόχους, από πρακτορεία στοιχημάτων μέχρι χώρους εστίασης, μέχρι καφετέριες και βεβαίως το «αγαπημένο» αντικείμενο των εμπρηστών, το αυτοκίνητο.

Είναι αλήθεια ότι ο εμπρησμός είναι και η πιο εύκολη μέθοδος επίλυσης επαγγελματικών διαφορών ή εκβιασμού ή και ερωτικής εκδίκησης. Φοράς μια κουκούλα μέσα στα άγρια μεσάνυχτα και κρατώντας ένα μπιτόνι με εύφλεκτη ύλη πας και βάζεις φωτιά στο υποστατικό ή το αυτοκίνητο, το οποίο ούτε να φωνάξει «βοήθεια» μπορεί, ούτε και να τρέξει να το σκάσει.

Πολλοί από τους εμπρησμούς φαίνεται να γίνονται από τον υπόκοσμο που θέλει να πουλήσει προστασία στους ιδιοκτήτες των υποστατικών. Υπό αυτά τα δεδομένα, ο κάθε ιδιοκτήτης καφετερίας ή εστιατορίου ή μπυραρίας ή άλλου υποστατικού έχει μόνο δύο επιλογές. Ή να πληρώνει προστασία στους μαφιόζους, ή να πληρώνει υπάλληλο να ξενυχτά έξω από το υποστατικό με ένα λάστιχο του νερού στο χέρι!

Όλοι οι επιχειρηματίες που διαθέτουν τέτοια επαγγελματικά υποστατικά είναι τρομοκρατημένοι με την ιδέα ότι κάποιοι άνθρωποι της νύχτας θα έρθουν μέσα στα άγρια μεσάνυχτα και θα μετατρέψουν σε στάχτες την επένδυσή τους. Το ίδιο τρομοκρατημένοι είναι και όσοι ιδιοκτήτες υποστατικών διέθεσαν το κτήριό τους σε επιχειρηματίες για να ανοίξουν έναν τέτοιο χώρο. Το ίδιο και οι ιδιοκτήτες γειτονικών σπιτιών, που κινδυνεύουν άμεσα, αν η φωτιά επεκταθεί και στη δική τους κατοικία.

Αν συνεχιστεί αυτό το ανεξέλεγκτο κακό, προβλέπεται ότι θα έρθει κάποια στιγμή που οι ιδιοκτήτες των καμένων υποστατικών ίσως αποφασίσουν να μην τα επιδιορθώνουν πλέον και να τα διαμορφώνουν με βάση τη νέα πραγματικότητα. Να κάθονται, δηλαδή, οι πελάτες εν μέσω... καμένου περιβάλλοντος, στο πλαίσιο ενός νέου είδους χώρου εστίασης που θα καθιερωθεί. Για παράδειγμα ένα καμένο υποστατικό θα μπορούσε να μετονομαστεί σε «Ποζαύλιν» και αναλόγως να διαμορφωθεί και το μενού του: καπνιστά λουκάνικα, καπνιστές λούντζες, καπνιστός σολομός και τα λοιπά.

Ε, κάτι θα σκεφτεί το επιχειρηματικό μυαλό του Κυπρίου, πάνω στην απελπισία του που η Αστυνομία δεν καταφέρνει να πιάσει τους εμπρηστές.

ΜΠΟΞΕΡ

*Αναδημοσίευση από την έντυπη Σημερινή στις 21/4/2024