Παραπολιτικά

Εκ της... Περσίας έρχονται μουλάδες με τα drones

Πολύ περίεργη και ασυνήθιστη ήταν η επίθεση του Ιράν, με 300 drones και πυραύλους, κατά του Ισραήλ. Οι Ιρανοί φρόντισαν με κάθε τρόπο να ειδοποιήσουν τους Ισραηλινούς ότι... θα τους κάνουν «ντου»! Δεν υπήρξε αιφνιδιασμός. Ήταν μια δυναμική, αλλά ταυτόχρονα και... αδύναμη επίθεση, υπό την έννοια ότι ο αντίπαλος είχε ενημερωθεί λεπτομερώς και ήταν απόλυτα προετοιμασμένος να την αντιμετωπίσει.

Από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα drones και οι πύραυλοι, οι Ισραηλινοί γνώριζαν την πορεία τους και την ακριβή ώρα που θα τους έκαναν «επίσκεψη». Η σπουδαία αεράμυνα του Ισραήλ, με τη σύμπραξη των Αμερικανών, των Βρετανών, των Γάλλων, αλλά και των Ιορδανών, κατάφερε να εξουδετερώσει το 99% των ιρανικών ιπτάμενων απειλών. Για να καταλάβετε καλύτερα την εικόνα, είναι σαν να στέλνει κάποιος 300 φάσσες να περάσουν μπροστά από πάνοπλους και πεπειραμένους κυνηγούς!

Την ίδια ώρα, το ιρανικό καθεστώς έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν σχεδιάζει άλλη επίθεση κατά του Ισραήλ, καθιστώντας σαφές ότι δεν θέλει κλιμάκωση της σύγκρουσης. Προειδοποίησε, όμως, ότι θα ξαναχτυπήσει, αν το Τελ Αβίβ εξαπολύσει επίθεση αντιποίνων.

Και τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ανήσυχης αναμονής, περιμένοντας τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ, που είναι βέβαιο ότι θα δοθεί, αλλά δεν ξέρουμε πότε και ποια μορφή θα έχει. Έγινε, όμως, γνωστό ότι η ισραηλινή απάντηση θα είναι «επώδυνη» για το Ιράν, αλλά χωρίς να πυροδοτήσει περιφερειακό πόλεμο. Τώρα, πώς θα καταφέρουν οι Ισραηλινοί να κάνουν το Ιράν να πονέσει, χωρίς να υπάρξει ανάλογη αντίδραση από την Τεχεράνη, είναι κάτι που αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε.

Εν τω μεταξύ ο Μπάιντεν και οι άλλοι Δυτικοί ηγέτες δεν θέλουν με τίποτε την κλιμάκωση της κρίσης. Αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τον Νετανιάχου, ο οποίος φλερτάρει εδώ και χρόνια με ένα χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Θα προχωρήσει σε τέτοια επίθεση ή θα χτυπήσει άλλο στόχο; Κανένας δεν ξέρει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι Ισραηλινοί δεν θα... ενημερώσουν εκ των προτέρων τους Ιρανούς, όπως έκαναν εκείνοι!

Υ.Γ. Όταν γραφόταν το κείμενο αυτό, το Ισραήλ δεν είχε ακόμη αναλάβει δράση. Όταν θα το διαβάζετε, ίσως να το έχει κάνει. Σε τέτοια περίπτωση, καλή τύχη και στην Κυπρούλα μας!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

*Αναδημοσίευση από την έντυπη Σημερινή στις 21/4/2024