Παραπολιτικά

Οι κάμερες σε ρόλο «τσάκρας»

Η δραματική ερώτηση προς τους αρμοδίους, σε σχέση με τις κάμερες τροχαίας, είναι για ποιο λόγο πρέπει να πληρώνει ο πολίτης τις αδυναμίες, τις ελλείψεις και τις στρεβλώσεις του συστήματος; Πάρτε για παράδειγμα το περιβόητο πράσινο βέλος στα δεξιά, στα φώτα τροχαίας, που έχει ενσπείρει τον πανικό μεταξύ των οδηγών. Ούτε τα φαρμακερά βέλη... των ερυθροδέρμων στο Φαρ Ουέστ δεν προκαλούσαν τόση αναστάτωση.

Πολύ γλαφυρά και παραστατικά περιέγραψε το πρόβλημα ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, μιλώντας στο «Πρωτοσέλιδο» του «Σίγμα»: «Ανάβει το πράσινο βέλος για δεξιά, ξαφνικά σβήνει, μένει αναμμένο το κόκκινο και για εκείνα τα δευτερόλεπτα σε πιάνουν σαν τον ποντικόν στην τσάκραν, με 300 ευρώ πρόστιμο και 2 βαθμούς ποινής»!

Αυτό το πράσινο βέλος έχει καταντήσει πραγματικός εφιάλτης για τους οδηγούς, ιδιαίτερα τις ώρες της κυκλοφοριακής αιχμής. Για να αποφύγουν το βαρύ πρόστιμο, οι οδηγοί επιλέγουν να μην προχωρούν, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μεγάλες ουρές. Άλλοι, πάλι, προτιμούν να πογυρίζουν και να χρησιμοποιούν παραδρόμους και όχι τις λεωφόρους με τις κάμερες, μεταφέροντας την κίνηση παραδίπλα.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, αναγνώρισε το πρόβλημα και προσπαθεί να το λύσει. Ελπίζω να το κάνει, προτού πιαστούν και... άλλοι ποντικοί στην «τσάκραν».

Γενικά θα πρέπει να ξαναδούμε το θέμα των συσκευών φωτοεπισήμανσης, γιατί είναι πολλά τα παράπονα που διατυπώνονται από τους πολίτες. Βασικά, τις τοποθετήσαμε εκεί σε μια προσπάθεια μείωσης των οδικών δυστυχημάτων. Κατά πόσο αυτό έχει επιτευχθεί και σε ποιο βαθμό, θα μας το δώσουν τα στατιστικά στοιχεία.

Και ναι μεν ο φόβος του προστίμου κάνει τους οδηγούς πιο προσεκτικούς, αλλά τι αξία έχει να γίνεται ο οδηγός «μαρτούιν» μόνο στις λεωφόρους των πόλεων, όπου έχουν φυτευθεί οι κάμερες, αλλά σε άλλους δρόμους, όπου δεν υπάρχει ο τροχαίος «big brother», να θερίζει ο χάρος με το δρεπάνι;

Εν πάση περιπτώσει, όσα προβλήματα διαπιστώνονται στη λειτουργία των καμερών θα πρέπει να επιλύονται ταχύτατα από τους αρμοδίους, γιατί στόχος δεν είναι να παγιδεύονται οι οδηγοί, πολλοί από τους οποίους είναι μεροκαματιάρηδες και χαμηλόμισθοι, για να τους βγάζει το Κράτος... φωτογραφίες, τις οποίες να πληρώνουν πανάκριβα. Ή μήπως είναι;

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

*Αναδημοσίευση από την έντυπη Σημερινή στις 21/4/2024