Οι ψευδαισθήσεις της Λευκωσίας
Ξενίζει, για να μην πω ότι προκαλεί και ανησυχίες, η εμμονή της δικής μας πλευράς να επενδύει στον Ταγίπ Ερντογάν για λύση στο εθνικό μας θέμα. Ο κάθε αντικειμενικός παρατηρητής διαπιστώνει την παγιωμένη αρνητική στάση των Τούρκων στο Κυπριακό. Σε κάθε δική μας υποχώρηση αυτοί επανέρχονται με νέες απαιτήσεις. Στα πενήντα χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή, η πολιτική της Λευκωσίας ήταν μια συνεχής πορεία προσαρμογής στις τουρκικές θέσεις.
Πέρασαν αρκετοί πρόεδροι που είχαν ακριβώς αυτήν τη φιλοσοφία και πολιτική. Να λέμε συνεχώς ναι, ίσως εξευμενίσουμε τους νεοσουλτάνους της Άγκυρας. Πρωταθλητής αυτής της πολιτικής ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να ικανοποιήσει τους τουρκικούς στόχους. Κατά δική του παραδοχή προέβη σε γενναιόδωρες προσφορές προς την άλλη πλευρά. Έποικοι, εκ περιτροπής προεδρία και άλλα κεφάλαια του Κυπριακού, ήταν τομείς στους οποίους ο κ. Χριστόφιας σχεδόν ταυτίστηκε με τις τουρκικές προτάσεις. Και ποιο το αποτέλεσμα; Απλώς άνοιξε πιο πολύ η όρεξη των Τούρκων και ζητούν όλο και περισσότερα. Ούτε η ιδεολογική ταύτισή του με τον Μεχμέτ Ταλάτ βοήθησε να μετακινηθεί έστω και λίγο η τουρκική θέση.
Τώρα η δική μας πλευρά να επενδύει στον Ταγίπ Ερντογάν. Τι είναι εκείνο που κάνει τη δική μας πλευρά να πιστεύει ότι ένας αλαζόνας Ερντογάν, με την εμφανή φιλοδοξία του να καταστήσει την Τουρκία παγκόσμια δύναμη και τον εαυτό του παντοδύναμο σουλτάνο, θα θελήσει να κάνει έστω και την παραμικρή υποχώρηση στο Κυπριακό; Εξάλλου, με κάθε ευκαιρία ο Τούρκος ηγέτης φροντίζει να στέλλει μηνύματα για τις βλέψεις του στην Κύπρο. Την Κύπρο επέλεξε να επισκεφθεί πρώτα, αμέσως μετά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων. Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες ως προς τις επιδιώξεις του, φρόντισε να στείλει το μήνυμα μέσω του εδώ εγκαθέτου του ότι η μόνη λύση είναι τα δύο κράτη. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και αυτά τα δεδομένα έχουμε τους διαχειριστές του Κυπριακού, τους διαχειριστές της τύχης μας και του μέλλοντός μας να ζουν με την ψευδαίσθηση ότι ο Ερντογάν θα απεκδυθεί την τουρκική του ιδιότητα με ό,τι αυτό σημαίνει και θα προσφέρει στη Λευκωσία έστω και μια υποφερτή λύση. Χίμαιρα και πλάνη χείρων της πρώτης η θέση αυτή. Κι όσο η ηγεσία μας δεν το αντιλαμβάνεται, τόσο πιο πολύ θα οδηγεί την Κύπρο στις αγκάλες της Άγκυρας, όπως είναι ο ολοφάνερος και αμετάθετος στόχος των Τούρκων.
Υστερόγραφο.:
- Αρκετές φορές γράψαμε μέσα από αυτήν τη στήλη ότι οι Βρετανοί βυσσοδομούν πραγματικά και με κανέναν τρόπο δεν θα ήθελαν την ενίσχυση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανάδειξη του σταθεροποιητικού της ρόλου στη φλεγόμενη περιοχή μας. Η διαχρονική αυτή απαίσια συμπεριφορά της άλλοτε Μεγάλης Βρετανίας είναι και ένας βασικός λόγος που δεν προωθείται λύση στο Κυπριακό. Το Λονδίνο δεν θα ήθελε ποτέ να υπάρξει μια καθαρή και σταθερή λύση στην Κύπρο, γιατί αυτό θα ακύρωνε τον δικό του ρόλο και αξία στην περιοχή. Είναι γι’ αυτό που λέμε ότι μπορεί το κλειδί της λύσης να βρίσκεται στην Άγκυρα, αλλά υπάρχουν και κάποια αντικλείδια, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λύση. Ένα από αυτά τα αντικλείδια έχει και κατέχει το Λονδίνο, αλλά για τους δικούς του ιδιοτελείς στόχους και λόγους δεν θα ήθελε να χρησιμοποιήσει. Αντίθετα ευνοεί μια κατάσταση, όπως η σημερινή, αφού του δίνει τη δυνατότητα να εμφανίζεται να έχει τον ίδιο ρόλο και λόγο στην περιοχή, αναμιμνησκόμενο παλαιούς καλούς χρόνους, όταν η θαλασσοκράτειρα Βρετανία διαφέντευε τον κόσμο. Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι, μαζί με τους Τούρκους, που ασφαλώς δεν θέλουν να αποδώσουν πίσω όσα κατέκτησαν με τη δύναμη των όπλων το 1974, και οι Βρετανοί δεν θέλουν λύση στην Κύπρο. Το σημερινό στάτους κβο τούς εξυπηρετεί αφάνταστα και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να διατηρηθεί. Δεν θέλουν με κανέναν τρόπο να δουν την Κυπριακή Δημοκρατία δυνατή, ισχυρή με κύρος στην περιοχή, γιατί αυτό είναι ενάντια στα δικά τους συμφέροντα. Να, λοιπόν, άλλο ένα κλειδί, που για όσους επιζητούν λύση στο Κυπριακό πρέπει να έχουν υπόψη.
- Η Κύπρος και ο λαός της υποφέρουν και απειλούνται από τις ανεξέλεγκτες και συνεχείς ροές λαθρομεταναστών, στους οποίους περιλαμβάνονται και πολλοί τζιχαντιστές. Κι όμως βρίσκονται πολιτικοί σχηματισμοί, κόμματα και πολιτικοί ηγέτες που βγαίνουν στους δρόμους με τα λάβαρά τους και διαδηλώνουν και απαιτούν, αν είναι δυνατόν, να δεχόμαστε χωρίς έλεγχο και χωρίς περιορισμούς όλους αυτούς που απειλούν την εθνική μας υπόσταση και παρουσία σ' αυτόν τον τόπο. Μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο οι τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις για μέτρα προς αποτροπή μαζικών ροών. Στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ένα έχουμε να πούμε: Πρόεδρε, κλείσε τ’ αφτιά σου, μην υποχωρήσεις στις απαιτήσεις και προτροπές όλων αυτών. Αντίθετα, ενίσχυσε και αυστηροποίησε ακόμα περισσότερο τα μέτρα, ώστε να μηδενοποιήσουμε τις δυνατότητες και πιθανότητες έλευσης κι άλλων Σύρων λαθρομεταναστών.